• 20 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Известните личности, с които се сбогувахме през 2023 година

Известните личности, с които се сбогувахме през 2023 година

/КРОСС/ Тина Търнър

Тина Търнър беше кралицата на рокендрола, звездата с електрическо сценично присъствие и един от най-великите гласове на последните няколко десетилетия. Тя стана известна през 60-те години на миналия век заедно с бившия си съпруг Айк Търнър, с класиките River Deep, Mountain High, Proud Mary и Nutbush City Limits сред техните хитове. След раздялата им тя по-късно говори за домашното насилие, на което той я е подложил, с откритост, която беше новаторска по това време. Нейното завръщане като соло звезда през 1980 г., отблъсквайки се срещу онези, които й казваха, че като жена на 40 години не може да се справи като соло звезда, даде на света хитове, включително Private Dancer, We Don't Need Another Hero, We Don't Need Another Hero, What's Love Got To Do With It и разбира се, най-голямата песен, The Best. Историята на Търнър е документирана във филм от 1993 г. с участието на Анджела Басет, който печели три Оскара, а също така е увековечена в популярно шоу в Уест Енд, което продължава да бъде в нейната памет. Тя почина на 83 години в дома си в Швейцария, като звезди, включително сър Мик Джагър, сър Елтън Джон и Даяна Рос, отдадоха почит на „пълна легенда на запис и на сцена“.

Тото Кутуньо

Легендата на италианската естрадна музика си отиде месец, след като навърши 80-годишна възраст. Новината съобщи мениджърът му Данило Манзуко. Той обясни, че след дълго боледуване, Кутуньо си е отишъл в блница в Милано, след като е бил хоспитализиран. През 2009 г. италианската звезда разбира, че е болен от рак на простата, като през изминалите години до него са както семейството и най-близките му приятели, така и колегата му Албано Каризи.

Колин Бърджис

Колин Бърджис, първият барабанист на AC/DC, почина на декември. 16 на 77 години, обяви бандата в социалните мрежи. Преди да се присъедини към легендарната хард-рок банда, Бърджис е член на успешната австралийска група Masters Apprentices от 1968 до 1972 г. По-късно той е привлечен да се присъедини към AC/DC - заедно с басиста Лари Ван Крейд, вокалиста Дейв Еванс и братята Малкълм и Ангъс Йънг — когато групата е създадена през 1973 г., свири на своята записна сесия през януари 1974 г. в EMI Studios, преди да бъде уволнен през февруари. През следващите години Бърджис свири в няколко други групи, включително His Majesty, Burgess Brothers Band, Dead Singer Band и Guitar Heroes. Той и неговите колеги от групата Masters Apprentices бяха въведени в Залата на славата на ARIA през 1998 г.

Андре Браугер

Андре Браугер, актьорът, носител на награда „Еми“, най-известен с ролята на капитан Реймънд Холт в „Бруклин девет-девет“ и детектив Франк Пембълтън в „Убийства: Животът на улицата“, почина през декември. 11 след кратко боледуване. Той беше на 61. Неговият публицист по-късно разкри, че Браугер се е борил с рак на белия дроб. След като учи театрално изкуство в Станфорд и Джулиард, Браугър дебютира на екрана в драмата Glory от Гражданската война от 1989 г., преди да влезе в ролята на детектив Уинстън Блейк във възраждането на Kojack. От 1993 г. до 1998 г. той играе ролята на детектив Франк Пембълтън в "Убийство: Животът на улицата" на NBC, роля, която му носи награда "Еми" през 1998 г. Браугер се радва на ренесанс в края на кариерата си със ситкома Brooklyn Nine-Nine, който въоръжава неговия директен -изправена сериозност за невероятен комедиен ефект. Другите му филмови и телевизионни роли включват Primal Fear, Spike Lee's Get on the Bus, Fantastic Four: Rise of the Silver Surfer, Law & Order: Special Victims Unit, The Mist, Bojack Horseman и She Said. Той е оцелял от съпругата си Ами Брабсън и тримата им сина.

Матю Пери

Звездата от "Приятели" Матю Пери беше намерен мъртъв в дома си в Лос Анджелис на октомври. 28 на 54 години. По-късно се установи, че причината за смъртта му са остри ефекти от кетамин също така коронарната артериална болест и ефектите на бупренорфин също са допринесли фактори. Актьорът бе най-известен с ролята на саркастичния, но симпатичен Чандлър Бинг във всичките 10 сезона на любимия сериал на NBC, с участието на Дженифър Анистън, Кортни Кокс, Лиза Кудроу, Мат ЛеБланк и Дейвид Шуимър. Пери също се появява в предавания като Studio 60 on the Sunset Strip, Go On и The Odd Couple и във филми, включително Fools Rush In, The Whole Nine Yards и 17 Again. След като участва в дългоочакваното събиране на Приятели през 2021 г., Пери отново влезе в заглавията с мемоарите си от 2022 г. „Приятели, любовници и голямото ужасно нещо“, в които той разказа за своите зависимости към наркотици и алкохол.

Бърт Йънг

Бърт Йънг, роден в Куинс, бивш боксьор, превърнал се в актьор-крадец на сцени, известен най-вече с номинираната си за “Оскар” роля на Поли в носителя на наградата за най-добър филм Роки от 1976 г., почина на октомври. 8 в Лос Анджелис. Той почина на 83 г. Йънг се появява в малки, но запомнящи се роли през цялата си кариера, включително Чайнатаун, Имало едно време в Америка и Последен изход към Бруклин. Йънг повтори ролята си на Поли в продълженията на Роки, само един от четиримата актьори, които са се появили в оригиналните шест филма. Освен това завършен театрален актьор, Йънг има повече от 160 филмови и телевизионни заглавия.

Майкъл Гамбън

Любимият актьор от Хари Потър Майкъл Гамбън почина на 28 септември след пристъп на пневмония на 82 години. Десетилетия преди да поеме ролята на директора на Хогуортс Албус Дъмбълдор в поредицата от фантастични филми на покойния Ричард Харис, ирландско-английският изпълнител започва като уважаван театрален изпълнител под ръководството на Лорънс Оливие, който печели няколко награди Оливие за работата си на сцената. Следващите му телевизионни и филмови изяви доведоха до четири награди BAFTA, две награди SAG и две номинации за Еми.

Стив Харуел

Стив Харуел, основател и бивш фронтмен на Smash Mouth, почина на 4 септември на 56 г. Бивш рапър от групата F.O.S. (Свобода на словото), Харуел формира Smash Mouth в Сан Хосе през 1994 г. с Кевин Коулман, Грег Камп и Пол Де Лил. Групата е най-известна с хитовете "Walkin' on the Sun", "All Star" и кавър на "I'm a Believer" на The Monkees. Въпреки че популярността на Smash Mouth намалява с настъпването на новото хилядолетие, Smash Mouth продължават да записват и изпълняват. През 2013 г. Харуел е диагностициран с кардиомиопатия, което води до медицински неуспехи, включително сърдечна недостатъчност и остра енцефалопатия на Вернике. През 2021 г. Харуел се оттегли напълно от концерти, позовавайки се на продължаващи здравословни проблеми.

Лиза Мари Пресли

В началото на годината, на 54-годишна възраст почина единствената дъщеря на Краля на рока, Елвис Пресли. От последвалата аутопсия стана ясно, че причината за смъртта на Лиза Мари пресли е била чревна непроходимост, която се е случила вследствие на усложнение след бариатрична операция, на която Пресли се подложила преди няколко години. Смъртта на Лиза се случи три години, след като изгуби сина си Бенджамин.

Брайън Уаят

Уиндхам Ротунда, трето поколение звезда на WWE, по-известен с псевдонима си Брей Уайът, почина на 24 август на 36 години. Роден в семейство на борец, той беше син на Майк Ротонда, внук на Блекджек Мълиган, брат на Бо Далас , и племенникът на Бари Уиндъм и Кендъл Уиндъм. По време на кариерата си той спечели WWE Championship, WWE Universal Championship, WWE Raw Tag Team Championship и WWE SmackDown Tag Team Championship.

Марк Марголис

Марк Марголис, актьорът, най-известен със завладяващото си изпълнение на Хектор "Тио" Саламанка във Breaking Bad и Better Call Saul, почина на 3 август на 83 години след кратко боледуване. Марголис, който започна кариерата си на Бродуей, изгради кариера на екрана със запомнящи се роли като персонажен актьор в Scarface, Oz, Ace Venture: Pet Detective и American Horror Story: Asylum. Той също така редовно участва във филмите на Дарън Аронофски, появявайки се в шест негови творби, включително главната роля на Сол Робсън в дебютния игрален филм на режисьора, Пи. През 2012 г. Марголис беше номиниран за Еми за превъплъщението си в страховития бягащ от наркотици Хектор във Breaking Bad, роля, която по-късно повтори в Better Call Saul.

Шинейд О'Конър

Ирландската певица и текстописец Шинейд О'Конър, най-известна с хитовия си кавър на "Nothing Compares 2 U" на Принс, почина на 26 юли на 56 години. О'Конър издаде 10 албума в хода на кариерата си, включително дебютния й през 1987 г., The Lion и Кобрата, и най-големият й хит от 1990 г. I Do Not Know What I Haven't Got. Но тя беше може би още по-известна със своята откровеност и чести контакти с противоречия, включително нейния бойкот на Грами през 1991 г. Тя говори открито за личните си борби с психичното здраве и малтретирането. О'Конър също рутинно критикува католическата църква и нейното отношение към обвиненията в сексуално насилие. През 1992 г. тя скъса снимка на папата по време на нейното гостуване в Saturday Night Live, ход, който преследва кариерата й и отношенията й с медиите до края на дните й. През последните няколко години от живота си тя публикува мемоари, озаглавени Спомени и участва в документалния филм Nothing Compares за нейната кариера и живот.

Бо Голдман

Бо Голдман, носителят на Оскар сценарист на One Flew Over the Cuckoo's Nest и Melvin and Howard, почина на 25 юли на 90 години. Базиран на романа на Кен Кеси от 1962 г., Cuckoo's Nest е първият продуциран сценарий на Голдман и остава един от само три филма да спечели Оскар за най-добър филм, най-добър режисьор, най-добър актьор, най-добра актриса и най-добър сценарий. Другите сценарии на Голдман включват Scent of a Woman, Meet Joe Black и Rules Don't Apply.

Джоузефин Чаплин

Джоузефин Чаплин, актрисата и дъщеря на екранната легенда Чарли Чаплин, почина на 13 юли на 74 години. Третото от осемте деца на Чаплин и Уна О'Нийл, тя започва кариерата си, като играе във филми на баща си, включително некредитирана роля в драмата от 1952 г. Limelight и друга малка част в A Countess from Hong Kong от 1967 г. Тя продължи да се появява във филми като Escape to the Sun, The Canterbury Tales, Cop au Vin, Jack the Ripper и Shadowman.

Тина Търнър

Тина Търнър, легендарната певица, често наричана Кралицата на рокендрола, почина на 24 май на 83 години. За първи път тя постигна музикален успех през 60-те и 70-те като част от дует с тогавашния й съпруг Айк Търнър, но се разведе с него през 1976 след години на словесно и физическо насилие. През 80-те Търнър се преоткрива като световна рок суперзвезда с песни като "What's Love Got to Do With It", "Let's Stay Together" и "The Best". Търнър участва във филми като Tommy от 1975 г. и Mad Max: Beyond Thunderdome от 1985 г., докато нейните мемоари от 1986 г. I, Tina вдъхновяват биографичния филм от 1993 г. What's Love Got to Do with It - който донесе на Анджела Басет номинация за Оскар за ролята й на музиканта. Животът и наследството на Търнър също вдъхновяват мюзикъла за джубокс „Тина“, чиято премиера беше в Лондон през 2018 г.

Мунбин

Мунбин, член на K-pop групата Astro, почина на 19 април на 25-годишна възраст. Мунбин започва кариерата си като модел, преди да се появи като актьор в корейската драма от 2009 г. Boys Over Flowers и To Be Continued от 2015 г., наред с други заглавия. Той се присъедини към Astro през 2016 г. заедно с MJ, Rocky, Cha Eun-woo, Yoon San-ha и Jinjin. Хитовете на групата включват "Candy Sugar Pop", "Blue Flame" и "Baby". През 2020 г. Fantagio формира Moonbin & Sanha, първото подразделение на Astro, съставено от покойния певец и Yoon San-ha. Дуото издаде третото си EP, Incense, през януари.

Пако Рабан

Пако Рабан, емблематичният испански моден дизайнер, известен със своите футуристични творения, почина на 3 февруари на 88 години. В изявление, публикувано в социалните медии, House of Paco Rabanne му благодари за „установяването на нашето авангардно наследство и дефинирането на безгранично бъдеще възможности." Роден като Франсиско Рабанеда Куерво в баския регион на Испания, Рабан се премества в Париж с майка си (шивачка за Balenciaga), след като баща му умира в Испанската гражданска война. Той израства и се превръща в звезда на френската мода от 60-те години благодарение на използването на нетрадиционни материали като метал и пластмаса. Един от най-емблематичните му дизайни е зеленият научно-фантастичен костюм, носен от Джейн Фонда в Барбарела.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.