• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Мария Габриел: Замразяваме преговорите (Обновена)

Мария Габриел: Замразяваме преговорите (Обновена)

/КРОСС/ "Днес говорих с акад. Денков, уведомих първо с него, после уведомих и колегите си: Замразяваме преговорите. Всичко си има граници. Не може да се гради демокрация на базата на лъжа".

 Това каза Мария Габриел на извънреден брифинг на ГЕРБ след свикано по спешност по-рано днес заседание на Изпълнителната комисия на партията.

"Дълго мълчах, слушай много, водех се единствено от разума и грижата за държавата. Замразяваме преговорите, всичко си има граници. Моята е, че не мога да приема демокрация да се гради на лъжа, на разклащане устоите на държавността и неспазване на фундаментални принципи на Републиката", заяви Габриел в началото на пресконференцията и добави:

"Оставям настрана лъжите по отношение на моята личност - това не е проблемът. Проблемът е, че тук може да става дума за визия и начин на управление, който е в разрез с всички европейски принципи и практики".Според Габриел е  неприемливо едно да се говори по време на преговори, а друго - навън. "Навън са лъжи! С цялата ми симпатия към стойностните хора в ПП-ДБ смятам, че това е неприеммиво и към тях", каза тя.

"Второ, неприемливо е дори да има някакво съмнение, че България е параван. България не е параван, а суверенна държава. Ние имаме европейски и атлантически партньори и ние ги ценим, защото знаем, че когато отстояваш позицията си от самото начало, те те уважават. Но решенията се взимат единствено в България. Ние не можем да бъдем фасада за нечисти помисли, жажда за власт и система, подменяща устоите на държавността", посочи Габриел по време на брифинга на ГЕРП.

Тя смята, че е неприемливо дори да се говори за политизация на администрацията. "Задавам си въпроси като: това ли е виждането как се правят избори, ако е така, смятам, че българските граждани не заслужават такова виждане. Въпроси е и какво означава "ала-бала с президента" без ясни отговори и гаранции за спазване на принципите, аз не мога да участвам под каквато и да е форма", допълни Габриел.

Според нея все още има възможност за експертно правителство, но с ясни гаранции за спазване на принципите и законите.

"Виждам, че на този етап експертно правителство продължава да има подкрепа, но на мен ми е нужна още яснота. Докато няма отговори и гаранции за спазване на тези принципи, замразяваме преговорите", подчерта тя.

От своя страна Томислав Дончев отбеляза, че ГЕРБ са направи всякакви компромиси.

"Ние компромиси направихме всякакви. Едно е компромис, обаче, друго е с твоя глас да позволиш във властта да бъде войнстващ болшевизъм. Разбирам призива към компромис, никакъв компромис не е да подкрепиш едно управление с цел демонтаж на републиката. Има огромна разлика между саможертвата и самоубийството", каза той.

Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов пък каза:

"Срещат ме хора и ме питат защо унижавам партията. Аз обяснявам, че това е добре за държавата, да приемем бюджет. Заговорихме за конституционно мнозинство. Въпросът не е за извинение или какво си говорят там. Въпросът е в начина, по който мислят, че се управлява държавата. Ние за две години нямаме хора в службите. Не се натискаме да ставаме министри. Затова говорим за експертно правителство. Чухте какво говорят за местните избори - с техен вътрешен министър да се проведат".

"Сега трябва незабавно да се отвори темата с бюджета, понеже сега няма мнозинство и не можахме да се разберем, освен за Правна комисия, да решим удължаващ бюджет ли ще има, нов ли ще е, но не можем да оставим държавата в това състояние, ще е безотговорно", посочи Борисов.

Коментирайки представените в петък запис от Радостин Василев, председателят на ГЕРБ каза:

"Вчера сутринта, преди да чуя записите, които бяха анонсирани от Петков предната вечер, казах, че те не могат да ми повлияят на преговорите, още повече че той (Петков) каза, че са записани от българските специални служби. Това е чист "Уотъргейт" - да записваш централата на политическа партия е най-тежко нарушение в една демокрация. Само че се оказа, че не е така, и това е подтекст да се разрушат службите, стотици офицери да бъдат махнати, това означава", добави Борисов.

"В първия момент и аз помислих, че някакви мерзавци са ги подслушвали, а то не се оказа така. Тук не става въпрос да се извинят на Мария, тя има репутация. Четейки, слушайки записа, партията в момента се бушува, ние отиваме честно с приоритети, ние това не го заслужаваме. С кое заслужаваме такова отношение? Това е, което сега ще се опитаме да го обясняваме на хората, които стоят зад нас и искрените намерения да има правителство. Ние гарантираме на всеки честно работещ служител: няма да допуснем политическо преследване, омаскаряване", коментира още лидерът на ГЕРБ.

"Ако те не се вразумят - тяхна работа", посочи лидерът на ГЕРБ и добави:

"Аз ден след ден обяснявах, че трябва да има правителство, таман ме разбраха, голямата част ме разбраха, че това е добро за България. Защо сега излязоха записите? Когато тръгнахме да правим правителство, излязоха записите. На разговорите ни досега те бяха съвсем добри хора, нито за момент не съм се поколебал или помислил, че това таят зад гърба ни", уточни Борисов.

 

 

 

 

 

 

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Какви преговори, ма? Я у лево. Изчезвай и да отиваме на избори, на които нито вие нито ПП да участвате.

28.05.2023 17:49:20

Анонимен

БОРИСОВ, ЗАМРАЗИ ГАБРИЕЛ! Държавата се разтресе, когато неолибералите ни командироваха от Брюксел джендър-комисарката Габриел, отказала се от българското си име. 1. Безцеремонно и нелогично поиска главата на Гешев. 2. Безцеремонно и нелогично се съеши с ОПГ-то ППДБ за "коалиционно правителство". Барабар с Асен Василев за финансов министър. 3. Подведе Борисов да изтърси срамната реплика: "На недоволните от ГЕРБ казвам - има още 240 партии. Точка" В резултат общественият мир е взривен, Борисов воюва с главния прокурор, отвориха "Барселонагейт", ще падат имунитети, уволняват Гешев кампанийно, с антиконституционен закон, симпатизантите на ГЕРБ са разцепени на две, симпатизантите на ПП и ДБ са се хванали за гушите, Радев тържествува като остров на стабилността, а редовният кабинет отново е химера. Габриел е провокатор. Борисов, НЕЯ замрази и вземи, че се поизправи малко - познаваме се от 20 години, не съм те виждал толкова наведен и уплашен. Наистина ще си изгубиш партията. А тогава - кел файда, че си отървал "Магнитски". Най-честният изход от целия срам са бързи избори. Не се излагай с нови и нови унижения и полягвания пред престъпниците - даже и да стъкмите кабинета D&G, хората са толкова отвратени (особено след записите на Гела), че така просто ще подпишете политическия си некролог. Недялко Недялков

28.05.2023 12:46:17

Анонимен

Вчера се оказах прав в първия си коментар най долу, защото Борисов току що обяви, че разговорите ще продължат.За него не било важно какво е говорено на заседанието на ПП, а че записът е нерегламентиран.Това да ви е познато.

28.05.2023 08:41:17

Стоян Тончев:

Държавният глава Румен Радев трябва спешно да свика КСНС. След всичко това, което се случва в държавата – заявка за овладяване на службите, „ала-бала с президента“, съгласуване на назначения в службите с посолства, заобикаляне на правилата за влизане в Шенген и Еврозоната, „законно-незаконно“ уволнение на всички директори на дирекции в МВР, трябва да бъдат изслушани службите за сигурност на Република България, в присъствието на лидерите на политическите сили и главния прокурор, за да стане ясно кой работи против държавата и да се премине към арести и повдигане на обвинения. Президентът Радев е ход, но има ли сили и смелост да го направи?! Става въпрос за България – знамето и конституцията пред които са се заклели да работят в интерес на българските граждани и страната ни.

27.05.2023 21:13:04

Анонимен

Това за което говори Габриел са само добре редактирани глупости. Странат ни никога в последните години не е имала собствена позиция, ако е имала, никой не би рискувал да я изрази, ако някой все пак намекне за конфликт на интересите, то тогава ни нареждат или заплашват със санкции. Никой от партньорите ни не ни уважава, а и няма защо, след като официалните ни власти и представители на на страната се държат като прислуга на евроатлантиците. За оправдание може да им служи само, че и ЕК се държи по същия начин по отношение на щатите. Критериите за нравственост, морал и етика толкова са занижени, че никой от величаещите себе си политическа класа не заслужава доверие без възможност за строг и перманентен контрол от страна наобществото. Одобрението на политиците ни от страна на хора като дер Лайен и Борел не струва нищо и по-скоро показва, че се накърняват националните ни интереси в полза на нещо друго, мъгливо, неясно и манипулативно.

27.05.2023 20:07:06

Анонимен

Това значи ли, че след един ден ще продължите пазарлъците с Кирчо и Асенчо, независимо от политическия и моралния им цинизъм и предателство към България?Случаят с тях е за прокурор , какъвто за съжаление нямаме.

27.05.2023 19:31:27

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.