• 25 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.2757
  •  CHF / BGN 2.0011
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

Коронавирус и Брекзит: приоритетите на Берлин начело на ЕС

Коронавирус и Брекзит: приоритетите на Берлин начело на ЕС

/КРОСС/ Германия сменя днес Хърватия на поста председател на Съвета на Европейския съюз. Един от приоритетите на Берлин ще бъде приемането на голямата програма с финансова помощ за страните от ЕС, които пострадаха от СОVID-19.

На 1 юли започва германското председателство на Европа. ФРГ за последен път изпълни тази роля през 2007 г. Председателството на Съвета на ЕС се предава от една страна на друга за шест месеца. Предаването на мандат отдавна се е превърнало в рутинна процедура и рядко привлича вниманието на широката общественост, отбелязва „Дойче Веле“.
Този път, обаче, ще бъде друго – европейските страни се намират в дълбока икономическа криза заради пандемията от коронавирус. По тази причина партиите, влизащи в управляващата коалиция в Германия, решиха, че нейното преодоляване трябва да бъде централна тема на германското председателство.

Помощта на ЕС – 750 милиарда евро

„Пандемията от коронавирус постави ЕС пред съдбоносно предизвикателство“, се казва в съвместното изявление на Християн-демократическия съюз /ХДС/, Християн-социалния съюз /ХСС/ и Германската социалдемократическа партия /ГСДП/. Германия ще „положи всички сили за това, заедно и мислейки за бъдещето да се справим с тази задача и отново да направим Европа силна“, се казва в документа.
На Европа й провървя в този труден момент, че начело на най-влиятелната и голяма страна-членка на ЕС е опитният кризисен мениджър – Ангела Меркел. Така смята анализаторът от брюкселския Център за европейска политика Софи Порншлегел.


Залозите са много големи – по-конкретно, споразумението за многомилиардна помощ за страните, чиито икономики в най-голяма степен са пострадали от пандемията. В края на май ЕК представи план за възстановяване след кризата, предвижда се да бъдат отпуснати 750 милиарда евро. Това е един път и половина повече, отколкото съвместната инициатива на Германия и Франция, които по-рано предложиха за тази цел да бъдат изразходвани 500 милиарда евро.

ЕС ще вземе кредит за 30 години

Еврокомисията планира да заеме необходимите средства на световните финансови пазари, като гарант по кредитите е Евросъюзът. Повечето рейтингови агенции дават на ЕС най-високият кредитен рейтинг – ААА, по тази причина заемите ще бъдат изгодни.
Планира се тези средства да бъдат изплатени за 30 години от бюджета на Евросъюза: за целта ЕС или ще трябва да съкрати другите разходи, или да увеличи вноските на страните-членки в общия бюджет.
Заедно с плана Еврокомисията представи и обновен проект на дългосрочния бюджет не ЕС за 2021-2017 г. в размер на 1,1 трилиона евро. Планът за следкризисно възстановяване не е част от този бюджет, но е тясно свързан с него, защото бюджетните рамки са единственият вариант да се събере и разпредели такава огромна сума, каквато е 750 милиарда евро.

Кредити или грантове?

Един от най-спорните аспекти на новия план на Еврокомисията е въпросът под каква форма ще се отпуска помощта: грантове или кредити. Докато кредитите ще бъдат връщани от страните, които са ги получили, с грантовете нещата са по-сложни, защото те представляват безвъзмездна помощ за държавата получател. И за това заемът, похарчен за гранта, ще трябва да се връща от целия Европейски съюз.
Най-пострадалите от пандемията страни, по-конкретно Италия и Испания, подкрепят грантовете. Кредитите устройват държавите, които внасят в бюджета на ЕС по-големи суми, отколкото получават от него, такива като Нидерландия и Австрия.

Планът на ЕК е от полза за Германия

Планът също така ще трябва да бъде разгледан и приет от всичките 27 страни-членки на ЕС. Редица европейски дипломати и експерти са убедени, че благодарение на своя дългогодишен политически опит Ангела Меркел ще съдейства за намирането на компромис по този въпрос.


Германският външен министър Хайко Маас отбеляза, че Берлин е изключително заинтересован от приемането на този план. „Страна-износител, като Германия, само печели от това, че при останалите европейски страни нещата са наред. Затова искаме да помогнем на най-пострадалите от пандемията от коронавирус страни – Италия и Испания – да преодолеят по-бързо кризата“, заяви Маас в интервю за „Дойче Веле“.

Великобритания е заплашена от твърд Брекзит

Икономическите последици от пандемията затъмниха останалите въпроси, фигуриращи в дневния ред на Брюксел – например, преговорите за търговските отношения между Великобритания и ЕС след Брекзит. Има опасност страните да не сключат споразумение до приключването на преходния период в края на 2020 г. В този случай двустранната търговия между Лондон и Брюксел ще се регулира от общите правила на Световната търговска организация. Последните предвиждат наличието на митнически такси до тогава, докато не бъде уреден въпросът за тяхното намаляване.
Освен сделката с Великобритания, в Германия възлагат големи надежди на срещата ЕС-Китай, която трябва да се проведе в средата на септември. Но заради пандемията от коронавирус и отсъствието на напредък в преговорите за защита на инвестициите срещата беше отложена за неизвестен период от време. В същото време срещата ЕС-Африкански съюз, насрочена за октомври, най-вероятно, ще се състои.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.