• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8083
  •  GBP / BGN 2.2804
  •  CHF / BGN 1.9935
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

Пет лъжи за коронавируса

Пет лъжи за коронавируса
От "Дойче веле" опровергават някои от най-често срещаните

/КРОСС/ “Готвят задължителна ваксинация“, “Бил Гейтс стои зад всичко“ – това са само част от небивалиците, които чуваме покрай пандемията от коронавирус. От "Дойче веле" опровергават някои от най-често срещаните:

Това не е ново заболяване. Коронавируси е имало винаги.

Коронавируси наистина има отдавна. Но точно като при животните и растенията, вирусите еволюират, припомня по темата “Зюддойче Цайтунг”. Познатите в момента четири щама на коронавируси включват 46 познати вида вируси, както и множество подвидове, които засягат както бозайници, така и птици и риби. Коронавирусите се променят бързо, някои от тях заразят хора и предизвикат тежка и различна симптоматика.

Преди епидемията от SARS през 2002/03 година бяха познати два коронавируса, които разболяват и хора - HCoV-229E и HCoV-OC43. Те водят до настинки и рядко причиняват усложнения. По-новите коронавируси, сред които SARS, MERS и Sars-CoV-2, имат особени характеристики, които могат да бъдат особено опасни за човека. 

Ковид-19 не е по-опасен от сезонния грип

Двете заболявания са различни. При тежките случаи инфекцията с новия коронавирус е по-опасна, засяга повече органи и води до по-висока смъртност от инфлуенцата.

Първият орган, който и двете заболявания засягат, е белият дроб. Грипът не се разпространява повече, макар при някои случаи да се стига и до инфаркти или силна сърдечна недостатъчност. Ковид-19 засяга почти всички органи. Вирусът използва ензима ACE-2 (ангиотензин конвертиращия ензим), за да се прикрепи към здравите клетки навсякъде по тялото.

Колатералните щети са по-тежки от самото заболяване

Макар Германия да е сравнително слабо засегната от пандемията, тежките резултати вече са налице: за първите три седмици на април смъртността е нараснала с около 10% в сравнение с усреднената стойност през същия период на предходните години. Починалите "в повече" са 5 294 човека.  

Не всички от тях обаче са починали точно от Ковид-19. Имаше отменени планови операции, много хора се страхуваха да отидат в болница, даже и при случаи на инфаркт, а изолацията и страхът от вируса предизвикват огромно психическо натоварване. Всички тези фактори водят и до смъртни случаи. Едно сравнение с Италия показва обаче, че забавеното въвеждане на мерките там е довело и до значително повече смъртни случаи. Какви са реално колатералните щети от пандемията ще разберем най-рано през август 2021 година. Тогава Федералната статистическа служба ще представи данни за причините за смъртността през 2020 година. А дотогава подобни изказвания си остават само догадки.

Единствено Швеция подходи правилно. Там заболелите са малко.

Швеция избра свои собствен път и отказа да въведе голяма част от противоепидемичните мерки, които другите държави наложиха. И резултатите са налице: през април в страната са починали 10 458 човека – повече от когато и да било за едни месец след 1993 година, когато скандинавската държава беше силно засегната от грипна епидемия. Тогава за една година починаха 97 хиляди души - рекорден брой след испанския грип през 1918 година, припомня вестник "Ди Велт".

Общо починалите от Ковид-19 в Швеция са 3 831, по данни на университета "Джонс Хопкинс". Повечето от жертвите са от домове за възрастни хора. И всичко това при наличието на няколко особености на страната, които я предпазват от по-широко разпространение на заразата, като ниската гъстота на населението и високат самодисциплина на шведите.

Въвежда се задължителна имунизация с опасни ваксини

Всеки, който лансира подобни тези в момента, създава необоснована паника, пише на свой ред списание “Фокус”. От една страна хората искат да бъдат предпазени от новия коронавирус, от друга – групи в обществото протестират срещу все още несъздадена ваксина.

В Германия не се говори за задължителна имунизация срещу Ковид-19. Дори напротив: Хелге Браун, началник на канцеларията на Меркел, заяви, че ваксинирането срещу новия коронавирус няма да е задължително. Освен това е много вероятно повечето хора сами да изберат да се ваксинират. Ако 70% го направят, ще се изгради т.нар. стаден имунитет срещу болестта. Едва около 2% от родителите в Германия се обявяват твърдо против ваксините.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.