• 27 Окт 2020 |
 •  USD / BGN 1.6548
 •  GBP / BGN 2.1551
 •  CHF / BGN 1.8246
 • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
 • Времето:  София °C

БСП зададе на Гешев всички важни въпроси, отговорите са смущаващи

БСП зададе на Гешев всички важни въпроси, отговорите са смущаващи

/КРОСС/ Депутатите БСП Крум Зарков, Явор Божанков и Кристиан Вигенин зададоха на главния прокурор всички важни въпроси за знаковите разследвания от последната година и за стила на публичните му коментари. Така гражданите успяха да научат, че колекцията на обвиняемия хазартен бос Васил Божков струва много над 1 милиард евро, че премиерът Бойко Борисов е разпитван три пъти като свидетел само през тази година, че делото, по което е подслушван президентът, е започнато от некомпетентна прокуратура, както и че европейските институции са подведени от политическата пропаганда в България.

Първият важен въпрос бе зададен от Кристиян Вигенин, който попита дали прокуратурата има списъци на дела срещу политици.

 Отговорът на Гешев бе, че прокуратурата не прави списъци, но заради въпросите на комисията LIBE в Европейския парламент е направен анализ. От него се разбрало, че най-много дела има заведени срещу представители на ГЕРБ, основно в местната власт. "Причината е логична. Те имат най-много представители (в местната власт)", каза главният прокурор и допълни: "Аз виждам, че сме в предизборна ситуация. Ние не сме играч на това поле".

 Европейските институции грешат, аз не съм недосегаем

 Вигенин попита за извода в доклада на Европейската комисия, че българският главен прокурор е недосегаем.

 Иван Гешев повтори тезата си, че това виждане се изгражда от определен политически и медиен кръг в България. Именно те изграждали "едно такова виждане в европейските институции, което не отговаря на истината". "Това е мит", каза Гешев и допълни, че ако българските депутати решат, че такъв проблем наистина има, те трябва да го решат.

 "Аз нямам никакви притеснения за създаване на различни фигури за контрол, целта не е контрол, а отстраняването на главния прокурор", декларира той.

 "Почти е невъзможно да извърша престъпление по повод работата си", обяви Гешев. После обясни, че правел основно двете неща – издавал общи методически указания за приложение на закона и действал по надзора за законност. Накрая все пак се сети, че може да отменя актовете на прокурорите, а миналата година отменил само осем акта.

 Според Гешев тезата, че няма кой да разследва главния прокурор, е "пропагандна". "Това означава, че 1500 човека нямат смелост или имат някакъв друг ментален проблем", каза той в отговор на Крум Зарков.

 "Вероятността главният прокурор да извърши престъпление е със същия интензитет, както народните представители, президента...", обясни Гешев, който публикува подслушаните разговори на президента Румен Радев, което внушаваше, че държавният глава е извършил престъпление.

 Накрая Гешев каза за резолюцията на Европейският парламент, че била акт на политически орган, а той нямало да "участва в политически игрички".

 Ето ви 500-еврова пачка, г-н главен прокурор

 Около половин час след началото на изслушване активист на "Демократична България" успя да замери главния прокурор с разпечатани 500-еврови банкноти и веднага беше изведен от залата. На излизане мъжът призова Гешев да обясни къде са 4-те милиарда от КТБ. Главният прокурор се опита да се шегува със случката, като първо коментира, че протестиращият явно е много богат.

 Накрая Гешев заключи: "Беше забавно. Надявам се, че обективните журналисти ще го отразят обективно". Той обясни, че на другите журналисти, които пишели с фиксации срещу прокуратурата, не разчитал.

 "Във всяко лошо нещо, има и нещо хубаво. Можеше да мине с пистолет покрай охраната от НСО", каза Гешев. Малко по-късно той уточни, че не вярва на НСО, въпреки че брат му работи там.

 Вече сме взели сме поне 1 милиарда евро от Божков

 В отговор на депутатските въпроси Иван Гешев разкри и дълго пазена тайна: Колко струва колецията на Васил Божков. Според Гешев оценката на само 212-те регистрирани антични предмета от колекцията е за 1 милиард евро. Прокуратурата ще се опита да докаже, че те са регистрирани с фалшиви оценки и да ги конфискува. Остава висящ въпроса на какво основание прокуратурата е конфискувала останалите близо 6500 антични предмета от колекция, които не са регистрирани. Единственото възможно основание е те да са предмет на престъпление, но публично не е давана информация за това.

 Депутатът от ГЕРБ Красимир Ципов попита Гешев какво става с проверката на цялата приватизация.

 Главният прокурор отговори, че целта не е да се проверяват работещи предприятия и собствеността им, а дали има извършени престъпления от лица, заемащи висши държавни позиции и дали е изтекла давността. Проверката на 50 сделки е приключила.

 "Когато приключим, ще започнем на части да го представяме информацията публично", каза Гешев. Тази инициатива на прокуратурата има потенциал да се превърне в публичен линч на хора по списък извън съдебната зала, без участието на съдия и адвокат.

 Въпросите на Божанков

 Явор Божанков от БСП зададе цели 10 въпроса по ключови теми, но отговорите бяха твърде уклончиви, а някои и смущаващи. Иван Гешев започна отговорите с кратко въведение, в което обясни, че е почитател на Петко Каравелов. Той имаше предвид митичната история за това как Каравелов излиза от зандана в "Черната джамия", пребит от полицията, за да каже после пред чужденци е казал, че в България не бият. Така, според Гешев, трябва да се защитават българските институции, дори и да са те набили преди това.

 Явор Божанков попита защо цели две години продължава дело срещу бившия финансов министър Владислав Горанов. Иван Гешев каза, че е мислел, че е поканен да изнесе аналитичен доклад и нямал правомощия да указвам на прокурорите как да си решават дела.

 Вторият въпрос бе за записите и снимките от спалнята на Бойко Борисов. От отговора се разбра, че има дело за снимките и две проверки за останалите неща. Гешев знаел, че Борисов три пъти се явявал да свидетелства, но друго не знаел. "Ако ми бяха зададени въпросите предварително, щях да питам наблюдаващите прокурори. Ако бяха ми разрешили, щях да ви кажа повече", каза той и допълни, че никой не пита испанските прокурори защо делото "Барселонагейт" продължава толкова време, а се питат българските.

Депутатите от БСП Крум Зарков, Явор Божанков и Кристиан Вигенин (отдясно наляво) зададоха всички неудобни въпроси на Иван Гешев, но не получиха адекватни отговори.

 Божанков попита за съмненията, че поръчката на главния прокурор за луксозните коли за Бюрото за защита била нагласена, за да се купят коли на "Фолксваген". Гешев каза, че е бил проверен от финансовата инспекция, която не е открила нищо нередно, а и как така да се нагласи нещо с немци?

 На въпроса за "Апартаментгейт" Иван Гешев обяви, че Върховната касационен прокуратура прави ревизия на всички откази да се образуват дела. "Прокуратурата се занимава с наказателната отговорност, а не с историческата отговорност", каза Гешев.

 Божанков попита дали има разследвания срещу полицаи за насилие по време на протеста. От отговора на Гешев се разбра, че дела срещу полицаи няма, но има над 50 дела срещу протестиращи. "Никоя полиция в Европа няма да изтърпи да изяде толкова бой, колкото изтърпя българската", обяви Гешев и посъветва депутатите от БСП да видят как реагира френската и германската полиция.

 На въпрос за къщите за гости се разбра, че има стотици проверки, има една присъда, а всички дела за взети на специален надзор.

 Главният прокурор нямал никаква информация за делото за танкерът "Бадр" и журналистическите разкрития за връзката на евродепутата от ГЕРБ Емил Радев, както и за българската връзка по аферата с финансовите досиета FinCen.

 В отговор на въпрос за контролираното оповестяване на селективна информация по определени дела, Гешев каза: "Явно някой го е страх от истината". После добави: "Българската прокуратурата иска да изгражда доверие в българските граждани".

 Изненада бе въпросът на депутатът от "Воля" Симеон Найденов, които попита защо близо 40% от досъдебните производства не завършват в срок. Гешев обясни, че статистиката не винаги дава обективна картина и обвини депутатите за законите.

 Добри и лоши олигарси?

 Депутатът от БСП Крум Зарков зададе множество въпроси на главния прокурор, като особено впечатление направиха серията питания на "олигархична" тематика.

 "Защо определяте някои обвиняеми като "олигарси"?; "Срещу всички олигарси ли повдигнахте обвинения?"; "Има добри и лоши олигарси ли в България?". 

 "Прав сте, че терминът олигарх е житейски, журналистически...", каза Гешев, който често използва този термин и като главен прокурор.

 Крум Зарков уточни: "Защо разговорът на този олигарх (Васил Божков) е важен, когато е с депутат или с друг олигарх, а не е важен, когато е с министър-председателя? 

 Гешев отговори, че във въпроса на Заков имало "политически нюанс". Този въпрос няма юридически аспект, а журналистически и политически.

 "Дали действията на колегите са политически правилни и политически коректни, аз няма да коментирам, това е във вашето поле", обясни Гешев

 По време на цялото заседание Иван Гешев не спираше да напомня на Зарков, че е френски възпитаник, защото депутатът е завършил Сорбоната (Гешев е завършил Академията на МВР, но никой не му го напомни – б.а.). После обясни, че той с удоволствие би се чувствал като френски главен прокурор, но действителността в България била друга и името на главния прокурор се споменавало твърде често.

 Нямам вяра на НСО

 Крум Зарков попита за статута на Бюрото за защита, което е на пряко подчинение на главния прокурор и може да извършва арести. Отговорът бе, че няма нищо нередно, защото правомощията са дадени в закона, а има и достатъчно инструкции. Естественото продължение на този въпрос бе защо Гешев се е отказал от охраната на НСО.

 "Когато всички служби в държавата са преценили, че животът ти е застрашен и то не да те замерят с яйце, всичко опира до доверие. Аз нямам доверие на НСО, въпреки че брат ми работи там. Не мога да имам доверие на служба, където служител е обвинен като участник в организираната престъпна група за поръчкови убийства", каза Гешев.

 Накрая за делото на спецпрокуратурата, по което протекоха подслушаните разговори на президента Румен Радев, главният прокурор обяви, че не знае много, а само това, че е изпратено е по компетентност на военната прокуратура. Още от самото начало имаше съмнение, че делото е започнато от некомпетентна прокуратура, защото спецпрокуратурата не може да разследва военни, а точно това е правила. Това само задълбочава съмнението, че не само публикуването на подслушаните разговори е незаконно, а и самото подслушване.

 "В кой минал период е имало повече борба с корупцията и повече борба с организираната престъпност?", попита Иван Гешев депутатите в края на изслушването.

 Източник: "Медиапул"

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

адв.Елена Гунчева

ОТВОРЕНО ПИСМО ДО ПОЛИТИЦИТЕ НА БЪЛГАРИЯ 17.10.2020 Уважаеми слуги на НАРОДА, Защо превърнахте Родината ми от райска градина в обедняла и обезлюдена Територия? Вие, които се клехте в Народното събрание и в Конституцията, забравихте българският народ, по чиито гърбове се изкатерихте до постовете. Много от Вас не си спомнят какво са работили преди да станат депутати. Заслепени от лъскавите коли и магазини, от коктейлите и международните круизи, забравихте откъде тръгнахте, забравихте селата, в които живеят родителите ви, баби и дядовци, забравихте откъде идва хляба и как се гледат животни. Вие си повярвахте, че сте богоизбрани и забравихте бедните, забравихте българите, забравихте народа си, забравихте децата и старците. Покатерили се по стълбата на властта, решихте, че България е Ваша бащиния и можете да я продавате и предавате. Кой от Вас дойде при народа си да попита преди да гласува безумните решения и закони?! Кой от Вас се спря да краде от народните пари? Кой от Вас рязко не забогатя, докопал се до заветния пост? Колко от Вас не са получили пари или влияние, за да гласуват срещу интересите на българите? Самозабравили се политикани, продължавате да смятате, че държавата е Ваша, крадете и гласувате лобист- ки закони, нареждате роднините си навсякъде и смятате, че сте безнаказани. Задавам Ви въпроса – ЗАЩО ПРОДАДОХТЕ НАРОДА СИ? И въпросът ми е към всички Вас – и леви и десни, и средни, и де песари и патриота ри….всеки един от Вас хвърли камък по българския народ и го докара до това унизително положение. Старците да ровят по кофите за боклук и да нямат пари за лекарства, младите хора да бягат /да, думата е „бягат”, като от война или катастрофа/, оставащите тук едва да оцеляват. Не Ви ли е срам като минавате в лъскавите си служебни автомобили покрай бедните пенсионери и протестиращите майки на деца с увреждения? Или властта дотолкова е притъпила човешкото във Вас, че изпитвате единствено отвращение към тези, които нямат власт и пари? Аз пък се отвращавам от Вас, защото освен власт и пари нямате друго, нищо човешко не е останало във Вас, лицемерието Ви не може да ме заблуди. Всеки един от Вас има възможност да направи нещо добро за народа си. Но не го прави! Предпочитате политиканстването и пресмятането на следващите избори, които отново ще Ви осигурят трапезата. Българите искат НЕЗАВИСИМОСТ – НЕЗАВИСИМОСТ ОТ ВАШАТА КОРУПЦИЯ, АЛЧНОСТ, НЕКАДЪРНОСТ И ПРОДАЖНОСТ, НЕЗАВИСИМОСТ ОТ ВАСАЛНОТО ПОДЧИНЕНИЕ, В КОЕТО НИ ВКАРАХТЕ, НЕЗАВИСИМОСТ ОТ БЕЗУМНИТЕ ЗАКОНИ, КОИТО ГЛАСУВАХТЕ. Българският народ има право на съпротива срещу Вашето безумие. За да има свободна и независима България! Бог да пази българският народ! Да живее България!

17.10.2020 17:30:07

Безпартиен

БСП поиска оставката на Гешев, за което - нито дума...

17.10.2020 17:29:45

Анонимен

Гешев е избран според Конституцията и ще довърши мандата си,както правителството и Парламента.Нормално е не всички да харесват всичко,но никой няма да търпи самоуправство.Има конституционен ред за всичко,така биха ви отговорили във всяка страна,не само тук.

16.10.2020 09:53:33

Анонимен

Гешев отговаря като милиционер,а не като юрист ! Личи му липсата на юридическа подготовка ! Прокурор-милиционер,това го има само в Северна Корея !

15.10.2020 22:47:51

Анонимен

Голяма разлика в нивата на питащите и главния прокурор.

15.10.2020 17:08:22

Брей

И тук се изцвъкаха герберастките тролове.

15.10.2020 16:19:38

Брей

И тук се изцвъкаха герберастките тралове.

15.10.2020 16:18:47

Анонимен

Много смущаващ е отговорът на въпроса за корупция-над 500 обвинения е повдигнала прокуратурата.Това,ако не е борба срещу корупцията кое е.

15.10.2020 09:38:19

Анонимен

Тримата задаващи въпроси не са на нивото на отговарящия.Едни момчета,които не могат да кажат какво са направили за страната си,а главният прокурор може.

15.10.2020 09:28:46

 • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
  БЪЛГАРИЯ
  ИКОНОМИКА
  ПОЛИТИКА
 • ОПЦИИ
  Запази Принтирай
  СПОДЕЛИ
  Twitter Facebook Svejo
  Вземи кратка връзка към тази страница

  копирайте маркирания текст

 • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2020 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.