• 25 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.2757
  •  CHF / BGN 2.0011
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Евгений Дайнов: В НС се бият ретроградните ГЕРБ и ДПС с проевропейските ПП и ДБ, а БСП се разкъсва между тях

Евгений Дайнов: В НС се бият ретроградните ГЕРБ и ДПС с проевропейските ПП и ДБ, а БСП се разкъсва между тях

/КРОСС/ В Народното събрание се бият силите на ретроградното и феодалното от ГЕРБ и ДПС с проевропейското от "Продължаваме Промяната" и "Демократична България", а БСП се саморазкъсва между двете, това каза за сутрешния блок "Добро утро, България" на Радио "Фокус" политологът Евгений Дайнов в анализа си за битките между българските партии.

"Очевидно е, че ретроградните сили са хората, групирани в партиите ГЕРБ и ДПС, очевидно е, че хората, които искат България да бъде нормална европейска държава, са групирани около "Продължаваме Промяната" и "Демократична България". Очевидно е, че БСП се саморазкъсва между двете, защото всеки път когато БСП управляваше с идеята да възстанови някакъв социализъм от феодален тип, тя се проваляше гръмотевично. Само веднъж се представи прилично - когато управляваше в рамките на проевропейско правителство", каза Дайнов и допълни: "Затова се чудя с каква цел сега (б.р. БСП), се закача с ретроградните партии, които очевидно ще я изядат. Единствената мистерия е поведението на БСП в момента."

"Дали в крайна сметка се получава лъкатушене - най-вероятно да, но тука става дума за сблъсък на два свята, както беше в началото на 90-те години. Затова в парламента имаме същите сцени като през 90-те. Голямата пробойна е, че очевидно има очертаващо се мнозинство от хора, които не искат България да стане съвременна европейска държава, а да продължи да битува в това феодално полукрепостно, полубандитско състояние, полуруско, което се изгради по времето на предългото управление на ГЕРБ", каза още политологът.

По въпроса дали е възможна някаква колаборация между различните по ценностна система партии, Дайнов каза: "Очевидни са два варианта като възможност: правителство с втория мандат, на "Продължаваме Промяната", около локомотивите на европейския проект - ПП и ДБ с подкрепата на ГЕРБ, ако ГЕРБ иска да изглежда европейски, а не феодално. Това е по-малко лошият проект.

Другият възможен проект, лошият, е правителство с трети мандат около "Български възход", което да бъде де факто управление на ретроградните, феодалните, неевропейските сили - на ГЕРБ и ДПС".

Това е борбата в момента. ГЕРБ не иска да е припознавана като проводник на феодални и проруски щения. Демократичният свят беше нападнат от Путин, ние сме във война и такова поведение нито в Европейския съюз, нито в рамките на НАТО би било позволено. От друга страна ГЕРБ не намира в себе си силите да се поевропейчи и да подкрепя управление на проевропейските алтернативи, което също подлютява парламентарната "манджа", стана ясно от анализа на Дайнов.

Предположенията, че може да се роди някакъв нов вид управление, Дайнов определя като "партенки", пускани от хора, на които им е скучно, или наистина не разбират какво става в света и следователно - в България, или преследват някакъв свой дневен ред.

"По манталитет българите сме провинциални хора, ние не разбираме, че това, което се случва извън рамките на нашето село, директно влия върху нещата тук. А тази война която се води срещу демокрацията в Украйна, преобръща всичко, променя хората, партиите, а отделни политици ги вкарва в криза на идентичността да не знаят кои са. Това се случи на президента Румен Радев, който чудесно се справи по време на бунтовете слещу феодалния модел на ГЕРБ, но не издържа теста на войната", каза Дайнов по темата как влияят външните процеси на политическия живот у нас.

"Парламентаризмът и парламентарната демокрация обаче ще оцелеят, защото се оказаха много по-жизнени от феодалните бандитски алтернативи", допълни политологът.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Генчо,ти откъде цъфна,бе ?

26.11.2022 06:37:02

Анонимен

Само не схванах, понятието проевропейски с позитивна конотация ли се използва и предполага ли, че след като са против ГРОБ и ДПС, новите, априори се приема че са читави? Само между другото, ДБ са не по-малко ретроградни и реакционни от ГРОБ, та не им правете косвена реклама. Бай Ганьо правилно твърди, че всички са маскари.

25.11.2022 13:15:29

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.