• 27 Юли 2024 |
  •  USD / BGN 1.8010
  •  GBP / BGN 2.3179
  •  CHF / BGN 2.0386
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 19°C

Някога емблематични технологични продукти, които сега са избледняващ спомен

Някога емблематични технологични продукти, които сега са избледняващ спомен

/КРОСС/ Има много технологични продукти, които в даден момент са били толкова популярни, че сме вярвали, че никога няма да изчезнат.

В тази статия ще може да разглеждате някои от тези някогашни фаворити - продукти, които уж трябваше да са следващото голямо нещо в света на технологиите, но сега са само нещо, за което говорим в разговори, които започват с: „Ей, помниш ли..."

Дискетите
Някога дискетите бяха стандартният формат за съхранение на компютърен софтуер и не само. Имаше няколко версии, включително 8-инчова с капацитет от 80 KB, използвана за първи път през 1967 година и 5,25-инчов вариант, който можеше да съхранява „цели" 360 KB, ако беше двустранна, която придоби популярност в началото на 80-те години. Въпреки това, повечето хора свързват термина „дискета" с по-твърдия 3,5-инчов формат, наречен така заради гъвкавата вътрешна обвивка, в която се съхраняват данните.

По-късните 3,5-инчови дискети разполагаха с капацитет от 1,44 МВ. Те имаха и разделител за защита от запис, който трябваше да се издърпа надолу, за да може да се записва на тях.

Ограниченото пространство за съхранение на дискетите обаче беше проблем за разработчиците и потребителите.

Интересен факт: През 2020 година British Airways все още използваше дискети за критични софтуерни актуализации в самолетите си Boeing 747.

VHS касетки
Кой би могъл да забрави VHS касетките с техните ниски резолюции, изобразяващи линии по екрана, и издаващи ужасен звук?

В продължение на много години използването на магнитна лента, затворена в малки пластмасови кутии изглеждаше като най-добрия начин да се насладите на филм у дома. Това позволяваше също така да записваме телевизионни програми, стига да настроим правилно таймера на видеокасетофона, но както много други неща, VHS касетките бавно бяха изместени от по-добра технология, а именно DVD, въпреки опита за HD VHS в края на 90-те години.

Появата на Netflix беше последният пирон в ковчега на VHS касетките, но те останаха още известно време. През юли 2016 година Funai Electric Company, последният останал производител на видеокасети в Япония създаде последния VCR плейър, с което спусна завесата на един от най-емблематичните технологични продукти в историята.

Betamax
Видеокасетите Betamax се появяват през 1975 година, около година преди VHS, имат по-добро качество на изображението и по-здрава конструкция. И така, как в крайна сметка VHS разбива този свой конкурент? Има две основни причини за това: те бяха по-евтини, по-дълги и по-достъпни.

Касетите Betamax бяха разработени от Sony и пуснати на пазара в Япония през 1975 година. Компанията твърди, че името идва от японската дума, използвана за описание на начина, по който сигналите се записват на лентата - (бета) и от формата на гръцката буква ?, която наподобява хода на лентата. Частта „max" се отнася за „максимален".

Betamax всъщност предлагаше няколко предимства пред VHS, включително по-добра разделителна способност и звук, но благодарение на това, че стандартът е отворен и безплатен, някои производители произвеждат VHS касети и видеорекордери, като Betamax остава по-скъпият вариант.

Отнело е няколко години, но в крайна сметка достъпността, цената и другите предимства на VHS са довели до пълното изместване на Betamax в края на 80-те години на миналия век, но Sony продължава да произвежда Betamax до 2002 година, като последната касета слиза от производствената линия през 2016 година.

Пейджъри
Сред многото технологии, които мобилните телефони заместиха, пейджърите бяха едни от първите жертви. Те са разработени през 50-те и 60-те години на миналия век, но стават широко популярни през 80-те и 90-те години на миналия век.

Те можеха да приемат, показват и в случая на двупосочните пейджъри - да изпращат буквено-цифрови или гласови съобщения чрез радиовълни. Трудно е да се обясни на днешната младеж, че е съществувало устройство, което в най-основната си форма е можело да прави малко повече от това да издава звуков сигнал или да показва номер, на който е трябвало да се обадите. Пейджърите започнаха да отмират с разпространението на мобилните телефони, разполагащи с възможност за изпращане на SMS-и, а по-късно и с помощта на смартфоните.

Все пак те успяха да се задържат в продължение на много години, като последната услуга за пейджъри в Япония беше спряна през октомври 2019 година, а националната здравна служба на Обединеното кралство спря да ги използва едва през 2021 година. Пейджърите все още се ползват широко в медицинската индустрия на САЩ.

Касетки
Макар че повечето хора помнят касетите като начин да записват любимите си песни по радиото, те се използваха и за съхраняване на софтуер на компютри като Apple II, ZX Spectrum и Commodore 64.

Подобно на своите събратя VHS, компактните касети използваха магнитна лента за съхранение на съдържанието си и бяха част от технологията, която определи 80-те години на миналия век. Те доведоха и до появата на друга емблематична технология от същата епоха: Sony Walkman - преносим музикален плейър, който изглежда толкова далеч от днешните смартфони, колкото Ферари от колата на Флинстоун.

Благодарение на по-доброто качество на звука през 90-те години на 20-ти век компактдисковете изпреварват продажбите на касети. Все пак те се задържат известно време, благодарение на радиоприемниците за автомобили и докато електронната защита от прескачане не превръща преносимите CD плейъри в реална алтернатива на Walkman. Благодарение на евтиния им характер, в Индия музика се издава на касети до 2009 година.

3D телевизия
Ако някога е имало технология, която изглеждаше, че ще се превърне в следващото голямо нещо, но се оказа скъпа прищявка, това беше 3D телевизорът. Изглеждаше, че всички купуват телевизори, които обещаваха завладяващо изживяване, което трябва да се види, за да се повярва. Повечето хора харесваха 3D филмите в кината, където те се разпространяваха от десетилетия, така че те щяха да бъдат също толкова популярни и у дома, нали?

Е, първоначално наистина изглеждаше така. През 2010 година бяха продадени над 2 милиона 3D телевизора, а до 2013 година броят им достигна над 45 милиона. По света се появиха специализирани 3D телевизионни канали, а все повече производители произвеждаха 3D телевизори.

Но продажбите на 3D телевизори започнаха да спадат точно когато достигнаха своя връх. Макар, че демонстрационните клипове винаги изглеждаха страхотно в големите магазини, въпреки увеличаването на броя на 3D каналите нямаше много съдържание, на което да се наслаждавате у дома. Освен това те невинаги работеха добре, а и можеха да причинят главоболие и болки в очите, което означаваше, че повечето хора ограничаваха използването им до около 2 часа... всичко това звучи много като виртуална реалност.

Samsung и LG се отказаха от 3D технологията през 2016 година, а Sony и Panasonic я премахнаха от моделите си телевизори през 2017-та. Дали хората някога наистина са обичали 3D телевизорите, или маркетолозите са ги накарали да си мислят, че ги обичат, остава спорен въпрос.

Факс машини
През 80-те и 90-те години на миналия век почти всеки офис в света разполагаше с факс. Тези устройства позволяваха да се изпраща сканирано изображение от един телефонен номер на друг, като се използват звукови честотни тонове чрез телефонната система.

Факсът всъщност беше много полезен във времето преди електронната поща, скенерите, но особено преди интернет и смартфоните да станат новия стандарт. Факс машините бяха склонни към проблеми, като например задръстване на хартията и със сигурност хабеха много хартия в сравнение с цифровите алтернативи.

Онлайн комуникациите направиха факса остарял с навлизането ни в 21-ви век, но към 2018 година той продължава да се използва от здравните служби в Обединеното кралство и Канада. Някои казват, че това отчасти се дължи на факта, че се смятат за по-безопасни, по-сигурни и по-надеждни от електронната поща, макар че изследователите може и да не са съгласни с това. Подобно на други технологии в този списък, факсовете все още се използваха в Япония до преди няколко години.

Шрайбпроектор
По същество шрайбпроекторът прожектира увеличено изображение върху стена или екран.

Начинът по който те работят е прост: ярка светлина прониква през прозрачен лист и върху огледало, което я отклонява към прожектираната област. Всичко, написано на листа, се появява на стената/екрана като увеличено, лесно четимо (понякога) изображение.

Шрайбпроекторите започнаха да губят мястото си в класните стаи и офисите заради специалните проектори за лаптопи.

Телевизори с кинескоп
Телевизорите с кинескоп съществуват от много дълго време, като за първи път са пуснати на пазара през 20-те години на миналия век, а произходът им може да се проследи до края на 19-ти век. Те все още се произвеждат до 2015 година, като продажбите им достигат своя връх през 2005 година - 130 милиона броя.

Много от тези телевизори, особено по-старите модели бяха свързани с проблеми, които правят рекламите на интелигентни телевизори да изглеждат доста тривиални: йонизиращо лъчение, токсини, адска горещина, а и бяха ограничени до около 40 инча поради изискванията за размера на кинескопа, но пък бяха доста здрави и често работеха дълго.

След като достигнаха своя пик, популярността им бързо спадна, а предимствата на LCD телевизорите направиха по-новата технология много по-привлекателна перспектива. В наши дни те се срещат само на сметища, до контейнерите за боклук и сред геймърите на ретро конзоли, които търсят автентично преживяване.

Домашен телефон
Много хора, от които вероятно по-възрастните хора все още имат домашни телефони вкъщи, макар и само като резервен вариант, но дали са много? Едва ли.

Игри на диск
Ако говорим за компютърни игри, версиите на диск вероятно са остарели преди известно време. Само се опитайте се да намерите компютър с оптично устройство в наши дни. Игрите на диск все още се използват в съвременните конзоли, въпреки че има бездискови версии както за PS5, така и за Xbox, а в наши дни все повече хора предпочитат да си изтеглят игра. Не се учудвайте, ако игрите на диск стават все по-голяма рядкост, а следващото поколение конзоли изобщо ги пропуснат.

DVD дискове
Спомняте ли си, когато DVD дисковете замениха VHS и всички смятаха, че форматът ще остане вечно?
В някои части на света хората все още купуват DVD дискове - около 300 милиона към 2021 година, но за повечето съвременни фенове на филмите, стриймингът се оказа по-предпочитан вариант.

MP3 плейъри
Не са ли MP3 плейърите вече остарели? Бърз пазарен поглед показва, че смартфоните не са ги унищожили напълно: някои хора просто искат евтино устройство, което да възпроизвежда музика, но при все по-евтините и по-интелигентни бюджетни смартфони, да не говорим за технологии като безжичните слушалки е трудно да каже, че след няколко години MP3 плейърите все още ще съществуват.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.