• 26 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2829
  •  CHF / BGN 1.9974
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Кристалина се провали, в Брюксел се радват, че си тръгва

Кристалина се провали, в Брюксел се радват, че си тръгва

/КРОСС/ Георгиева беше в конфликт на интереси през последните две години, през които водеше скрита кампания за най-високия пост в ООН, една организация, която получава много пари от ЕС, казва в интервю за в. "Земя" Георги Готев, заместник-главен редактор на базираното в Брюксел издание EurActiv

 

- Кристалина Георгиева си тръгва от Брюксел и каца в Световната банка във Вашингтон. Какво е твоето обяснение за тази внезапна оставка? И най-вече - за задкулисните причини за този акт?

- Ние двамата отдавна сме съобщавали новините около Кристалина Георгиева в аванс, затова ние и редовните читатели на „Земя" не сме изненадани, че тя напусна еврокомисията. Георгиева отдавна си търсеше друга работа, нещо, за което тя няма право, по силата на Кодекса за поведение на комисарите. А те са достатъчно високо платени, за да не го правят.

Питаш ме какви са задкулисните причини - аз отдавна казах, че Георгиева не се чувства комфортно в Комисията, даже едно наше интервю през януари излезе със заглавие, че колегите и подчинените й в Брюксел искат да й видят гърба.

Един мой британски колега в понеделник шеговито попита говорителя на Комисията, дали Юнкер има списък на всички постове, за които Георгиева е кандидатствала. Защото има достоверни сведения, че не става въпрос за една или две служби. За мен може да има само едно обяснение - Георгиева се провали като комисар и като заместник-председател на Комисията, за нея беше невъзможно да продължи, затова си е търсила друга работа. Трудно е да си представим, че новата й работа в Световната банка, една измислена длъжност, която до този момент никога не е съществувала, е по-важна и по-интересна от работата, която напусна. Все пак тя беше заместник председател на Комисията по бюджета и човешките ресурси - отговаряше за парите и назначенията. Супер служба. Защо й трябваше да бяга?

- Български медии писаха, че Кристалина Георгиева ще получи колосална сума по формата на пари за адаптация. Така ли е? Кой ще плаща - нашите или европейските данъкоплатци?

- Има ли разлика? На мен ми е омръзнало да гледаме на парите на ЕС като на чужди. Но факт е, че когато високопоставен служител си отива, по една или друга причина, получава компенсации, както е предвидено в договора, с който е постъпил на работа. Колосалните пари от българска гледна точка са нормални пари на Запад.

- Какъв е реалният исторически принос към България на Кристалина? Ще опровергаеш ли моето чувство, че нашата страна не усети ползите, че тя в Брюксел отговаря за хуманитарната помощ, а после и за бюджетната политика?

- Борисов каза, че Георгиева била изпълнила ролята си като комисар по бюджета, защото парите за България от бюджета на ЕС се увеличили от 12 милиарда на 15 милиарда. Само че бюджетната рамка за 2013-2020 г. беше договорена още при комисията Барозу, когато Георгиева нямаше как да се намесва. Ако Борисов наистина мисли, че Георгиева нещо е помогнала, той дълбоко се заблуждава.

„Историческият" принос на Георгиева е, че лиши България от шанса Ирина Бокова да оглави ООН. Не е вярно, че Бокова нямала шанс, както повтарят от правителството. Правителството на Бойко Борисов плюс тези, които водиха кампанията на Георгиева, провалиха шанса на Бокова. Но Бокова успя да докаже, че стои много по-високо от прехвалената Георгиева.

- Не е ли конфликт на интереси това, че отговорникът за бюджета на ЕС отива в Банка, пък била тя и Световната?

- Ако мен питаш, отговорът е да, защото ЕС дава пари на Световната банка. Възможно ли е някой, който си сменя работата, да дава пари, които принадлежат на стария му работодател, на новия? И старият работодател да е съгласен? Но очевидно Юнкер не забелязва нищо, защото той я оставя на работа до края на годината. Георгиева беше в конфликт на интереси през последните две години, през които водеше скрита кампания за най-високия пост в ООН, една организация, която получава много пари от ЕС. Ние на тази тема вече сме разговаряли.

- Юнкер изглежда има и други проблеми, споменават се гафовете на германския комисар Гюнтер Йотингер?

- Да, действително, Йотингер, който получи повишение, получавайки портейла на Георгиева, се „отблагодари" на Юнкер, като направи ксенофобски и хомофобски изявления на публично място. Той също така обиди Валония, наричайки я „микрорегион, управляван от комунисти". За това той заслужава не повишение, а уволнение. Юнкер изглежда вече на може да контролира подчинените си комисари.

- Как така изведнъж Валония клекна и се съгласи да даде съгласието си за подписването на СЕТА?

- Имаше огромен скандал, защото Юнкер жестоко се накара на лидера на една от двете партии във Валония, Беноа Лютжен, шеф на християндемократическата партия, която е част от семейството на ЕНП. Понеже и Юнкер е от ЕНП, той си позволи по-груби нападки срещу Лютжен, отколкото срещу социалиста Пол Маниет. Валонското правителство се състои от членове на техните два партии, като по темата на СЕТА между тях няма различия. Лютжен обаче отговори на Юнкер, като повтори, че натискът върху Валония е бил много голям, че Комисията е заплашила, че ще има последици за Валония, ако продължи да се съпротивлява. Всичко това е много неприятно за Юнкер.

- Кои номинации за български комисар се обсъждат в Брюксел? Какъв ресор може да му бъде отреден?

- Чувам, че Борисов си е харесал Екатерина Захариева за комисар. Той вече си я беше харесал преди година, когато я назначи за правосъден министър. Захариева, която е юрист по образование, бе министър в двете служебни правителства на отиващия си президент Плевнелиев и началник на неговия кабинет. Преди избирането на Плевнелиев за президент, Захариева беше и в екипа му в регионалното министерство като заместник-министър.

Не случайно Борисов каза, че ще се стремим към ресор регионално сътрудничество. Сякаш няма значение, че комисар за регионална политика вече има, това е румънката Корина Крецу. Няма значение също, че с тези си думи Борисов рискува да ни скара с Румъния.

Но възможно е един неподходящ български комисар изобщо да няма ресор. А това би било голяма обида за държавата ни. В официалното съобщение пише, че Юнкер ще обсъди с Борисов „потенциални имена за нов комисар с българско гражданство", както и „предоставянето на възможен портфейл". Което значи, че може и да се уредим с комисар без портфейл, ако комисарят не струва. Това е нещо, което историята не помни.

- Но дали Борисов има морално право да посочва комисар преди изборите?

- Борисов беше казал, че ще подаде оставка, ако загуби изборите. А такава вероятност има. Ако съм на мястото на Юнкер, няма да приема номинация от Борисов, преди обстановката около българските избори да се изясни. Още повече, че има достатъчно време, Георгиева офиицално си отива едва на 31 декември.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Стефан

Провали се другарката Бокова. Провали се и скъпата платена пропаганда на Бокова, осъществявана от такива продажници като Георги Готев, Андрей Райчев и прочие слугинаж.

04.11.2016 12:07:03

Анонимен

Пълни измишльотини, не Валония клекна пред ЕК, а обратно - от споразумението СЕТА отпаднаха надконституционните арбитражи, което е победа за всички хора в ЕС с/у олигарсите. Имат право да бъдат недоволни, че това се разчу, въпреки че искат да го потулят с измислени интервюта стил бакалски силови сделки а ла СИК. Ай сиктир!

02.11.2016 11:07:26

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.