• 16 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 28°C

Румен Ненков: На практика ще откажем много хора от гласуването

Румен Ненков: На практика ще откажем много хора от гласуването

/КРОСС/Задължителното машинно гласуване е на път да се превърне в ябълка на раздора между политическите сили. От партия ГЕРБ поискаха Конституционният съд да се изкаже дали това не нарушава правата на избирателите.

Бившият конституционен съдия Румен Ненков коментира в БТВ „Тази сутрин", че е възможно КС да се произнесе след изборите на 11 юли и това да доведе до спорове и жалби по изборните резултати. Според него изцяло машинно гласуване е дискриминационно, защото има възрастни хора, които чисто психологически ще искат да гласуват с бюлетина. Освен това само в големите секции ще е задължително, което може да е решаващо за резултата. В селата ще се гласува на хартия, посочи експертът."Трябва да се мисли как да се улеснява избирателят в процеса, а не администрацията", каза той.

"Ние на практика ще откажем много хора от гласуването", отбеляза още конституционният съдия. Той обърна внимание и на рисковете за гласуване с машини. „Считате ли, че има техника, която не може да бъде манипулирана?", запита той, давайки за пример пробиви дори и в Белия дом.

„КС е поставен пред една трудна дилема", заяви Ненков. По думите му 45-тото Народно събрание е направило измененията в Изборния кодекс с ясното съзнание, че животът му е кратък и предстоят нови избори. Ако сега КС вземе решение против машинното гласуване, то ще е при неработещ парламент. А ако КС реши да се произнесе след изборите, то може да има обжалване на резултатите от някои от участниците. "Скандално е, че се смята, че резултатът от гласуването зависи от машината. Защо е избирателната комисия, ако данните веднага отиват в системата?", запита още Неков.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Хрантутник, синовете ти са същите идиоти като теб и дано не влязат заедно с ГРОБ в следващия Парламент...!

01.06.2021 21:40:32

Анонимен

Отвратителен и мазен хрантутник.

01.06.2021 16:27:51

Анонимен

доставка на тоалетна хартия https://www.supermag.bg/za-doma/Hartii/toaletna-hartia

01.06.2021 13:37:49

СЛУЖЕБЕН ЗАЩИТНИК

КАКВО МОЖЕ ДА КАЖЕ НЕНКОВ ,НАЛИ СИНЧЕТО МУ Е ОТ СТРАНАТА НА ШАЙКАТА !??

01.06.2021 10:48:14

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.