• 16 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8354
  •  GBP / BGN 2.2901
  •  CHF / BGN 2.0111
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 19°C

Даниел Смилов: Отстраняването на министри решава проблеми на повърхността

Даниел Смилов: Отстраняването на министри решава проблеми на повърхността

/КРОСС/ Политологът Даниел Смилов анализира в интервю за "Преди всички" на БНР бъдещето на кабинета "Борисов 3".

Очакванията ми са, че ГЕРБ и коалиционните им партньори искат да "минат с най-малко щети", каза Смилов и отбеляза, че сред вариантите е и оттегляне на премиера Бойко Борисов. Според него ГЕРБ могат да се опитат да поотложат въпроса с оставките и ремонта на кабинета, да видят дали протестите няма да отслабнат. През август това е възможно поради почивките и други причини, смята политологът.
"Създават се високи очаквания, миналата седмица имаше и вариант Б.Борисов да излезе в отпуск. Управляващите играят опасна игра. Те трябва да отговорят на исканията на протестиращите и в момента не виждам как го правят."
ГЕРБ остава партията, която де факто подкрепя Иван Гешев. По закон управляващите имат право да дадат оценка на главния прокурор и дори да започнат процедура за отстраняването му, подчерта Смилов.
На въпрос за БСП политологът отговори, че промяната в позицията на БСП е съществена, защото влязоха във вота на недоверие със слаби мотиви по отношение на главния прокурор, но в хода на дискусията техни участници заеха позиции, които позиционираха партията доста по-солидно, допълни Д.Смилов.

По въпроса за евентуалните оставки и нови назначения Смилов каза, че "има кандидати за странични бушони и някои министри биха могли да изпълнят тази функция. Със засилването на коронавируса и здравният министър не е неуязвим".

Смилов определи министрите на финансите и икономиката като ключови във връзката с ДПС, но по-големият въпрос според него е, че структурната връзка минава през цялостни политики на това правителство. Въпреки факта, че ДПС формално е срещу това правителство, медиите на движението на практика цялостно подкрепят дейността на кабинета. Това подсказва, че отношенията между двете партии не са това, което се вижда на повърхността. Отстраняването на министри решава именно проблеми на повърхността. ГЕРБ ще продължи да разчита на ДПС в съдебната система, ДПС НА ГЕРБ - в икономиката. Оттеглянето на студения резерв също е жест от фасаден характер, кщаза още политологът.

По въпроса за коалиционните партньори Смилов смята, че те са в трудна ситуация.

"Ще се опитват да намалят електоралната цена и ще се оттласкват от ГЕРБ, но от друга страна се опитват да отлагат предизвикването на избори. Има два варианта, които не са добри за тях. Оставането във формата засилва впечатлението, че патриотите само на думи са против ДПС, докато структурно разчитат на тази партия. Ако отстъпят, ще признаят провала на коалиционния модел, в който са участвали."

Според Смилов вариантът за предсрочни избори не може да бъде изключван, въпреки аргумента, че през пролетта ще има избори и трябва да се управлява до края на мандата. Правителството едва ли ще може да разгърне политиките, които желае. Това ще бъде доста непълноценна част от мандата. Затова трябва да преосмисли дали си струва отлагането на изборите.
Още по-тревожно от гледна точка на ГЕРБ за бъдещите избори е, че към исканията на протестиращите до пролетта ще се добавят други и ще се стигне до ситуация, в коятоще се наслагват два типа кризи, добави политологът.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.