• 03 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Без официални събития за 75-годишнината от капитулацията на Германия

Без официални събития за 75-годишнината от капитулацията на Германия

/КРОСС/ Днес се навършват 75 години от капитулацията на Германия през Втората световна война. Европа ще отбележи годишнината без редица официални събития заради пандемията на коронавируса.

Във Великобритания Денят на победата над фашизма не е сред официалните празници, но много ветерани, обществени дейци и политици обикновено тържествено отбелязват деня. Днес в страната ще бъде запазено двуминутно мълчание, след което британската кралица Елизабет Втора ще направи телевизионно обръщение.

Затворени церемонии ще се проведат от лидерите на Франция и Германия, Еманюел Макрон и Ангела Меркел. Във Франция Денят на освобождението от фашизма е държавен празник и почивен ден. Президентът Макрон ще положи венец пред Гроба на Незнайния войн край Триумфалната арка в Париж. Канцлерът Меркел също ще води церемония при централния мемориал на войната в Германия. Насрочени са и други събития, но големите публични събирания остават забранени.

В САЩ 8 май е тържествен ден, но не е държавен празник. Обичайно се организират тържества от ветераните, а най-известното мероприятие е полагането на венци пред Националния мемориал на Втората световна война във Вашингтон.

Денят на победата се празнува на 9 май в няколко бивши съветски страни, включително Русия, Украйна и Беларус.

Руският президент Владимир Путин беше планирал мащабен парад в Москва в събота, но събитието беше отложено поради пандемията. Вместо това ще се проведе въздушно шоу със самолети и хеликоптери, а Путин ще положи цветя на военен мемориал в близост до Червения площад в Москва.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Една интересна хипотеза за американците и техните европейски подгласници. Какво щеше да се случи, ако СССР освобождавайки своята територия беше заявил „НИЕ СМЕ ДО ТУК“?! Освободихме си Родината и сключваме примирие с Германия! Дали войските на Съглашението щяха да имат сили срещу освободените от Източния фронт немски дивизии, след проблемите, които имаха в Ардените. Дали щяха да победят и да освободят Европа?! Или днес всички щяхме да говорим немски?! Добре би било да се поразмисли върху темата.

08.05.2020 16:02:37

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.