• 20 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Има проблем с магнитното поле на Земята

Има проблем с магнитното поле на Земята

/КРОСС/ Учените направиха шокиращо откритие - магнитното поле на Земята отслабва. Магнитното поле е жизнено важно за живота на нашата планета, тъй като ни предпазва от космическата радиация и заредени частици от слънцето.

Голям регион с намалена магнитна интензивност е наблюдаван между Африка и Южна Америка, наречен Южноатлантическа аномалия, и е формирал център с минимална интензивност само за пет години.
Изследователите спекулират, че отслабването е знак, че Земята се насочва към обръщане на полюсите

(бел. ред. когато северният и южният полюс сменят местата си), а последният път, когато това се е случило е било преди 780 000 години.

Аномалията предизвиква проблеми за спътниците и други космически обекти, когато прелитат през района, тъй като много от тях получават технически неизправности.Откритието е направено от екип от Европейската космическа агенция (ЕКА), който е извадил данните от група спътници. Сателитите са специално проектирани да идентифицират и измерват различните магнитни сигнали, които изграждат магнитното поле на Земята и позволяват на експертите да открият области с отслабено магнитно поле.
Юрген Мацка от германския Изследователски център за науки за Земята заяви: „Новият източен минимум в Южноатлантическата аномалия се появи през последното десетилетие и в последните години се развива енергично.

Сега предизвикателството пред нас е да разберем процесите в земното ядро, които провокират тези промени".

Отслабеното магнитно поле от години е в полезрението на експертите, те знаят, че то е загубило 9% от интензивността си през последните 200 години. Наскоро обаче още по-голям регион с отслабено магнитно поле се разви между Африка и Южна Америка.
След анализ на данните, събрани от сателитите, екипът установява, че между 1970 и 2020 г. силата на магнитното поле в този регион е намаляла от около 24 000 нанотесли до 22 000. Все пак онова, което е по-озадачаващо е фактът, че аномалията е нараснала и се е придвижила на запад със скорост от около 19 км/ч.
Освен това екипът откри, че само през последните пет години центърът с минимална интензивност се е формирал югозападно от Африка, предполагайки, че Южноатлантическата аномалия може да се раздели на две отделни клетки.

Промяната не се случва за една нощ,

това е бавен процес, който се развива в продължение на няколкостотин години. И когато това с случи, множество северни и южни магнитни полюси изскачат по цялата земя.

Една теория за отслабеното поле е, че Земята може би се насочва към обръщане на полюсите, което се е случвало в миналото и изследователите казват, че „ние сме много закъснели", тъй като обръщането на полюсите се случва „приблизително на всеки 250 000 години". Последното обръщане е станало преди 780 000 години.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.