• 18 Апр 2024 |
 •  USD / BGN 1.8385
 •  GBP / BGN 2.2902
 •  CHF / BGN 2.0178
 • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
 • Времето:  София 9°C

Как Русия запази стабилността на горивния си резерв

Как Русия запази стабилността на горивния си резерв

/КРОСС/ Руските власти говориха за мерки за осигуряване на стабилност на пазара на горива, който беше атакуван от украински дронове. Така рисковете от недостиг и покачване на цените на пазара на бензин се оказват по-високи, отколкото при дизела. Затова основните мерки бяха насочени към този сегмент. Как точно Русия успява да избегне покачването на цените на бензина?

Руският вицепремиер Александър Новак говори за това как Русия успява да избегне недостига и растящите цени на горивата, въпреки ударите с украински дронове срещу руски петролни рафинерии. Предприетите от правителството мерки осигуряват снабдяването на вътрешния пазар и стабилна ценова ситуация, каза Новак.

Първо, руските петролни работници увеличиха използването на рафинериите, което направи възможно увеличаването на доставките на бензин и дизелово гориво на вътрешния пазар, включително на фондовата борса, както говори Новак. „Обикновено заводите не са напълно заредени, тяхното натоварване се регулира от нуждите на пазара. В момента натовареността им е увеличена", обясни той.

Второ, Руските железници и Министерството на транспорта успяха да установят конструктивно взаимодействие, така че тези допълнителни количества гориво да могат лесно да бъдат транспортирани по железопътен транспорт от рафинериите и доставени на потребителите (както на вътрешния, така и на външния пазар).

Трето, по-рано, от 1 март, Русия вече въведе забрана за износ на бензин. Забрана за износ на дизелово гориво обаче нямаше. Новак каза, че такава забрана не е необходима, тъй като дизелът „се произвежда в достатъчно количество, два пъти повече, отколкото е необходимо за снабдяване на вътрешния пазар, така че просто няма къде да се постави".

Основният проблем, пред който е изправен руският пазар на горива, са атаките на украински дронове срещу руски рафинерии и принудителното напускане на фабрики за ремонт. „Цените на горивата на едро на борсата са се увеличили средно с 10% от началото на март, включително и за бензин АИ-92. Те обаче досега са били задържани с помощта на и увеличаващите се производствени обеми в други рафинерии. Цените на едро започнаха да падат тази седмица. Бензинът АИ-92 поевтиня с 3,64% на Международната експортна борса в Санкт Петербург през изминалата седмица", отбелязва Владимир Чернов, анализатор на "Фрийдъм Финанс Глобал"

„Основните проблеми са съсредоточени на пазара на бензин. Защото още преди всички тези удари с дронове, петролната рафинерия в Нижни Новгород на Лукойл се взриви в края на декември. И това е най-големият завод за производство на бензин в Русия. Освен това първоначално произвеждахме почти толкова бензин, колкото потребяваме, само 10% се изнасяха. И тези 10% са произведени от нефтената рафинерия в Нижни Новгород, която се повреди", казва Игор Юшков, експерт от Финансовия университет към правителството на Руската федерация и Фонда за национална енергийна сигурност.

„В същото време други рафинерии бяха ударени, а автомобилният сезон ще започне през май, което означава, че търсенето на бензин ще се увеличи. Рискът от недостиг на бензин е по-висок отколкото при дизел. Защото първоначално произвеждаме два пъти повече дизел, отколкото консумираме. Затова все още няма нужда да се въвежда забрана за износ там", допълва експертът.

Въпреки това правителството действа изпреварващо, за да предотврати реализирането на рискове на практика и тези мерки работят. Властите вече въведоха забрана за износ на бензин, увеличават обемите на производство в други рафинерии и, очевидно, за по-голяма сигурност се проучва възможността за закупуване на белоруско гориво като допълнителна мярка.

„Сега пазарът е на ръба на дефицит и повреда на още една или две рафинерии може да принуди руските производители на петрол например да внасят бензин от Беларус, за да снабдят вътрешния пазар с гориво", казва Сергей Кауфман, анализатор във Финансова група "Финам". Неофициално се съобщава, че през март Русия вече е започнала доставки на белоруско гориво, но засега в оскъдни количества, най-вероятно за изпробване на този канал. Освен това властите се надяват да възстановят повреденото оборудване в рафинерията в Нижни Новгород, най-големият производител на бензин в страната.

Новак нарича срок от месец-два за възстановяване на оборудването, което се произвежда в Русия. „Мисля, че правителството все още работи с петролните компании, за да доставя повече гориво на борсата, защото борсовата цена е индикатор за безпокойство и паника", казва Юшков.

„Рисковете от недостиг на гориво се увеличават, ако Украйна продължи да атакува успешно руските рафинерии. Имаме много заводи, разположени на хиляда километра от фронтовата линия и виждаме на практика, че това е приблизително линията, по която украинските дронове в момента удрят", заключава Юшков.

Правителството обаче разполага с всички инструменти, за да ограничи увеличението на цените и да премине тази година без горивна криза. Друго нещо е, че всички тези мерки са свързани или с увеличаване на бюджетните разходи, например за субсидии за закупуване на белоруски петролни продукти, или с намаляване на бюджетните приходи, например от забрана за износ или намаляване на акциза", отбелязва Игор Юшков.

„Тази година няма толкова високи рискове от покачване на цените на вътрешните горива, както миналата година", съгласен е Чернов. "Властите спряха да експериментират със смекчаващи плащания на петролните компании, които миналата година рязко повишиха цените на едро на борсата през есента. Правителството увеличи минималния обем на доставките до фондовата борса, за да насити вътрешния пазар, въведе приоритет за превоз на петролни продукти по железопътен транспорт и увеличи използването на рафинериите. Въпреки това рисковете от нови атаки срещу руските рафинерии са все още високи, така че не може напълно да се изключи появата на дефицит на гориво на вътрешния пазар на Руската федерация поради външни фактори.

„В основния сценарий не очакваме недостиг на гориво", казва Кауфман. "Досега основните щети са причинени от първични преработвателни агрегати, които, както показа примерът с Рязанската петролна рафинерия, руските петролни работници могат да ремонтират за сравнително кратко време. Освен това правителството участва по-активно в регулирането на пазара", допълва експертът.

„По-нататъшни атаки срещу рафинерии биха могли, при негативен сценарий, действително да намалят производството на гориво. Премахването на забраната за износ на бензин също може да доведе до недостиг на гориво. Есенният селскостопански сезон също ще увеличи търсенето на гориво. Затова през 2024 г. трябва да се премине много внимателно, за да не се навреди на вътрешния потребител, но и да не се навреди на нефтопреработвателния комплекс. Най-вероятно цените ще се покачат, но това не може да се нарече пълноценна горивна криза", казва Сергей Гришунин, управляващ директор на рейтинговата служба на НРА.

Източник: Взгляд.ру

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
 • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
  БЪЛГАРИЯ
  ИКОНОМИКА
  ПОЛИТИКА
 • ОПЦИИ
  Запази Принтирай
  СПОДЕЛИ
  Twitter Facebook Svejo
  Вземи кратка връзка към тази страница

  копирайте маркирания текст

 • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.