• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8083
  •  GBP / BGN 2.2804
  •  CHF / BGN 1.9935
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

След изкуственото задържане идва ръст на фалитите у нас и по света

След изкуственото задържане идва ръст на фалитите у нас и по света
Увеличение с 9% в България и с 15% на глобално ниво за 2022 година прогнозира Euler Herme

/КРОСС/ Увеличение на несъстоятелностите с 9% в България и с 15% на глобално ниво за 2022 година прогнозира лидерът в застраховането на търговски кредити - Euler Hermes. Ръстът ще дойде след изкуственото задържане на нивата чрез фискалните мерки за насърчаване на бизнеса и запазване на работните места, които държавите предприеха в рамките на пандемичната криза.

Според анализаторите именно драстичната намеса на държавно ниво е предотвратила всяка втора несъстоятелност в Западна Европа и всяка трета в САЩ през миналата година. Затова през 2020 година се отчита спад на несъстоятелностите на глобално ниво с 12%, а прогнозата на Euler Hermes за 2021 година също е за намаление с 6%. В същото време в България обаче тенденцията е противоположна - докладът на застрахователя индикира 4% ръст на несъстоятелностите за 2020 година и прогнозен ръст от 5% за 2021 година. Възходящ тренд се отчита вече и в други държави в Централна и Източна Европа, както и в развиващите се икономики по света, където възможностите за подкрепа от държавата са по-ограничени.

"За първите три тримесечия на 2021 година спрямо същия период на миналата година вече отчитаме ръст на несъстоятелностите у нас с 3%. Това е доста по-ниско от очакванията ни преди година именно заради мерките в подкрепа на бизнеса, които бяха предприети в условията на пандемия, както и заради по-бързото възстановяване на глобалната икономика. Освен това припомняме, че в България процедурата по обявяване на несъстоятелност е много тежка и бавна, което традиционно "омекотява" статистиката спрямо реалната ситуация", обяснява Камелия Попова, Управител на Euler Hermes за България. "В момента е трудно да се правят прогнози доколко ще се форсира тази тенденция, защото тя зависи до голяма степен от това докога и какви мерки в подкрепа на бизнеса и икономиката ще продължи да прилага българската държава. При всяко положение обаче увеличение ще има и компаниите трябва да са внимателни в преценката на риска при сделките със своите партньори тук и в чужбина.", категорична е тя.

Според доклада на Euler Hermes най-бързо ще расте броят на несъстоятелностите в развиващите се икономики, включително в страните от Централна и Източна Европа. Причина за това са от една страна по-ограничените възможности за държавна подкрепа и от друга - уязвимостта на бизнесите при възможни локдаун сценарии. В Западна Европа чувствителен ръст се очаква в Испания и Италия, където ключови сектори на икономиката понасят загуби заради пандемията. От друга страна, Германия, Франция, Белгия и Нидерландия ще се върнат много бавно към нивата на несъстоятелности отпреди кризата заради значителния размер и продължителността на подкрепящите мерки там. В САЩ и Азия този процес също ще бъде много плавен заради бързото възстановяване на икономиката.

Според анализаторите на Euler Hermes липсата на регистрирани фалити обаче не бива да обърква оценката на риска при избор на търговски партньори, защото извънредните мерки превръщат изкуствено и временно в "зомби" компании, които са били уязвими и нездрави още от времето преди кризата. Експертите също обръщат специално внимание и на бума на нови бизнеси, които са пряко свързани с пандемичната обстановка, каквито са например фирми за доставки до дома, транспорт и складиране, чиито бизнес модел може да се окаже и не толкова устойчив в бъдеще.

"При тази сериозна зависимост от мерки на държавно ниво, както трудността за точни прогнози, компаниите трябва да изключително внимателни в оценката на риска, проверката и избора на своите търговски партньори. Затова застраховането на търговски кредити в още по-голяма степен е ключов инструмент за предпазване на бизнеса.", припомня тя Камелия Попова, Управител на Euler Hermes за България и припомня, че Moody's Investors Service потвърди стабилния рейтинг Aa3 stable на Euler Hermes в последния преглед на пет водещи застрахователи на търговски кредити в света. Дори в контекста на COVID-19 кризата перспективата за Euler Hermes остава устойчива като отражение на стабилния рейтинг на групата Allianz, към която принадлежи.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.