• 30 Май 2023 |
 •  USD / BGN 1.8253
 •  GBP / BGN 2.2531
 •  CHF / BGN 2.0199
 • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
 • Времето:  София 16°C

БСП отхвърли отчета на Фандъкова за изпълнение на програмата за подобряване качеството на въздуха в София

БСП отхвърли отчета на Фандъкова за изпълнение на програмата за подобряване качеството на въздуха в София

/КРОСС/ Общинските съветници от групата на "БСП за България" в СОС отхвърлиха годишния отчет на кмета Йорданка Фандъкова за изпълнението на Комплексната програма за подобряване качеството на атмосферния въздух на територията на Столична община за периода 2021-2026 година. Социалистите гласуваха "против" доклада, който обаче беше приет с мнозинството на ГЕРБ - 28 "за", 24 "против" и двама въздържали се.

"Темата е изключително важна, а отчетът не е удовлетворителен, коментира заместник-председателят на Комисията по опазване на околната среда, земеделие и гори Альоша Даков. - Три примера ще дам в подкрепа на тази оценка. Първият е мярката, свързана със смяна на отоплителни уреди на твърдо гориво към екологични такива. Въпреки сериозния финансов ресурс от над 44 милиона лева, към края на 2021 година, за която се отнася отчетът на кмета, едва 751 отоплителни уреда са въведени в експлоатация, а има почти 6000 подадени заявления. В доклада на кмета е отчетено че към май 2021 година е приключил първият етап от проекта. Външен консултант е извършил проучване, направил е анализ на нагласите на гражданите, ползващи отоплителни уреди на твърдо гориво, провел е и информационна кампания. Официално поискахме информация за този анализ, за който СО е платила почти 2 милиона лева. Към този момент не разполагаме с такава.

По-притеснителното е, че в резултат на разходването на тези средства, голяма част от гражданите при стартирането на проекта нямаха навременна информация. Твърдя това от лична информация, получена от граждани. По другия, по-малък проект, който изпълнява СО, от 125 уреда - 109 вече са закупени и инсталирани. По големия проект, който коментирах досега, броят на уредите трябва да е над 6000. По него има много сериозна забавяне, тъй като той приключва през октомври 2023-та година заедно с мандата на настоящия общински съвет".

Вторият пример, който даде Альоша Даков, е свързан с машинното метене на улични платна. "В програмата беше записано, че то трябва да бъде увеличено. А реално е намаляло с 10% през 2021 година. Това е съвсем конкретно неизпълнение на заложена цел в програмата за подобряване качеството на атмосферния въздух", каза той.

Альоша Даков отбеляза, че в мярка 67 от програмата при предвиден ресурс от 14 400 000 лева за залесяване, затревяване и облагородяване на междублокови пространства, през 2021 година са разходвани едва 1 786 000 лева. "Това е изключително натоварващ въздуха с фини прахови частици източник, коментира той. - Има редица други аргументи, които можем да дадем в подкрепа на нашето решение да не одобрим този отчет. Столична община дължи много повече на гражданите на София. И още нещо искам да отбележа - за поредна година автоматичната измервателна станция в гъсто населен район като "Надежда" отчита превишение за брой дни с фини прахови частици над нормите. Ние от БСП сме готови да работим конструктивно и да сме полезни. Правим го постоянно с конкретните наши предложения по План сметката за чистотата. Истината е, че СО разполага с достатъчен ресурс, нужно е само ефективно управление".

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
 • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
  БЪЛГАРИЯ
  ИКОНОМИКА
  ПОЛИТИКА
 • ОПЦИИ
  Запази Принтирай
  СПОДЕЛИ
  Twitter Facebook Svejo
  Вземи кратка връзка към тази страница

  копирайте маркирания текст

 • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2023 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.