• 12 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8145
  •  GBP / BGN 2.2728
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 8°C

46-и ден антиправителствени протести, остават блокадите в София (обновена)

46-и ден антиправителствени протести, остават блокадите в София (обновена)

/КРОСС/ Продължават протестите с искане за оставка на правителството и на главния прокурор. Блокирани остават три ключови кръстовища в София - в района на площад "Независимост", при ректората на Софийския университет и на Орлов мост.

45 - ата вечер на протест снощи премина без инциденти.

Участниците в акциите заявиха, че не се отказват от исканията си за оставки на министър-председателя и главния прокурор.

За нощуващите в най-големия палатков лагер на "Орлов мост" остава убеждението, че ще останат тук докогато е нужно и това, според тях, е когато получат исканите оставки - на премиера Борисов и на главния прокурор Гешев.

Все по-редки стават спонтанните конфликти и разменени реплики между протестиращите, блокирали кръстовището, и минувачите, които не подкрепят тази форма на недоволство, казват хората на блокадата.

По техни данни и тази нощ е преминала без провокации и напрежение, а последната работна седмица беше белязана от нов протестен акцент – “блокади-изненади“ на ключови институции, които членове на Сдружение "Боец" организираха.

 

Ключовата тема на дискусия в палатковите лагери на "Орлов мост" и пред Ректората на Софийския университет продължава да бъде отзвук от вчерашната реплика на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, че “младите на протеста намаляват“. Според протестиращите, намалява по-скоро недоволството от техните действия:

“Винаги има някои, които подхвърлят такива реплики негативни към нас, но ние гледаме да ги игнорираме и да бъдем спокойни към тях. Ние искаме няколко неща - оставка на господин Бойко Борисов, на господин Гешев“.

“Паметника на Съветската армия трябва да се разруши“.

“Много сме благодарни на младите. Много са дейни, много интелигенти хора. Разчитаме на тях“, коментираха участници в протестите.

Идеята за разширяване на блокадите с включване на нови кръстовища все още не е потвърдена от организаторите на протестите. Не е ясно дали за днес е предвидена “блокада-изненада“ на някоя от ключовите институции, каквито действия предприеха недоволните в последните работни дни на седмицата.

Движението на съответните кръстовища е блокирано, като се пропускат линейките задължително.

На контра протест в района на столичния булевард "Ситняково", граждани се обявиха срещу продължаващите блокади на ключови пътни артерии в София и поискаха оставка на президента Румен Радев.

Мотивът обясни организаторът на проявата Георги Флоров:

“Искаме оставката на разединител номер едно на България, защото той направи така българи срещу българи, което ние не толерираме и не подкрепяме“.

Контрамитинг ще има и тази вечер, за шести пореден ден.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Германският депутат много обективно се спира на обстановката в България и едва ли някой може да го опровергае, още повече да го обвини в клевета срещу българското правителство и неговия премиер. Народното събрание не може да прекрати мандата на президента, защото не е избран от него, а с пряко гласуване от народа. Когато се споменава конституцията следва да се цитиран нейните членове. Депутати, които нарушават своята клетва да работят в интересите на народа нямат никакво морално право да искат оставката на който и да е.

23.08.2020 23:18:45

Клаус Ернст, депутат в Бундестага на ФРГ

Най-големият проблем в България е корупцията и пълзящото премахване на правовата държава и разделението на властите, до което води автократичното поведение на министър-председателя. Пред ЕС той се представя в най-прекрасна светлина, а в същото време си сътрудничи с корумпирани олигарси. Съмнителният главен прокурор Иван Гешев, определен от него, не разследва престъпни афери в лагера на Борисов, а вместо това предпочита да притиска президента Румен Радев, издигнат от друга партия, който освен това критикува Борисов. В една правова държава такова нещо е недопустимо. Подкрепям протестите и желанието за промяна в България, но е ясно, че борбата с корупцията ще бъде дълга и трудна. Със сигурност трябва да се използва възможността за ново начало, която дават едни нови избори. След толкова много години, прекарани в "системата Борисов", хората с основание са се надигнали срещу мафиотските структури, срещу злоупотребата с власт и шуробаджанащината. Но ще трябва доста време, докато се демократизира съдебната система и докато борбата срещу корупцията започне да дава резултати. Защото тази корупция е дълбоко вкоренена в самата система. За да се възстанови върховенството на закона в България, ще са необходими наистина голяма издръжливост, както и подкрепа от страна на ЕС. Управляващите в България пренебрегват демокрацията и правовата държава. Борисов се опитва да запази властта си. Той и приближени нему олигарси контролират медиите. Съдебната система вече не е независима, тя се подчинява на интересите на Борисов и е под негов контрол. Тъкмо по този начин той обезличава демократичните институции и разделението на властите. Но много от българите са на различно мнение. За разлика от него, хората в България нямат проблем с демокрацията, тъкмо обратното: десетки хиляди излязоха на улицата в подкрепа на демокрацията и правовата държава, рискувайки да станат жертва на полицейско насилие и преследвания. Призовавам ЕС да подкрепи този процес. Евросъюзът трябва да настоява за налагането на върховенството на закона и разделението на властите в България. Най-добре ще го постигне, ако продължи с Механизма за сътрудничество и проверка и по този начин придаде допълнителна тежест на исканията на демонстрантите. Подкрепям парите от еврофондовете да бъдат обвързани с върховенството на закона, а мониторингът за България да остане. Когато се отпускат европейски фондове, на първо място трябва да се следи за върховенството на закона. В противен случай самият ЕС ще носи част от вината, когато – както в България – корумпирани политици си строят вили с пари на ЕС, вместо да ги инвестират за стопанския възход на страната. Разбира се, мониторингът над България трябва да остане, защото положението в страната наистина е сериозно. Дори ако действително има смяна на властта, ние и занапред ще имаме достатъчно основание да наблюдаваме България много внимателно и безкомпромисно.

23.08.2020 17:38:00

\/

Шайката си отива, колкото и да врякат крадливите герберасти.

23.08.2020 16:19:49

Анонимен

Една четвърт от депутатите сезират Конституционния съд за нарушенията на Конституцията от президента и КС в едно месечен срок прекратява правомощията му.Това пише в Конституция на България.Не е време да търпим тоя сбърканяк.

23.08.2020 15:27:43

Анонимен

Народното събрание може да отстрани президента за нарушаване на Конституцията с виковете му срещу независимата съдебна власт,с призивите му за оставка на правителството или разпускане на Парламента.Всичко това е нарушение на Конституцията на Бъллгария и президентът трябва да бъде отстранен от длъжност.Вицепрезидентът ще довърши мандата.

23.08.2020 13:43:41

Анонимен

Няколкото десетки не могат да искат оставката на президента, избран пряко от 2.5 милиона българи. Зад всичко прозира партийна пропаганда и не трудно да се разбере чия, защото е просто папагалско повтаряне. Ако им стиска нека по законови правила да поискат референдум по този въпрос.

23.08.2020 11:31:44

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.