• 16 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8354
  •  GBP / BGN 2.2901
  •  CHF / BGN 2.0111
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

Отива ли си наистина „моделът Борисов”?

Отива ли си наистина „моделът Борисов”?

/КРОСС/ Едно от най-популярните политически предложения в България е отстраняването на „модела Борисов". Изкореняването на „бойковщината" от властта и „изчегъртването на направеното от ГЕРБ" се превърнаха в общ рефрен за всички, разказващи себе си като алтернатива на досегашното управление.

Любопитното е, че когато преди около 15 години ГЕРБ се появи на политическата сцена, тяхната основна заявка съдържаше доста сходно послание. В предизборно обръщение, направено непосредствено преди изборите на 5 юли 2009 г., Бойко Борисов представя като основен приоритет на ГЕРБ „да премахнем управлението на Тройната коалиция". Анти-корупционното говорене на бъдещия тогава премиер и неговото позициониране срещу статуквото бяха подкрепени както от редица западни партньори, така и от значителна част от медиите, а в последствие и от близо 1 милион и 700 хиляди избиратели.

Очевидно е, че както преди, така и днес обществената нетърпимост спрямо „модела на управление" достига връхна точка. И съответно надеждите, че „нещо ще се промени" се материализират в подкрепа за нови политически формации. Но какво всъщност представлява „моделът Борисов" или този на Тройната коалиция, който ГЕРБ декларираше, че ще премахне? И какво в действителност предлагат тези, които днес на свой ред искат да премахнат впилата се в институциите бивша власт?

Обвиненията на Борисов спрямо тогавашната власт, подобно на днешните критици на ГЕРБ, бяха свързани най-вече с некомпетентност, участие в тежки корупционни схеми и липса на доверие у различни западни столици към съответните управляващи. Обещанията също съвпадат - нов политически морал, борба с корупцията, структурни реформи, качествена и ефективна администрация, благоразумна фискална политика.

Резултатите обаче, повече от десетилетие след „премахването" на Тройната коалиция, са недвусмислени: бетониране и даже увеличаване на високите нива на бедност и социално-икономически неравенства, растяща маргинализация на цели общности, влошаване на достъпа до качествено здравеопазване и образование, разширяваща се атомизация на обществото.

Опонентите на отиващата си власт и основни претенденти за бъдещо управление обясняват тази ситуация с „криминалното завладяване на държавата", с липсата на работеща правосъдна система, с „мутренския морал" на Борисов и обкръжението му, че дори и с „културата" и естетиката на досегашните управляващи. Истината обаче е, че най-опасните неща, които се случиха през последните десетилетия съвсем не бяха престъпления във формалния смисъл на думата и далеч не са плод на некадърност.

Налагането на регресивна данъчна система, която взима пропорционално много повече от хората с ниски и средни доходи, отколкото от богатите беше напълно легална политика. При това предложена и защитена от „културни" и образовани хора, експерти. Тази политика, подкрепена както от Тройната коалиция, така и от ГЕРБ, е сред основните причини България да е страната с най-големи социални разслоения в Европа, с огромен размер на работещи бедни и с разюзден икономически елит, който превзе демократичните институции.

Налагането на сегашните модели на финансиране на образованието и здравеопазването - прегърнати както от Тройната коалиция, така и от ГЕРБ - също беше напълно законно. Нещо повече, тази политика съвсем не беше „просташка", а напротив - разказана като напълно целесъобразна и прагматична. Този начин на управление, обаче, доведе до пълното „опазаряване" на болничната помощ и превръщането на пациента в потребител и касичка за лечебните заведения, които или изчезват от по-малките населени места, или се превръщат в машини за „клинични пътеки". Занемаряването на превенцията на заболяванията, както и пренебрегването на редица „недоходоносни" болести е пряко следствие от тази политика.

Скандалните разкрития за участие на престижни държавни болници в търговия с органи е само върха на огромния айсберг от болка, страдание и смърт, на които са подложени както българските пациенти, така и повечето здравни работници.

В началото на предизборната кампания обаче тези ключови политически проблеми остават в най-добрия случай на втори план. Нещо повече, по всичко личи, че новите формации, които си поставят за цел да премахнат „модела Борисов" нямат никакво намерение да демонтират порочната данъчна система и да „изчегъртат" политиката на търгашество със здраве и знание.

Смяната на лицата - както през 2009, така и днес - не е смяна на „модела на управление". Без адресиране на структурните проблеми на българското общество, които са истинската основа на олигархизирането на държавата, всяка промяна по високите етажи на властта ще си остане просто подмяна.

Божидар Колов е политолог и сътрудник към университета на Осло, Норвегия. Коментарът е написан за БГНЕС.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Витали Роник

Да, Борисов е целта! 19.06.2021 Борисов: Сега разиграват целия тоя панаир, целия тоя цирк, не срещу прокурори, следователи и бизнесмени. Целта съм аз! За първи път от много време бившият премиер казва нещо абсолютно вярно – да, той е целта. 12 години именно той прилагаше мафиотски модел на управление. Създаде диктаторски режим, начело на който бяха той, Делян Пеевски, бившит главен прокурор Сотир Цацаров и сегашният Иван Гешев. Теоретик и вдъхновител – Ахмед Доган. , Резултатът е катастрофа за болшинството българи и приказно забогатяване на него самия и кръг около него. Той позволи ДПС и Пеевски да овладеят ключовите постове в силовите структури, тайните служби /напр.ДАР чрез назначените председатели Драгомир Димитров и Атанас Атанасов/ и държавното обвинение. В зоната на влияние попадат още здравеопазване, икономика, банки (източването на ББР), строителство на пътища и магистрали, туризма, енергетика, саниране, язовири, медиите, спортното министерство, културата, външното министерство… Над всичко е мафиотизираната схема за печелене на обществени поръчки. Когато и този модел се изчерпва, започва пладнешки обир на държавата чрез възлагане по спешност. По груби изчисления българите са ощетени с около 100 милиарда през 12-те години управление на Борисов и ГЕРБ. (Между 10-11 милиарда губи България от корупция годишно, според статистика на ЕК.) Над 2,5 млн българи напуснаха родината. Голяма част от тях са отвратени именно от неговото управление. Между 40-60 хиляди нашенци всяка година, – включително и през 2020 г. – заминават да търсят нормален живот другаде. Демографският срив застрашава съществуването на нацията и е тежка присъда за бойковото управление. Емблема на властта му стана циничното, просташко говорене, рекета, заграбването на бизнеси, преследване на неудобни, натиск, арести, насилие срещу протестите, лъжата, манипулацията. Той бил целта… Точно така – трябва да отговаря за всичко това. За мафиотските схеми, геноцид и тероризъм срещу собственото население.

19.06.2021 14:57:56

Д-р Димитър Попкутуев за шефа на ДАР:

Какво става в тази малка, но объркана държава? Вече о.з. шефът на разузнаването Атанас Атанасов търчи пред микрофоните и камерите да опява, че е жертва на дългата ръка на Москва. Човече, тази опорка я слушаме вече цял месец. Сменете им плочата на тия хора, че станаха за резили пред роднините си. И този бил служил на България. Всъщност дългата ръка на Москва наистина се появява във филма, който ни се прожектира, но като наказателен отряд, който пребива в Дубай олигарха Пеевски заради неуредени сметки. Тъкмо го зашиха и закрепиха и ето, че Шиши се оказа главна мишена на американските санкции по „Магнитски“… Дали ронещия крокодилски сълзи бивш разузнавач Атанасов е имал задача да пази Пеевски, а се е провалил? Скоро и това ще се изясни. Както и кой заведе лекари да го кърпят в потайна доба в жилище в центъра на София. Да не би да е хленчещ херой на тихия фронт… Този олицетворявал истинската България, която ГЕРБ иска да ни натресе отново. Не е шега.

17.06.2021 22:45:52

Група настоящи и бивши разузнавачи

Каква беше схемата досега за завладяването на службите от мафията? Тя първоначално си избира, назначава и развива своите хора в ДАНС. От там ги местят по другите ведомства – докато завладяха всичко.Например Ангело Прокопиев в ДАР, Янко Златанов в СВИ, други в АДФИ, КПКОНПИ и т.н. Защо поне веднъж седмично А. Прокопиев от ДАР и Я. Златанов от СВИ ходеха на „доклад“ и „инструктаж“ в ДАНС – със заместниците на ДАНС и други „посветени“. Как по специално бе завладяна Държавна агенция „Разузнаване“ /ДАР/ : В края на 2015 бе приет закона за ДАР. Тогава по предложение на тогавашния председателя на ДАР, все още генерален консул в Мюнхен и подсъдим - лицето Драгомир Димитров, Бойко Борисов назначава нов зам.-председател. Това е Ангело Прокопиев – началник на отдел в ДАНС. Кой разпореди на Борисов да го назначи – някой много силен. До смяната на Драгомир Димитров през август 2018, А. Прокопиев отговаря за маловажни неща в ДАР. През август 2018 е назначен нов председател на ДАР – освободения днес Атанас Атанасов, който дава пълна власт и правомощия на А. Прокопиев – защо? Другият зам.-председател е натикан в ъгъла. В ДАР разузнавачите си знаят, че реално управлява А. Прокопиев. Той се обгражда от послушни служители, като предпочита преназначени от ДАНС. Ако той реши, че нещо трябва да стане, то става и тогава председателят на ДАР А. Атанасов просто послушно изпълняваше. Защо? Пеевски през единствения си работен ден в ДАНС е изискал имената на всички оперативни източници. Същото през август 2018 е направил и А. Прокопиев в ДАР – пълен списък на агентурата и не само това.... Атанас Атанасов също е посочен от кръга Пеевски и въпросите са много. Защо напр. още през 2008 г. съдения за десетки милиони директор на разузнаването Кирчо Киров го подбира за бъдещ ръководен кадър на тази служба.Защо 10 години по-късно Б. Борисов го предлага и защо президентът подписва указа – толкова ли са силни, или държат всичките? Атанас Атанасов е силно зависим от мафиотския кръг – но с какво го държат, те си знаят. Защо преди това, през 2015 Драгомир Димитров издига Атанас Атанасов за директор на дирекция в ДАР при положение, че знае каква е оперативната му кариера – например, че има агент по който са изхарчени над 1 милион лева и с който Атанасов има „странна“ връзка, както и една чужда служба. С това ли го държат? Кой го държи? Може би А. Атанасов има подкрепата на бивш голям началник, чийто син е обгрижвал в чужбина с държавни пари. Преди време стана известен и още един факт, че ГЕРБ, ОП и ДПС тайно подготвяха законови промени за преминаване на СВИ /военното разузнаване/ към ДАР. Това е изключително опасно и вредно за държавата.Сливането на двете служби е силно погрешен професионален ход – по случая е имало дебати в миналото. Така ще се създаде нова мега структура подобна на ДАНС, но под контрола на мафията. Така ще заобиколят президента – ако случайно не се съгласи да назначи, посочен от мафията шеф на СВИ. Партньорите го знаят, но защо не реагираха? Защо все още се мълчи за проверките в ДАР след смяната на ръководството през август 2018? Защо се извършваха проверки по анонимни сигнали? Какво ДАНС проверяваше няколко месеца в ДАР? Къде е равнопоставеността между службите и принципа „необходимост да се знае“? Какво е констатирано? Защо се проверяваше само до 2017, а не от 2012 до 2017 г., периодът в който начело бяха хората на Цветан Цветанов - Драгомир Димитров и Георги Миленов, последният все още генерален консул в Рамала? Какво проверяваше повече от половин година АДФИ в ДАР? Защо прокуратурата не казва нищо, както оповести проверките в СВИ? За какви нарушения АДФИ налага глоба на бившия председател на ДАР – Драгомир Димитров? Защо бе сменен финансовия директор в ДАР? Защо бе сменен служителя по сигурността на информацията в ДАР? Защо се гонеха и мачкаха професионалисти с реални резултати – и последствията са срив, загуба на професионализъм и дори на агентура? Защо не се работи и се покриват данни за трафик и контрабанда? Защо главният прокурор и Влади Горановкато финансов министър посещаваха заедно ДАР? Какво отношение има главния прокурор и независимата съдебна власт към бюджета на ДАР? Спазва ли се у нас още принципът на Берия и НКВД – да се издигат посредствени, но зависими хора? Защо всички държавни институции досега досега мълчаха по темата "разузнаване", включ. и опозиция и т.н. Какво мислят НАТО, ЕС, САЩ и партньорските служби за ДАР? А какво направи тази служба за да избегне санкциите на САЩ по закона "Магнитски"? Как допусна атентатът в Сарафово като е имало информация отвън за евентуално готвен такъв? Всичко това може и трябва да бъде проверено. Има още много…Да пожелаем успех и в това направление на новия председател на ДАР.

16.06.2021 17:39:09

Анонимен

До Атанас Кръстин Лицето Веселина Томова безспорно олицетворява част от задкулисието в момента? Та нима не виждате, че вече година в сайта й Афера се трие всичко, което защитава демокрацията и правото у нас, олицетворявано засега само от една държавна институция - Президентството начело с българския генерал Румен Радев. Вижте коментарите във фб, включ. и тези, които са под анонимните за да се убедите какво мисли обществеността у нас за въпросната самозабравила се в името на парите варненска персона, която с всеки изминат ден показва истинското си лице и става все по-жалка. Единствената й цел очевадно вече е да върне Мутрата на бял кон. И който й подкрепя налудничевите писания и призиви също работи за шайката, включваща и менторите на варненката - ДПС и ТИМ, служещи за прикритие на ГЕРБ. Призовавам за пълен бойкот на този сайт! Скоро той ще бъде само един лош спомен, каквито са периодите преди избори у нас от повече от 10 години, когато въпросната в.томова. редовно призоваваше или да се ходи за гъби или да се бойкотира гласуването, все в изгода на хунтата и винаги тогава когато е имало възможност за реална промяна в България.

16.06.2021 00:36:00

Атанас Кръстин

Една варненска алкохоличка, платена от ДПС и ТИМ, а и от ББ се опитва да се прави на интересна и да всява смут в хората, искащи промяна у нас. Тази незадоволена и недоклана свиня се нарича веселина томова от Афера, която скоро ще си намери майстора в смисъл, че вече никой няма да й чете дезинформациите, чрез които иска да върне шайката отново на власт. Подобно поведение на тази известна във Варна със скандалите и продажността си псевдорепортерка е тема, която трябва да стане актуална за българското правосъдие, когато то се превърне в справедливо. Не трябва да остава безнаказано нейното слагачество и жажда за кюлчета от шкафчета. Прави чест на президента Радев и екипа му, че изобщо не се подават да й обръщат внимание, въпреки че тази твар от година работи заедно с още редица съмнителни типове по медиите само срещу него. Ето какво каза той в Брюксел по повод на тази интригантска манипулация на герберасткото задкулисие, свързана с една приятелска среща между негов помощник и бивш митничар, приятел на Узунов: Чух всякакви интерпретации. Явно фантазиите на бившия премиер извират от опита му с пълнене на шкафчета с евро и злато. Случаят не е такъв. Имам надежда, че България рано или късно ще има прокуратура, която ще се заеме с истинските престъпления и грабежи. Това е поредната интрига. Не е укоримо човек да се среща с бивш представител на митниците, който 20 г. не е в тази система. Укоримо е, когато министър председател разпорежда на действащ шеф на митниците да прикрива престъпления, защото някъде бил обещал. Визирам “Ало, Ваньо”. Няма да коментирам ченгеджийски похвати. Това е поредната интрига. Вече 5 години и аз, и моите съветници, и моето семейство сме подложени на непрекъснати атаки и инсинуации. Поръчителят е един, но не искам да го споменавам с коментари. Не искам да ги легитимирам тези спекулации, внушения. Целта им е една. Откога връчването на подаръчна торбичка с алкохол е престъпен състав?

15.06.2021 21:47:50

Анонимен

Когато става дума да се защити обществения интерес, а като част от него и личния е в сила: ... кой, ако не аз и кога ако не сега ... Проблемът с герберастите е че можехме само да ги псуваме, а на тях това не им правеше впечатление, а и имаха сериозен финансов интерес, който да ги компенсира за псувните. В един момент тези идиоти повярваха на собствените си мантри, че са умни и полезни. Крадливи идиоти. А ние ще сме последни пед@ли ако отново ги допуснем близо до властта. Съд до дупка, всекиго и за всичко.

15.06.2021 15:46:29

Анонимен

Да, има голяма истина в написаното, но никой не е бил толкова долен и подмолен, както герберастите. Тия наистина закопаха България! Но има и друго - всичко, което се случи през тия години, си го заслужихме! Не се обединихме, за да ги изгоним, винаги чакахме друг да свърши работата и ето го резултата.

14.06.2021 18:54:44

Манипулацията на АФЕРА за Пламен Узунов

Пламен Узунов е секретар по правни въпроси и антикорупция на президента Румен Радев от 9 май 2017 г. Бил е и министър на вътрешните работи в служебното правителство на Огнян Герджиков. През миналата година името на Узунов нашумя, след като беше задържан по разследван за търговия с влияние, по което беше арестуван и бизнесменът Пламен Бобоков. Двамата успяха да спечелят делата, които заведоха за незаконен арест за 24 часа, като съдилищата се произнесоха, че те са задържани неоснователно и неправомерно. През март заведоха и дело срещу прокуратурата за обезщетение. Узунов не е коментирал разпространените видеа, но адвоката му Емилия Недева заяви, че това е манипулативно разпространен запис, направен от камерите на заведение, като се цели чрез внушения да се придаде на една приятелска среща различно от истинското й съдържание. "Пламен Узунов се е срещнал с човек, който не е на държавна служба от много години, и няма нищо уличаващо го в това. Твърдението за конспиративност е смехотворно, като се има предвид, че мястото е публично и че посещенията в това място очевидно добре се документират. Като адвокат и правозащитник бих попитала собственика на заведението, записите от чиито камери са предоставени за обслужване на тази манипулация, дали камерите му са поставени с цел охрана, или за регистриране и разпространяване на епизоди от личния живот на посетителите. Колко са законни действията му и какви са мотивите да предоставя записите извън целите, за които те се правят", коментира още Недева. Към камерите насочи и правосъдния министър с думите "никой не попита за какво служат тези камери, няма никакъв личен живот, поставям въпрос, на който журналистите трябва да изискват отговор". Той заяви, че не познава Петков и не може да коментира неговата репутация. "Правителството трябва да следва основното мото, обявено при назначаването му - да се води от принципите на почтеност и прозрачност. За мен е важно това правителство да се отличи рязко от предишното и други преди него и е важно да не се допускат репутационни колебания".

14.06.2021 18:36:17

Любо Кольовски

Списъкът на безобразията, произволът и престъпните безчинства, на ГЕРБ, оставени в наследство на служебното правителство, всеки ден набъбва. Язовири, магистрали, болници, училища, ББР, изчезнали милиони и милиарди и т. н. Публиката е в ступор и всички вкупом задават логичния въпрос: ЗАЩО ЗЛОСТОРНИЦИТЕ ВСЕ ОЩЕ СА НА СВОБОДА? Ами, просто е. Защото нямат повдигнати обвинения. А за да има обвинения, трябва да има прокуратура. Не тая прокуратура, която имаме, а някаква друга прокуратура. По-истинска и която да не е инструмент на инструмента на Бога, който пък е инструмент на бившия премиер. Т. е. трябва ни прокуратура, която да е инструмент на закона. Така се очертават контурите на омагьосания кръг, от който няма излизане. Официалният и легален начин за излизане е на 11 юли. Ако не стане, оставаме в кръга и там ще приключим с неспасяем световъртеж нещастното си съществувание. Има ли други варианти, че аз не се сещам? Или „Като няма прокопския, плюл съм в тая орисия! Дий, воле, дий!“

14.06.2021 17:07:59

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.