• 25 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.2757
  •  CHF / BGN 2.0011
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 11°C

Икономисти: Преминахме пика на инфлацията при храните

Икономисти: Преминахме пика на инфлацията при храните

/КРОСС/  През 2022 година инфлацията беше при енергийните суровини, от началото на тази година това се промени и вече водещо е поскъпването при храните. Това коментира в БНТ "Денят започва" Петър Ганев от Института за пазарна икономика. Гост по темата беше и Георги Вулджев, икономически експерт в ЕКИП.

По думите на Ганев пикът е преминат, най-вероятно ще има успокоение в цените. Няма лошо институциите да действат, но не трябва да се минава и някакъв праг, малко прекалено ми се струва случващото през последния месец, коментира Ганев.

Според Вулджев темата напоследък се политизира. Последните 2 месеца има отслабване на хранителната инфлация, тя ще се забавя, но това не означава, че цените ще започнат да падат. Надяваме се в рамките на 1 година инфлацията да се успокои до 2-3% годишно.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Тези икономисти ли са или вярващи и надяващи се. Всъщност май никой не разбира за какво говори. Инфлацията като цяло е естествен процес на догонване на цени с цел постъпателно развитие на икономиката, добавено към новите производствени обеми. Имаше естествено поскъпване на някои от стоките, заради енергията и транспорта. Проблемът е че това просто катализира спекулата и търговците решиха да ловят риба в мътна вода. Специално за България като най-бедна страна в ЕС има проблеми в това, че цените в другите страни са по-високи и стоките се изнасят навън, като пример яйцата. Спекула имаше при брашната и при олиото. Жестока спекула. Нямало такова понятие в икономиката, добре, кръстете спекулата свръхпечалба. И решението на този проблем не е икономическо, административно-законово.

13.03.2023 14:23:45

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.