• 26 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2829
  •  CHF / BGN 1.9974
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Глицин - с какво може да е полезна една неесенциална аминокиселина

Глицин - с какво може да е полезна една неесенциална аминокиселина

/КРОСС/ Глицин е една от двадесетте, значими за здравето на човека аминокиселини, които науката познава към днешна дата. Какви са нейните особености и каква е ролята ѝ за поддържане на здравното благосъстояние - това може да разберете от следващите редове.

Характеристика на глицин като заменима аминокиселина

Както всички останали аминокиселини, които можем да открием в природата (включително в човешкото тяло), глицинът също е органичен компонент с характерна за групата химична структура. Той е есенциален или още заменим, тъй като във функциите на човешкото тяло влиза и способността да синтезира съставката самостоятелно. Това означава, че за производството ѝ не е необходимо да се приемат някакъв вид външни източници.

Това съвсем не означава, че аминокиселината не носи значими полезности на организма, когато бива приемана чрез храната, например, или чрез друг популярен метод - консумиране на хранителни добавки с глицин. Ако търсите удобен начин за допълнителен прием на аминокиселината, може да разгледате протеиновите и аминокиселинните продукти на Workout.bg

Какво прави глицин в човешкото тяло

С други думи - в какви процеси участва и какви са неговите функции?

Аминокиселината е необходима за производството на три много важни за здравето и жизнените функции компоненти, това са глутатионът, колагенът и креатинът.

Първата от последните три е известна с антиоксидантната си сила, която допринася за справянето на организма с токсичните вещества, попаднали в него.

Дори и да не подозираме, опасността от настъпване на оксидативен стрес може да нараства с всеки изминал ден, в зависимост от агресорите в средата, която обитаваме. Цигарен дим, мръсен въздух, консумация на вредна храна - всички те могат да доведат до витаенето в тялото на свободни радикали, заплашващи да увредят клетките ни чрез оксидация. Именно тук идва защитната роля на антиоксидантите като глутатион.

Колагенът пък е една от съставките на красотата. Той е отговорен за еластичността, плътността и мекотата на кожата и участва в нейната композиция като източник на мекота. Креатинът пък е необходим на всички хора, които наблягат на силата и искат да имат по-големи мускули.

Но това е само микроскопична част от ролята на глицин в човешкия организъм.

Благодарение на специфичното му участие във важни метаболитни пътеки в мозъка и ноотропното му действие, той показва особено благоприятен ефект върху функциите на мозъка и нервната система. Изследвания показват, че съставката има потенциала да помогне при проблеми с фокуса, запаметяването, емоционални разстройства и психически стрес. Също така някои хора го използват за разрешаване на проблеми със съня.

В Workout.bg може да откриете натурални хранителни добавки, които помагат за справяне с посочените проблеми.

8 ползи за здравето от приема на глицин

Когато става дума за аминокиселини е трудно да се опишат всичките им ползи за тялото, тъй като те участват в почти всяка жизнена функция.

Все пак сред тях глицинът изпъква с ролята си в подобряването на мозъчната дейност, работата на нервната система, както и ползите за цялостното здравословно състояние.

Той присъства и в добавките, приемани от фитнес ентусиасти и спортисти, тъй като премахва умората и зарежда с енергия и свежи сили за следващи тренировки.

Можете сами да изпитате ползите му като потърсите добавки с глицин на достъпни цени от Workout.bg.

Как помага приема на глицин на здравословното състояние

Глицинът се използва като фитнес добавка от спортуващите, за да подобри атлетичното представяне, но се препоръчва и от лекари при различни здравословни проблеми.

Тук ще разгледаме част от начините, по които приема му подобрява здравословното състояние.

Подобрява съня

Глицинът регулира сигналите, предавани между невроните и ограничава прекалената им активност, която може да попречи на съня.

Той насърчава дълбокия сън, по време на който тялото регенерира, което в дългосрочен план подобрява общото състояние на организма.

Благоприятства нервната система

Тази аминокиселина има успокояващ ефект върху нервната система, което води до повишена концентрация, по-добра памет и умствени способности. Той може да действа като естествено успокоително в организма и да подобри настроението и общия ви тонус.

Насърчава растежа на мускулите

Част от причината глицинът да бъде обичан от спортистите е в това, че той доказано предпазва мускулната маса от разпад. Той е известен като аминокиселина с ефект против стареене, тъй като запазва чистата мускулна маса дори в напреднала възраст.

Подпомага храносмилането

Глицинът участва в изграждането на вътрешната тъкан на храносмилателния тракт. Освен това доказано помага при проблеми с храносмилането и възпаления на червата, както и много други стомашни заболявания и синдроми.

Красива кожа

Тази аминокиселина е един от елементите, съставящи колагена. При достатъчно наличие неговото производство се увеличава.

Тъй като той е основният компонент на кожата, високите му нива и придават по-добър вид и подобряват нейната еластичност.

Здрави стави

Колагенът изгражда и хрущялите и ставите, затова приема на глицин косвено ги предпазва от износване, като стимулира производството на колаген.

С помощта на глициновите добавки от Workout.bg ще се радвате на перфектно здраве и външен вид.

Предпазва черния дроб

Тази аминокиселина стимулира метаболизма, като облекчава работата на черния дроб и го предпазва от натоварване.

Той предотвратява и риска от цироза при приема на алкохол, като насърчава метаболизирането му в кръвта, вместо в черния дроб.

Помага при диабет

Глицинът може да подобри инсулиновата чувствителност, която е необходима за регулиране на нивата на кръвната захар и е ниска при хората, страдащи от диабет.
Той се препоръчва при диабет тип 2, тъй като пациентите демонстрират недостиг, а ефектите му са доказани.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.