• 19 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

Туристическият бранш очаква двойно повече чужденци за празниците въпреки по-високите цени

Туристическият бранш очаква двойно повече чужденци за празниците въпреки по-високите цени

/КРОСС/ Двойно повече чуждестранни туристи и по-високи цени за предстоящите празници прогнозират експертите в туристическия бранш. У нас почивка ще си позволят около половин милион души, а в чужбина - около 60 000.

Въпреки мерките, вече има курорти, където всички места са заети. Във Велинград свободни места за Коледа и Нова година вече няма. Анна Костова стопанисва малък семеен хотел. За да се запълни, са направени някои компромиси. „За Коледните празници хотелът е пълен на 80%, за Нова година вече имаме 100% заетост. С цел да осигурим спокоен престой, спазваме мерките, които са в страната, и изискваме зелен сертификат. Запазихме нивото на цените от миналата година, с цел да предоставим на повече хора възможност", разказа тя.

Анна Масларова, която управлява голям спа хотел в курорта също потвърждава, че при тях за празниците няма свободни места. „Сега рестрикциите са по-различни и към момента посрещаме всеки гост със зелен сертификат", обясни Масларова.

Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма прогнозира двойно повече чужди туристи у нас тази зима. „Имаме удвояване на пътуванията от чужбина. Има много голям интерес от Скандинавия, Великобритания, Полша, Русия, Турция, Гърция, Северна Македония", обясни той.

Димитрина Горонова от Асоциацията на българските туроператори заяви, че очакванията на бранша са за по-силен туристически сезон от миналогодишния, който тя нарече катастрофален. Прогнозите са, че поскъпването по курортите ще бъде с 10-15% заради повишените цени на електроенергията, посочи тя. Много от българите се очаква да се въздържат от почивка заради кризата и затова браншът разчита много на чуждестранни туристи, но те ще зависят от противоепидемичните мерки, коментира Горонова.

Ричард Алибегов от Българската асоциация на заведенията коментира, че в големите градове като Пловдив, София, Варна и Бургас в заведенията има много слаб интерес за Нова година. „Работим със 70% спад при 100% разходи. Електроенергията е три пъти по-скъпа, отколкото миналата година, доставните цени към нас са се вдигнали 10-15% за последните два месеца и нямаме никакъв отговор на това нещо. Държавна помощ на този етап секторът не получава никаква", обясни Алибегов и допълни, че БАЗ е отправила искане до всички парламентарно представени партии за спешен пакет от антикризисни мерки, който трябва да бъде приет най-късно до 15 януари, за да може туристическият бранш да оцелее.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.