• 23 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8323
  •  GBP / BGN 2.2729
  •  CHF / BGN 2.0113
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Борисов прави промени в ръководството на ГЕРБ

Борисов прави промени в ръководството на ГЕРБ

/КРОСС/ Изпълнителната комисия на ПП ГЕРБ свиква Национално събрание на партията. По време на форума, който ще се проведе на 11 май 2021 г., ще бъдат избрани заместник-председатели на партията и нови членове на изпълнителната и контролната комисии. На делегатите ще бъдат предложени за гласуване и промени в Устава на ПП ГЕРБ, съобщават от партията.

Форумът ще се проведе онлайн заради епидемиологичната обстановка.

От ГЕРБ напомнят, че съгласно действащия Устав на партията, Национално събрание се свиква най-малко веднъж на 4 години. Последното национално събрание на ПП ГЕРБ се проведе на 26 ноември 2017 г.

За възможни рокади в ръководството на ГЕРБ се заговори малко след парламентарните избори, които се проведоха на 4 април. Тогава премиерът в оставка и лидер на партията Бойко Борисов изрази недоволство от нейните изборни резултати в София, Бургас и Стара Загора. В столицата и черноморския град кметовете Йорданка Фандъкова и Димитър Николов са и заместник-председатели на ГЕРБ.

Самият Борисов коментира на 14 април: „По никакъв начин не съм свалил доверието нито от Йорданка Фандъкова, нито от Митко Николов, но там резултатите ще се анализират и трябва да се отговори на въпрос защо. Ще направим анализ, може би не сме показали достатъчно".

ГЕРБ е учреден първоначално като гражданско сдружение през март 2006 г. с председател Душана Здравкова и на 3 декември същата година прераства в политическа партия. От самото начало тя се свързва с името на Бойко Борисов, който от 2005 г. е кмет на София.

На изборите за 41 Народно събрание, провели се на 5 юли 2009 г., ГЕРБ печели 39,7% и така се стига до първото самостоятелно правителство на Бойко Борисов, което е на власт от 27 юли 2009 г. до 13 март 2013 г., когато е принудено да подаде оставка заради социалното недоволство в страната.

Въпреки че печели предсрочните избори през 2013 г. Борисов е принуден да бъде в опозиция от БСП и ДПС. Масовите протести избухнали след назначаването на Делян Пеевски за директор на ДАНС фактически лишават от подкрепа правителството на Пламен Орешарски, което подава оставка през лятото на 2014 г.

ГЕРБ за пореден път печели парламентарните избори на 5 октомври 2014 г. Второто правителство на Борисов е коалиционно с Реформаторския блок. Загубата на президентските избори през 2016 г. става причина Борисов да подаде оставка и на предсрочните избори през следващата 2017 г. отново да ги спечели. Този път коалиционен партньор на ГЕРБ са „Обединени патриоти". Третото правителство на Борисов е единственото, което изкарва пълен мандат. През неговия мандат България за пръв път е председател на Съвета на Европейския съюз.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Да се надяваме че главата с ГРОБ е дописана и вече забравена. Е рано е за забравяне, преди това трябва да бъдат съдени.

11.05.2021 09:27:45

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.