• 02 Окт 2022 |
 •  USD / BGN 2.0064
 •  GBP / BGN 2.2150
 •  CHF / BGN 2.0456
 • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
 • Времето:  София 15°C

За поредна година беше изминат поклонническият път до Рилския манастир

За поредна година беше изминат поклонническият път до Рилския манастир

/КРОСС/  За поредна тринадесета година година вярващи изминаха поклонническия път "Рилският Чудотворец" от София до Рилския манастир преди празника Преображение Господне. В чест на най-почитания български светец - св. Иван Рилски, в дните от 1 до 6 август, поклонниците извървяха пеша разстоянието, преминавайки през три планини - Витоша, Верила и Рила.

Пътят им започва на 1 август от столицата и завършва на големия християнски празник в Рилската света обител, като е посветен на последното пренасяне на мощите на свети Иван Рилски през 1469 година."Преди години започнахме да обсъждаме тази тема за "поклонническия път" в магистърска програма "Християнско поклонничество" на Богословския факултет", разказа пред БТА доц. д-р Павел Павлов, заместник-декан на Богословския факултет при Софийския университет, който е ръководител и създател на програмата. "Още през 2009 г. започнахме да правим план и идея къде трябва да започнем да възстановяваме поклонничеството в България. Моето дълбоко убеждение, е че това трябва да бъде направено за чест и почит на Св. Иван Рилски. 13-та година правим това поклонение с благословението на Българския патриарх", разказа д-р Павлов.

Той посочи, че всяка година в похода участват много хора, като има и такива, които се включват на отделни места, но не извървяват цялото разстояние. "Тези, които преминават целия маршрут, не са толкова много. Пикът, за който си спомням, е преди няколко години, когато сме се събирали по 370-380 човека. Вчера през Рилското било преминахме около 240 човека. Заради пандемията преди година разделихме маршрута на три, за да не се се събират много хора. През 2020 година възстановихме и Самоковския път. Това е всъщност основният път за поклонници, които са идвали в Рилския манастир векове наред до създаването на пътя и железницата", разказа още д-р Павлов.

Той посочи още, че през целия път хората вървят заедно и се молят, а сред тях има и много млади. "Тази година сред походниците има и участници, които се включват за първи път. Това са млади хора, които имат сили и духовна нагласа да са заедно, хора от различни енории - предимно от София, но и от провинцията. Това е изцяло църковна проява, в която участват християни, които днес ще се пречистят. През последните години много българи тръгнаха към маршрути като Камино и други подобни, а ние имаме такава християнска традиция от 2000 години, имаме и такива места. Идеята ни беше да съживим нашите добри традиции за поклонение. Рилският манастир е най-точното място за това в България, защото то се обитава от Св. Иван Рилски", допълни още д-р Павлов. Според него тези няколко дни в годината, в които участниците извървяват разстоянието до Рилския манастир, са изключително ценни и духовно здравословни.

Тридесет и шест дни е продължил походът, посветен на пренасянето на мощите на светеца, който тръгва от Велико Търново, разказа в манастирския двор Паскал Пиперков, който води поклонниците от старопрестолния град. Той участва в походите от осем години, а през 2019 година, заедно със съмишленици, разработват маршрут, максимално близък до автентичния път на мощите, изминат от Велико Търново до Рилския манастир преди 553 години. Поклонниците от старата столица са преминали разстояние от над 600 км. Днес те присъстваха на светата литургия, отслужена в Рилската света обител, след което поеха по последната част от похода - до гроба на свети Иван Рилски.

"С това приключва поклонническият път. Правим го така, че да се доближим максимално близо до това, което е било преди 553 години, разказа Паскал Пиперков. Той посочи, че идеята е да се съберат с другите поклонници и да бъдат заедно в края на своето пътуване. "Три години вече съумяваме да изминем целия маршрут, а от осем години правим частично преминаване по него", сподели още Пиперков.

Една от дългогодишните участнички, която се включва в похода от Търново за четвърта година, обясни, че е имало доста трудности по пътя, но когато пристигнала в Рилския манастир, макар че се чувствала физически уморена, била доволна, щастлива и емоционално развълнувана от преживяванията. Елица Стаменова разказа, че по време на похода през тази година детенце, най-малкият участник в него-Християн, е проходило. Сред най-възрастните участници пък е 94-годишен мъж, който празнувал рождения си ден в деня, в който се включил в похода.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
 • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
  БЪЛГАРИЯ
  ИКОНОМИКА
  ПОЛИТИКА
 • ОПЦИИ
  Запази Принтирай
  СПОДЕЛИ
  Twitter Facebook Svejo
  Вземи кратка връзка към тази страница

  копирайте маркирания текст

 • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2022 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.