• 18 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8315
  •  GBP / BGN 2.2841
  •  CHF / BGN 2.0155
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

ЦИК се готви за машинно гласуване

ЦИК се готви за машинно гласуване

/КРОСС/ Централната избирателна комисия (ЦИК) в рамките на своята дейност подготвя техническите характеристики и техническото задание за една обществена поръчка за машините за гласуване.

Това заяви говорителят на ЦИК Александър Андреев в сутрешния блок на БНТ.

ЦИК ще изпълни закона такъв, какъвто е. Към момента ЦИК работи във връзка с организирането и подготовката на изборите през 2021 г. Ние провеждаме нашите заседания в работните групи, в които се обсъжда въпросът с машинното гласуване и въпросите, които стоят на дневен ред, обясни Андреев.

В изборите през 2019 г. за европарламента се проведе машинно гласуване в 3 000 секции, напомни той. Ние имаме готовност, в която има ясна правна рамка, която да ни позволи организацията, да го направим, но дали ще бъдат наети или купени машините, следва да се прецени, отбеляза говорителят на ЦИК.

В ЦИК към момента няма осигурено финансиране за машините, но има уверение от държавата за осигуряване на машините за гласуване. Оттук нататък държавата трябва да прецени дали да бъде въведено машинното гласуване във всички избирателни секции или да има различна система на гласуване, уточни Андреев.

Ние досега сме имали само наемане на машините, но наемната или покупната цена ще варира с оглед броя на самите машини. Резултатите от машинното гласуване се приобщават към протокола на Секционната избирателна комисия (СИК).

Валидни лични документи ще бъдат необходими на избирателя да упражни правото си на глас. Ако документът е унищожен или с изтекъл срок на годност, избирателите могат да си изкарат удостоверение от най-близкото МВР, за да могат да гласуват, поясни Андреев.

Той посочи, че в участието на заседанията на ЦИК влизат наблюдатели и организатори, но въпрос на преценка на ЦИК е дали да допусне гражданско участие по време на заседанието си.

Припомняме, вчера ГЕРБ внесе в проекта си за нова Конституция предложение за машинно гласуване.

Още през януари, БСП настояваше за въвеждане на машинното гласуване още по време на последното обсъждане в парламента, включително и напуснаха парламента с ултиматум за това.

На 12 февруари премиерът Бойко Борисов даде зелена светлина за изцяло машинно гласуване на следващите избори.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

адв.Елена Гунчева

ВЕЧЕ НЕ СМЕ ОВЦЕ! НИЕ СМЕ НАРОД! 18.08.2020 Свинските и пик-ливи медии нададоха вой до небесата как протестите били освирепели и нападали майки с деца. Защо тези майки са си помъкнали децата в автомобили през протеста, естествено, няма обяснение. Или по-скоро обяснението могат да го дадат Никола Николов и Паунчо, водещи политпропагандата на първата Партия в държавата. Вече четиридесети ден българите не само протестират. Те казаха своята воля. Четиридесети ден управляващите се правят на глухи кукумявки и че не разбират какво иска народа. Вместо да се опитат да минимализират щетите, те правят грешка върху грешка, като нефелният опит за конституция, писана от потреси на правото, допълнително наля бензин в огъня. Правителството явно желае война. И не иска мира! Ситуацията е такава, че това няма как да продължи. И напрежението ще ескалира не въпреки, а заради провокациите от страна на гербоидите, които си въобразяват, че с черен пиар и манипулации, ще успеят отново да променят мисленето на хората. Но вече не минава. Вече не сме овце! Вече не сме тулупи и негодници. НИЕ СМЕ НАРОД! МУТРИ, ВЪН!

18.08.2020 14:43:45

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.