• 05 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 8°C

Лозарският сектор у нас на протест

Лозарският сектор у нас на протест

/КРОСС/ Лозари от Северозападна България излязоха на протест, като затвориха пътя Монтана - Враца, настоявайки за спешно увеличение на субсидията за сектора. Ако не бъде обърнато внимание на проблемите на сектора, заплашиха, че ще блокират магистрала „Тракия".

След като миналата седмица протестираха колегите им от Южна България, днес и лозарите от Северозапада поискаха спешна актуализация на бюджета до края на годината, като бъдат отделени 60 милиона лева за бранша. Те настояват и за изравняване на субсидиите на българските лозари с тези от останалите страни от ЕС.

Производители на грозде от района на Монтана, Враца, Видин и Лом блокираха пътя - трактори и работници спряха колите от Монтана за Враца, на земята изсипаха касетки с грозде, предаде кореспондентът на БНР.

"От 15 години се борим за увеличение на субсидиите", каза Младен Цолов, производител от Мизия:

"Себестойността на гроздето е не по-малко от 70-80 ст., а се налага да го продаваме по 50-60 ст. и сме на чиста загуба. За да може да бъде компенсирано това, трябва да се увеличи субсидията за нашия сектор", подчерта Цолов, припомняйки че България е последна в ЕС по субсидиране на лозарството с близо 30 лева на декар годишно, а в останалите страни в съюза субсидиите достигат 200-300 евро/декар годишно.

Изпълнителният директор на Агенцията по лозата и виното Красимир Коев се срещна с протестиращите:

"Подготвили сме и ще го направим този гаранционен фонд, в който държавата ще има много по-голямо финансово участие и ще го предоставим точно на тази браншова организация, да може да ги подпомага в такива моменти на криза", каза Коев.

Производителите на грозде се надяват да бъдат отпуснати средства за тях при актуализацията на бюджета:

"В противен случай ще вземем по-строги мерки", категоричен бе Калин Иванов, производител от Лом и член на Националното сдружение на българските лозари:

"Най-вероятно София - Пловдив ще я затворим, ще сложим палатките, ще изхвърлим гроздето, тракторите, ще стоим там, докато има някакво решение на въпроса."

България е последна в Евросъюза по субсидиране на лозарството с под 14 евро на декар годишно. В останалите страни субсидиите достигат до 200-300 евро на декар годишно, пресмятат от Сдружението и посочват, че целта е управляващите да обърнат внимание на лозарския сектор у нас, който през последните години преживява един от най-тежките си периоди.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.