• 14 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8116
  •  GBP / BGN 2.2747
  •  CHF / BGN 1.9955
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Александър Дунчев: Основният проблем е, че политиците решават какво да се случва в горите

Александър Дунчев: Основният проблем е, че политиците решават какво да се случва в горите

/КРОСС/ В закона и в плановете на горските стопанства е заложено, че България има право да сече не повече от 60% от това, с което горите нарастват всяка година. Това каза бившият депутат от ПП-ДБ и член на "Зелено движение" Александър Дунчев в предаването „Говори сега" по БНТ.

Дървопреработвателите искат да се сече повече, за да има по-евтина дървесина за тях, смята той. По думите му използването на дърва за огрев не носи никаква добавена стойност.

"Българските гори са единствената защита срещу наводнения, суша, загуба на плодородие. Ако те не бъдат обгрижвани от горските лесовъди, страдат от бури, пожари, насекоми, незаконна сеч, която е близо 1/10 от дърводобива. Гората трябва да се обгрижва. Грижата е различно от изсичане", каза Дунчев.

Българското лесовъдство е едно от най-зелените и най-напредналите в Европа, заяви Дунчев. По думите му основният проблем е, че политиците решават какво да се случва в горите, а не лесовъдите. Затова една от целите му е създаването на държавна агенция по горите, за да може горските служители да са стимулирани наистина да се грижат за горите, а не да трупат печалби. „Втората ни битка е за квалификацията и защитата на лесовъдите в гората - да са най-квалифицираните и всички кадри да не са политически назначения, каквито сега са 80% от тях. От там всъщност са проблемите", посочи Дунчев.

Той заяви, че докато е бил в Агенцията по горите върху него е имало огромен натиск заради отказа да прави политически назначения.

БНТ, „Говори сега"

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.