• 14 Авг 2020 |
 •  USD / BGN 1.6529
 •  GBP / BGN 2.1642
 •  CHF / BGN 1.8136
 • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
 • Времето:  София °C

Дора Янкова: Да бъдем стожер на консолидацията!

Дора Янкова: Да бъдем стожер на консолидацията!

/КРОСС/ Дора Янкова е новият председател на Обединението на жените – социалистки /ОЖС/ в БСП. Депутатката и бивш кмет на Смолян бе избрана с 92 гласа от VI Отчетно-изборна конференция на Обединението, която се проведе на 26 юли в централата на партията. От novspress потърсихме Дора Янкова за интервю, както и да й честитим победата.

- Честито, г-жо Янкова. Убедителна победа.

- Благодаря Ви. Да, сериозна и важна за мен победа. Изключително много ценя доверието на Националния съвет. 110 –те гласа в него означават консолидиране на организацията и около моята личност. Получих енергия и по-голяма увереност с гласовете, с които бях избрана.

- Какви промени планирате в Обединението на жените – социалистки?

Тъй като организацията е политическа и е част от хоризонталните структури в БСП, жените са близо половината от членската маса на партията, дори и повече.

Дадохме си дума да засилим политическия характер, сериозното и значимо присъствие на ОЖС в партията. По-важната задача, като цел, която си поставяме, е да отворим организацията към обществото, да бъде значима и да заявяваме солидни позиции по политически, социални, здравни, екологични проблеми, такива свързани с работещата жена, жената предприемач и т.н. Предложих план да се отворим по-сериозно към обществото с центрове за общуване и с национална платформа.

По нея ще дебатираме и дискутираме. Много съм горда с избрания Националния съвет, както и с провелата се Конференция. Дадени бяха много идеи за правене на политика, но преди всичко за укрепване на БСП, за солидното присъствие на партията в политическия живот на страната, чрез ОЖС.

Имаме структури във всички областни градове с над 200 местни клуба. Амбицирани сме да изградим такива във всички общини и да покрием цялата страна. Това беше заявено от делегатския състав.

- Първите ви задачи?

- След конференцията започва структурирането на областните съвети. Ще огледам внимателно състава Националния съвет, за да подбера Изпълнителното бюро. Предстои ни да изберем и петима делегати от ОЖС за Конгреса на БСП. Не се очертава почиващо лято.

Ние, политиците нямаме право на почивка. Да се върна към въпроса Ви за първите задачи, ние не сме работили достатъчно със синдикатите. Ще проведем разговори с тях по отношение на проблемите на работещите жени в лоши условия на труд, по-ниското заплащане, трудова защита и охрана на труда. Вярвам, че работещите жени скоро ще почувстват, че някой стои на тяхна страна. Анализатори констатират вътрешни противоречия в БСП.

- Може ли ОЖС да има консолидиращ характер?

- Както една жена брани и пази своето семейство, така и ОЖС е част от социалистическото ни семейство. Убедена съм, че ще направим необходимото на принципна основа, за да сме стожерите на консолидацията и намиране на политически актуалния път на БСП. Жените сме одухотвореното и грижовно лице в партията. Надявам се това да се отчете от цялата партия.

Дора Янкова спечели надпреварата за председател на Обединението на жените – социалистки убедително след балотаж срещу Александра Берданкова, която получи 28 гласа. Четири номинации се състезаваха на първи тур на който Янкова получи подкрепа от 59 гласа а Берданкова 27. На предпоследното място по доверие отпадна заместничката на Корнелия Нинова – Деница Златева с 24 гласа и на последното, четвърто място – лидерката на женската структура в София Таня Найденова с 24 гласа. Корнелия Нинова има 52 гласа от 136 при гласуването за членове на Националния съвет на ОЖС.


реклама
ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Поредната комунистическа измишлитина.Отсега са се настървили за власт в служебен кабинет. Но на 30 юли Конституционният съд на България излиза със становище може ли действащ президент да се разследва.Да не станат трима вместо двама обвинени в шпионаж.

28.07.2020 07:02:22

В.Томова

ВСИЧКИ ЗАД РАДЕВ! Заставам изцяло зад президента Румен Радев. Няма друг в момента, който да обедини огромната енергия на гняв у народа срещу Хунтата. Той е човекът, който трябва да канализира тази енергия и да и даде посока с тезите, които вече изрече. Сега ви го казвам категорично и ясно: ИДЕ! НОВИЯТ ПРОЕКТ ИДВА! И всеки, който иска Хунтата да бъде погребана в най-черната история на държавата и да бъде доведена до затвор с доказана вина, няма друг вариант, освен да подкрепи онова, което МНОГО СКОРО ще бъде оповестено. И да подкрепи Румен Радев! Ние сме – „Мутри, вън!“ МУТРИ, ВЪН!

27.07.2020 22:57:54

Архитект Минеков

Ако сега ги оставим, след това и внуците ви ще бъдат жертва на същите 873 предложения до днес какво трябва да направим след това… Първо мутрите, после изборите и след това „след това“. Оставим ли ги да правят „избори“, „след това“ няма никакво значение. Ако сега ги оставим, след това и внуците ви ще бъдат жертва на същите. Сега или никога. Утре пак. На същото място. вм

27.07.2020 15:43:49

 • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
  БЪЛГАРИЯ
  ИКОНОМИКА
  ПОЛИТИКА
 • ОПЦИИ
  Запази Принтирай
  СПОДЕЛИ
  Twitter Facebook Svejo
  Вземи кратка връзка към тази страница

  копирайте маркирания текст

 • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2020 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.