• 06 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Красимир Дачев за горите: Изгониха горските и там действат политиците

Красимир Дачев за горите: Изгониха горските и там действат политиците

/КРОСС/ Възложихме на външна компания мултидисциплинарно изследване на всички аспекти от развитието на горите у нас, тъй като видяхме симптоми на влошаване на състоянието им. След 60-70 години непрекъснат ръст на увеличаване на годишния прираст в горите, от няколко години ръстът се забавя, което означава, че горите не се отглеждат както трябва, не се полагат грижите. Това каза заместник-председателят на БТТП Красимир Дачев в предаването „Говори сега" по БНТ.

Всяка година площта на горите у нас се увеличава по естествен начин. Проблемът е, че не се правят инвестиции в гората. „Там влезе политиката. Изгониха горските и там действат политиците. В последните години навлезе много силно. До момента имаше баланс. Лесовъдите не знаят какво да правят, тъй като в политиката влязоха еколози, които започнаха да си измислят разни неща", обясни той.

Изследването показва, че гората усвоява въглероден диоксид до 60 години. Когато дърветата минат 60 години, започва да намалява складирането на въглероден диоксид, обясни той. Горите започват да линеят, не се чистят, не се изгражда инфраструктура, няма противопожарни просеки, посочи той.

Анализите на икономисти показват, че 1 милиард лева са пропуснатите ползи. Той даде пример с Естония, чиято площ е колкото площта на горите в България. „20% от БВП получават от дървесината, защото те отглеждат гори. Най-добрите държави с най-хубави гори в света са Австрия, Финландия, Швеция, Германия. Нормалният им добив е от 75 до 95% от годишния прираст. Миналата година ние сме на 43%. Горите трябва да се чистят. Ние сме естественият лешояд, естествените приятели на гората", обясни Дачев.

30-40% от малките мебелни и преработвателни предприятия са фалирали. През изминалата година са внесени около 1 милион кубически метра дървесина от чужбина, отбеляза той.

БНТ, „Говори сега"

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.