• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 11°C

Политическият ни псевдоелит тласка нацията с 200 към небитието

Политическият ни псевдоелит тласка нацията с 200 към небитието

/КРОСС/ Ако перифразираме за вътрешно ползване бат Бойко как таковал/онаковал западни шефове, сме наясно, че политическият ни елит е подкарал нацията с 200 към небитието. Няма как да сме над бездната, катастрофата е видна дори от Космоса - за 32 години без война населението ни се стопи с 3 милиона и сме най-бързо изчезващата нация.

Обособилата се политическа върхушка след 10 ноември постепенно наложи клептократичен модел на управление, корупцията стана начин на живот, правосъдието по думите на бивш американски посланик е само за богатите. Така резултатът на десетилетия проформа демократични реформи се оказа пагубен: геноцид над собствения народ - лъган, ограбван, опростачван,обезверен и прогонван.

Преди две години се появи някаква светлина в тунела на спасението, но тя се оказа от насрещен влак. Бунтът срещу така наречения „модел Борисов" се провали от фалшивата Чалга и още по-фалшивата Промяна. Изчезна мнозинството „за промяна", в 48-ото Народно събрание имаме плаващи мнозинства.

Съществените са две, които са преплетени в сложни политически и стоковопарични взаимовръзки - Евроатлантическо мнозинство и Корупционно мнозинство . В тези две мнозинства влизат едни и същи партии - ГЕРБ, Продължаваме промяната, ДПС и ДБ.

Всички те са кой от кой по-атлантик, кой от кой по-голям русофоб... Същевременно ПП и ДБ обвиняват в корупция ГЕРБ и ДПС (модела Борисов), ГЕРБ и ДПС, от своя страна, освен в корупция обвиняват двете партии на промяната в липса на елементарни управленски умения, в постоянни лъжи и аматьорщина.

В трагикомичното ни 48-о Народно събрание това мощно евроатлантическо и корупционно мнозинство (ПП, ДБ, ГЕРБ и ДПС, плюс новоизпечената формация „Винаги готов" на Стефан Янев) нямаше начин да направи правителство: каквито и глупости да вършеха, аматьорите Просто Кирчо и Кокорчо не са самоубийци... Знаят, че коалират ли се с бате им Бойко, ще изчезнат от политическото битие, сега имат шанс в новите избори. Впрочем управленският им нонсенс работеше за „модела ГЕРБ" и постепенно изтегли затъналия до гуша в политическото тресавище Борисов. И той, вместо за кауша, се готви за нов мандат.

Е, натискът за правителство на всяка цена не успя, сега имаме нова реалност, както казват просветени политолози, социолози и всевъзможни други консуматори на вкусен бял хляб на сенията на евроатлантическата кауза и русофобията.

Впрочем какво ли друго трябва да се стори, за да разберем, че ни управляват българофоби? Отказахме се от втора АЕЦ, от Южен поток, вместо енергиен балкански център сме уродливо горд консуматор.

Ще купуваме газ от братска Турция - вярно - руски и по-скъп, но... пък не сме зависими от Москва... Малоумната ни върхушка прехвърли зависимостите от освободителя на поробителя. Дали някой от сегашния ни псевдоелит помни името на турския държавник, който без стеснение навремето каза, че турците ще завладеят България, но този път без война...Такава е действителността, за евроатлантическите ни пионки е важно да изпълняват, за да са възможно най-дълго на трапезата.

Най-лесно им е на ДПС - те са константна величина в бизнеса, хора като Данчо Ментата понякога критикуваха, хапеха „Промяната", но често и поучаваха „аматьорите", хвърляха им някакво спасително ласо. И ще хвърлят, такива като Карадайъ и Ментата са в истинско съревнование с тях за „най-боек евроатлантик"... Засега начело обаче отново е Бат`Бойко, а Христо Иванов е най-силен с рекламодателите. Както и да е, въпросът в евроатлантическото дясно е дали е възможно (след изборите) да сътворят някаква коалиция, без да изпадне някой лидер, а друг да отиде в затвора. Дали пък няма да „плеснат с ръце и да се прегърнат", разделяйки тлъстата европейска баница поравно. Някак си...

Някак си пък стана нормално за така наричаната левица да не се възползва от управленския крах на десницата, от факта, че Корнелия Нинова с действията си като лидер и министър показа класа и уравновесеност, за разлика от сладурета като Кирчо, Асенчо, да не споменаваме мрънкало като Христо Иванов.

Безразсъдни и обидни дори за днешното битие на Столетницата са боричканията вляво. Кого заблуждават някои псевдоинтелигентни „леви", че става дума за идеологически различия, като е пределно ясно, че битката е срещу Корнелия Нинова, за овладяването на БСП. Поне на някои „леви гурута" е ясно, че върхушката на БСП (следдесетоноемврийските лидери) бяха обикновени опортюнисти. Те бяха чували за модерни теории, за конвергенция и прочее, но нямаха нито интелекта, нито политическата воля да служат на народа си.

Няма как - слугата мисли за лично оцеляване и кариера. Неслучайно Александър Лилов е известен с фразата, че тъй като преходът е десен, БСП ще се превърне в... бутикова партия.Каква идеология, какви социалисти, във вижданията за прехода на Лилов, Луканов и сие нямаше и буквата „С". От доста години глутница от карикатурни вождове ръфа тялото на Столетницата в опит да я оглавят.

Говорят за идеология, за връщане към изконни ценности и какви ли още не излияния, които в техните уста звучат като блюдкоч. Кой ще повярва на Мая Манолова, че иска обединение на левицата, след като кандидат за кмет на София се правеше на дясна, а после влезе в парламента с крайнодесни партньори.

„Възраждане" привлича все повече подкрепа сред традиционно ляв електорат, една от реалностите да се изживява като единствената българска партия. Впрочем причината все още „Възраждане" да не е от двете най-мощни партии са излъганите народни надежди от псевдопатриотични формации като „Атака", НФСБ и присъдружното им ВМРО.

Както и да е...Преди поредните избори се питаме дали последните няколко парламента бележат връх на отрицателната селекция на най-висшето политическо представителство, или 49-ото НС ще е още по-сервилно, още по-некомпетентно и по-безпощадно към съдбините на хората и държавата...

 

Автор: Захари Николов

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Ами наистина е псимистично, ако се гледа на решението на проблема с чуваемостта на желанията на суверена и задължителното компетентно изпълнение на същите тези желания от администраторите и народните представители, единствено в плоскостта на легитимността. Според мен политиците отдавна нарушиха и все по-нагло нарушават обществения договор. Това ме кара да се чувствам свободен от изпълнението на моите задължения по договора.

01.02.2023 20:36:40

Анонимен

Доста обезкуражаващо и песимистично! И какво - да търсим нова партия или да се хвърлим в прегръдките на НДСВ или на Възраждане? Да направим ПОП - Партия на отвратените от политиката?!?

30.01.2023 13:19:50

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.