• 16 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 28°C

Честваме 148-мата годишнина от Априлското епопея

Честваме 148-мата годишнина от Априлското епопея

/КРОСС/ В Брацигово днес ще бъде отбелязана 148-мата годишнина от Априлското въстание. На историческия Синджирли бунар ще бъде изпълнена възстановката на прочитането на Кървавото писмо на Тодор Каблешков, с което  известява началото на въстанието. На тържествата ще присъства и президентът Румен Радев. 

Честванията ще започнат в 10.30 часа  на площад „Централен" , където ще бъде извършен ритуалът по издигането на националното знаме и знамето на Брацигово.  Веднага след това ще бъдат поднесени венци и цветя пред паметника на Тодор Каблешков. Там ще бъде изпълнен и поетично-музикален спектакъл.  Възстановката на прочитането на Кървавото писмо е с начален час 19.30. Тържествената заря -проверка ще започне в 21.10. Президентът Румен Радев ще приеме почетния караул и ще произнесе официалното слово по повод 148-мата годишнина от Априлската епопея. 

Ще бъде отбелязана и годишнина от Априлското въстание в Севлиевския край и от епопеята при Дряновския манастир. В деня за почит пред паметта на загиналите въстаници, историческите събития от бунтовната пролет на 1876 година ще бъдат пресъздадени с възстановки.
В Севлиево честването ще започне в 10 часа с тържествена церемония пред паметника на Свободата. Ученици и граждани ще преминат в шествие, а възстановката ще пресъздаде сраженията в Централен балкан. През пролетта на 1876 г. Севлиевският край е един от трите центъра на Априлското въстание, а в сраженията редом с мъжете си участват и жени.
Почит към героизма на предците ни ще отдадат и на Дряновския манастир, където четата на поп Харитон и Бачо Киро води деветдневна битка срещу османската войска. Програмата ще започне в 17:30 часа с посрещане на участниците в традиционния туристически поход „По стъпките на Бачо Киро и Поп Харитон". С историческа възстановка, поднасяне на венци пред Паметника - костница и тържествена проверка - заря ще бъде чествана 148-та годишнина от Априлската епопея.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.