• 07 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8167
  •  GBP / BGN 2.2794
  •  CHF / BGN 2.0019
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 24°C

От ГЕРБ обявиха, че ще внесат кабинет на малцинството

От ГЕРБ обявиха, че ще внесат кабинет на малцинството

/КРОСС/ В навечерието на връчването на първия мандат от ГЕРБ обявиха, че ще внесат кабинет на малцинството. Партията отказа да обяви името на премиера предварително, но са готови със състава на кабинет. А приетият окончателно Изборен кодекс и хартиена бюлетина провокираха полемика - честен ли ще е следващият вот.

И днес от ГЕРБ-СДС не обявиха името на своя кандидат-премиер, който ще получи мандата за съставяне на правителство от президента Румен Радев в понеделник.

Лидерът на партията обяви, че кабинетът ще е експертен, а в ефира на бТВ стана ясно, че ГЕРБ са склонни и на кабинет на малцинството, въпреки че не вярват, че той ще получи подкрепа в пленарната зала.

Кабинет на малцинството е опция, която стоеше на масата и за ПП до вчера, когато беше приет Изборен кодекс и тази опция според тях отпадна. Те обаче са категорични в едно - няма да подкрепят управление на ГЕРБ под никаква форма.

Името на номинирания за премиер от ГЕРБ-СДС ще стане ясно в понеделник при връчването на мандата.

От Атина, където е на среща на ЕНП, лидерът на партията потвърди и пред шефа на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен: „Правителството, което ще предложи ГЕРБ, ще е от експерти, които могат да стабилизират България".

„Продължаваме промяната" остават категорични: усилията на ГЕРБ няма да срещнат тяхната подкрепа.

„Пожелаваме успех на ГЕРБ и дано г-жа Атанасова успее да стане премиер. Ние сме обещали на нашите избиратели че няма да подкрепим кабинет на ГЕРБ в никакъв формат", категоричен е Андрей Гюров от „Продължаваме промяната".

Освен че ще упражняваме вота си и с хартия, и с машина, снощи депутатите решиха да има и 100% броене на разписките от машините на ръка. След тези и останалите промени в Изборния кодекс честността на всеки вот е под въпрос, обявиха от ПП.

„По един безобразен начин беше отнето правото на българските граждани на честен вот. Да избират какво управление очакват - дали моделът на Борисов да остане, или искаме нов модел", добави Гюров.

„Даваме право на хората, които се притесняват или са скептични да гласуват на хартия", коментира Екатерина Захариева.

Според министъра на правосъдието Крум Зарков новите изборни правила са „погром" върху системата.

БСП отказаха коментар на думите на Зарков.

„Демократична България" днес не коментираха заявките на ГЕРБ и на „Продължаваме промяната", които ги сочат за предпочитан партньор.

От „Възраждане" обявиха, че не биха подкрепили кабинет на ГЕРБ и се надяват президентът да наложи вето на кодекса, макар да не вярват в това. ДПС цяла седмица запазват мълчание, а „Български възход" обявиха преди дни, че ще разговарят с всички партии.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Със селската си суета и егоцентризъм Бойко Борисов се самозастрелва и ще ни докара простоКиро на власт. Той явно не е разбрал, че българите днес искат нещо ново, нещо различно дори и с ГЕРБ, но без Бойко. Има толкова способни и образовани хора, спосбни да управляват страната, че Бойко и простоКиро изглеждат като динозври в стъкларски магазин.

04.12.2022 15:46:07

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.