• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

ГЕРБ: Президентът час по-скоро да вземе решение за дата на изборите

ГЕРБ: Президентът час по-скоро да вземе решение за дата на изборите

/КРОСС/ С химните на Република България и на Европейския съюз започна зимната сесия на Народното събрание. Депутатите се събраха след 3-седмичната коледна ваканция. В началото на пленарния ден политическите сили обявяват в декларации водещите си приоритети до края на този парламент, чийто мандат изтича на 26 март.

В началото на заседанието председателят на парламента Цвета Караянчева заяви, че предстои предизборна кампания като никоя друга:

„Съвсем скоро ще влезем в предизборна кампания. Някои политици и политически сили отсега започнаха атака срещу честността на предстоящия вот. Призовавам всички по време на кампанията да избягваме внушения, че има опасност от манипулация на изборните резултати. Това само ще намали избирателната активност и ще постави под съмнение легитимността на всеки един от избраните в 45-ото Народно събрание. А най-големият губещ ще бъде българската демокрация".
От ГЕРБ заявиха, че управляващите са изпълнили ангажиментите си и са успели да удържат на натиска и са се справили с политическата турбулентност, а протестите са ги направили по-смирени

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова заяви:

„Въпроси като коя да бъде датата за провеждане на парламентарните избори за нас са незначителни. Те са важни само за онези, които през последната година отсъстваха от решаването на истински значимите проблеми пред обществото. В контекста на непредвидимостта на хода на епидемията в цяла Европа разумното решение е изборите да бъдат проведени възможно най-рано, за да се гарантира, че страната ще има работещ парламент в ситуация, в която трябва да се вземат важни решения. Призоваваме президентът Румен Радев да вземе час по-скоро решение за датата на изборите и по този начин да даде възможност на институциите, партиите и гражданите да се подготвят за тях".

На свой ред лидерът на БСП Корнелия Нинова изтъкна, че могат да се изброят много числа за приети закони, решения, ратификации, но по-важно е какво стои зад сухата статистика:

„За тези 4 години, уважаеми управляващи, вие продължихте да развивате две паралелни Българии - една телевизионна и една реална. От екраните чухме, че сме държавата с най-нисък дефицит в Европа. Но реалната държава оставяте с 40 млрд. дълг. С факта, че сме най-бедни в Европа и с най-големи неравенства. Вашата е държава с рекордни инвестиции в производство, в заводи, които се откриват всеки ден и работни места. Другата, реалната, завърши 2020 г. с 380 000 нови безработни".

Искаме отчет на правителството в какво състояние оставя България, но не онзи телевизионния, а истинския, защото ние ще го направим и ще търсим отговорност, обяви Нинова.

ДПС обявиха, че икономиката е в колапс, междуинституционалната криза е сериозна, а необходимата здравна реформа така и не се е случила.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ определи управлението на държавата като хаос, което е „типично за управлението на ГЕРБ: „С тази сесия ще затворим страницата на един период на безпомощно лутане, самонадеяно и безотговорно поведение, управление без реформи, с доста пиар и самохвалство. Подходът с изпълнението на бюджета за миналата година цели предварително гарантирана служебна победа на управляващите, но същите може да останат доста изненадани от изборните резултати и от оценката на избирателите, които много добре осъзнават дълбоката разлика между медийно афишираните успехи и реалността".

„Обединени патриоти" обявиха от своя страна, че няма да позволят промяна на изборното законодателство в последния момент.

Днес депутатите започват работа с промени в закона за мерките срещу изпирането на пари, внесен от ГЕРБ, с които да отпадне задължението за търговците на едро да докладват пред ДАНС за съмнителни сделки на свои клиенти.

В първата работна седмица на парламента четирима министри ще бъдат изслушани за предприетите действия в бедстващите райони в страната след наводненията.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Президентът чака датата да му се каже в слушалките.Тогава ше я обяви.

13.01.2021 13:44:04

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.