• 04 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 11°C

Петьо Цеков: Партиите започват процес на на търсене на партньори

Петьо Цеков: Партиите започват процес на на търсене на партньори

/КРОСС/ Започва процес на търсене на нова връзка, всички започват процес на търсене на нова връзка. Ключовото събитие беше разпадането на този брак, тази некоалиция. Така коментира политическата картина у нас зам.-главният редактор на в. „Сега" Петьо Цеков в интервю пред БНР.

„Очевидно всички субекти по линията започват да се оглеждат, защото са наясно, че изборите няма да променят, кой знае колко електоралната картина. Мисля, че това е задължително условия - да търсят нови партньори", смята журналистът.

Според него „ситуацията е такава, че трите големи - ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС,  трудно могат да намерят нови партньори.

„Първо отпечатъкът върху ГЕРБ си стои. А всички говорихме, как ГЕРБ се препира и пречиства от старата власт с това правителство. Политическите партии са достатъчно негативно настроени срещу ГЕРБ. ДПС с Пеевски трудно може да намери нов партньор освен ГЕРБ. По едно време беше балансьор и тогава нямаше проблем да стане партньор, сега това е невъзможно. ПП-ДБ имат голяма слабост в търсене на партньори - тя трудно задържа собствения си потенциал, камо ли да търси нови партньори. А те се водят от своята идейна чистота, правота от своите позиции. И е ок, но не е ок в аспекта „търсим широка подкрепа". Изпадат в ситуацията „трябва да се помолим на Пеевски", за да променим конституцията". И това е трудно обяснимо", обясни Петьо Цеков.

Според него може ИТН да завие наляво, надясно, макар че сега заемат твърда позиция и воюват с ГЕРБ. 

„Възраждане също - яхнали вълна и чакат тя да стане цунами, и да ги вдигне на високо", допълни журналистът.

И коментира, че „Христо Иванов преди месец се опита да обясни, че Конституцията не е рецепта или наръчник, по която да действаме - 1 ,2 , 3 , 4".

„Г-н Иванов леко е объркал нещата. Конституцията в 90% е така, но трябва да се облече със закони. Конституцията не търпи неяснота. Когато става въпрос за парламентарна въртележка. Промененият чл. 99, ал. 5 - новите функции на президента и служебният кабинет не са ясни. Те са дълбоко объркани и се получава това. Може да се напише закон за служебния кабинет, но да оставят нещата така, че да бъдат тълкувани от Христо Иванов, от президента, от мен е нетърпимо", коментира Цеков.

И обясни, че исканията на премиера Димитър Главчев за смяна на министри са „измислени доводи".

„Това е още едно доказателство, че този служебен премиер трудно може да състави екип. Той не може да направи кабинет без ГЕРБ и без евентуално помощта на Радев. Дебатите за „Боташ" в петък в парламента, показват, мисля си, че има съдействие от президента за кабинета. Защото „Боташ" е сделка на служебното правителство на президента. ГЕРБ и президентът защитават една кауза и имат хора в служебния кабинет", коментира зам.-главният редактор на „Сега".

Според него в скандалите в последните дни „има доза истина и манипулация".

„Безспорната роля на службите - 2 години пропускат разследваните камиони с цигари и всякаква контрабанда, и финализират точно преди изборите? Става въпрос за политика", коментира Цеков.

За възхода на десните партии той каза: 

"Либералната общност има една склонност да крещи малко по-силно отколкото трябва. Да, има националистическа вълна, крайно дясно и умерено дясно, щото си има и дясно. В Европа и България се разпадна дясното на малки късчета, И тази крайна десница в Европа едва ли ще направи такъв бум, който либералната общност се опитва да предупреди."

Петьо Цеков коментира взимането на решения в ЕС и че това „засилва евроскептицизма".

„Трябва да се борим да запазим своя глас в Европа. Ясно ми е, че ЕС е муден и трудно взима решения, търсейки съгласие", каза Цеков.

И изрази своето мнение за влизането на журналисти в политиката:

Журналистите, щях да ги сравня като акробатите и художествената гимнастика, са толкова добри в тази работа и политическото говорене, че е естествено да преминат от едното място в другото. Аз не съм виждал кой знае, колко успешен станал политик. Може би е така, защото политическият живот тече по други правила, които журналистиката трудно ги оценява. Партийната дисциплина няма нищо общо със свободата, която журналистите имаме в медиите. Включвайки се в политическия живот, много журналисти стават поредната бормичка в партията и трудно оцеляват. Не защото нямат компетентност, но мисля че не могат да оцелеят. 

 

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.