• 26 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

ГЕРБ преди дни: Без парламент държавата ще се счупи. ГЕРБ днес....

ГЕРБ преди дни: Без парламент държавата ще се счупи. ГЕРБ днес....

/КРОСС/ ГЕРБ (преди дни): Без парламент държавата ще се счупи. ГЕРБ (днес): Няма да има парламент.

Ние парламентарна република ли сме? Или парламентът е притурка на министерски съвет и по - специално на министър председателя!!!

Facebook, икономистът Пламен Данаилов

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Адв.Силвия Петкова

Протестиращите могат да съдят МВР. За ЕСПЧ блокадите са гражданско и човешко право Практиката и поредица от решения на Европейският съд за правата на човека (ЕСПЧ) са категорични, че блокирането на кръстовища са допустима форма на протест и са начин за изразяване на правото на мнение и правото на свобода на събрание. Протестиращите са напълно в правото си да сезират съда за нарушването на техните права от страна на полицията, която премахна палатките им. Такива решения на ЕСПЧ са взимани по отношение на Турция например, допълни юристът. По думите й нас става въпрос повече за политическа воля. Над националните законодателства се прилага Хартата за защита на правата на човека. Няма как да има намеса в основните права на човека без, чрез тази Харта, да се гарантира спазването им, над вътрешните законодателства. Законът за движение по пътищта не може да е основание да се нарушават основни човешки права. Не само могат, а би трябвало да носят отговорност полицаите, които премахнаха палатките от блокадите. МВР е администрация, а всяка администрация следва да спазва установения ред. Съдът следва да бъде сезиран за това. Категорично гражданите трябва да заведат дела за нарушаване на човешките им и граждански права. Смисълът на правото е, когато се прилага и когато гражданите си търсят правата. Когато работник не се яви на работа той бива уволнен или му се налага наказание. Протестиращите днес изразяват като „работодатели“ недоволството си към народните представители, които не са на работните си места и не си вършат работата. Във всяка една демократична държава, когато има проблем и когато гражданите излязат да искат оставката на властта, тя си я подава. Добрата новина е, че тези по-образовани хора решиха да вземат нещата в свои ръце. Това е едно много добро начало. И в други европейски държави точно това упражняване на правото на събрание е довело до подобряване на политическата системи и управлението на държавите. Блокадите реално, така както са разположени, не създават чак толкова сериозни затруднения, каквито създава всеки един от редовните ремонти в столицата. Съдът по правата на човека най-вече се съобразява с това до колко е нарушено правото на другите. Ако погледнем реално към блокадите, те не затрудняват по такъв начин движението, че да причиняват нарушаване правата на другите. Не се създават сериозни затруднения и при обходните маршрути, защото те не са чак толкова далече и не нарушават до толкова голяма степен правата на другите граждани. Има установена практика на ЕСПЧ, в която се разглеждат тези моменти. Най-тежката форма на протест е, когато управляващите не желаят да се съобразят със своя суверен. При всички случи трябва да се търси баланс.

14.08.2020 00:35:38

Анонимен

Парламентът се саморазпусна във ваканция до 02.09.2020. Кой не е разбрал,какво не е разбрал.Като някаква сбирка на луди.

13.08.2020 18:24:10

Адвокат Елена Гунчева

ДЕМОКРАЦИЯТА Е В КОМА 13.08.2020 Държавата се срутва пред очите ни, а демокрацията стана като Йети – всички са чували за нея, но пък никой не я е виждал реално и на практика се е превърнала не в принцип на държавата, а в легенда, в която вярват наивните деца. Демократичните инструменти отдавна не работят и това е видно от всички. Защото няма и разделение на властите, а разделение на порциите. И никой от управляващите не се интересува дали ще сме правова и демократична държава, защото знаят, че това са мантри, които в България работят само за заблуда на местното население. Принципно и на хартия, България е парламентарна република. Където би трябвало Народното събрание да е най-върховният орган. Да, ама не! Премиеринът, който е избран от Народното събрание, от десетилетие не се съобразява с депутатите, защото той си ги е избрал да са му удобни. Е, не всички, но мнозинството, което му трябва. Той ги командва с смс-и и по телефона и дори не му минава през вакуума между ушите, че е длъжен да се отчита и съобразява с волята на народните представители. Борисов на практика отрича парламентарната република, която той не без нашето мълчаливо съгласие превърна в мутромонархия, където само един човек има правото на мнение и решение – Той! Останалите са само миманс на фона на грандиозните му успехи, речи, фотки и т.н. Демокрацията още от момента на раждането си в България, беше болнава, а в момента е в кома и на командно дишане. И дори протестиращите нямаме много големи надежди за оцеляването й, ако държавата не се ремонтира основно, а виновниците за комата да бъдат елиминирани. Когато силата на думите и на народа няма въздействие, идва редът на сопите. Това е историческа истина, доказана през вековете. Нашите думи вече се изчерпват….

13.08.2020 16:31:08

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.