• 20 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

В НДК отново ще звучи традиционният новогодишен концерт

В НДК отново ще звучи традиционният новогодишен концерт

И двата симфонични концерта - от София и от Виена, може да чуете пряко по програма "Христо Ботев" на БНР.

/КРОСС/ "Музика от двете Америки" е насловът и ще е с участието на Фестивалния симфоничен оркестър с диригент маестро Емил Табаков.

Концертът съществува от 1986 година, когато го основава Емил Чакъров и само миналата година не се състоя заради Covid кризата. Още - от репортера Светослава Кузманова:

В програмата довечера са включени класически симфонични пиеси, оперни арии, джаз, бродуейски мюзикъл и аржентинско танго.

Евгения Ралчева (сопрано), Росен Балкански (китара) и Михаил Шишков (банджо) ще са солистите на празничния новогодишен концерт, каза още маестро Емил Табаков:

"Тръгваме от Канада - Оскар Питърсън, имаме „Химн на свободата", от Америка - Бърнстейн и Гершуин, и оттам-нататък отиваме на юг, отиваме към Мексико, от там слизаме малко по на юг - отиваме към Бразилия с „Момичето от Ипанема".

"Момичето от Ипанема" е една от най-известните песни не само в Бразилия. Написана е през 1962 година, но беше възродена през 2016 година по време на откриването на Олимпийските игри в Рио де Жанейро.

Това доведе до хиляди слушания на ден в Spotify, което отново вкара песента в класациите на САЩ за най-популярна музика - повече от 40 години след написването.

В програмата довечера ще звучи също класическо и аржентинско танго.

Днес австрийската столица Виена честити на света новата година с традиционния концерт на своите филхармоници. Под диригентството на Даниел Баренбойм те представят едни от най-обичаните музикални произведения на фамилията Щраус, както и творби на още двама композитори.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.