• 17 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8000
  •  GBP / BGN 2.2782
  •  CHF / BGN 1.9913
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

Защо Столична община се отказа от проекта за изграждане на завод за изгаряне на RDF гориво

Защо Столична община се отказа от проекта за изграждане на завод за изгаряне на RDF гориво

/КРОСС/ В края на миналата седмица стана ясно, че завод за изгаряне на RDF гориво в София с европейски пари няма да се изгражда. Вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов пък обяви в ефира на БНТ, че все пак още има възможност парите от Европа да бъдат пренасочени към други проекти.

Темата за така наречения инсинератор за отпадъци обаче остава актуална, след като и днес съдът ще разглежда оценката за въздействие върху околната среда. От неправителствената организация "За земята" от години предупреждават, че проектът носи негативи за природата.

Столична община ще представи два проекта за разширяване на капацитета за разделно събиране на отпадъци в София и за изграждане на жп връзка за транспортиране на RDF гориво да циментовите заводи. Така общината ще се опита да оползотвори оставащите средства от ОП "Околна среда".

По думите на столичния кмет Йорданка Фандъкова общината се отказва от европейското финансиране по този проект заради обжалване на процедурата по избор на изпълнител, което е довело до 2-годишно забавяне на проекта. Все пак Столична община ще продължи да работи по изграждане на инсталацията за оползотворяване на RDF гориво като ще се търси финансиране по други европейски програми.

Отпадъците не трябва да се изгарят, тъй като това води до много проблеми след себе си. От една страна, замърсявания от емисиите от такъв тип инсталации, влияе и на климата. Това е и причината вече ЕС да се отказва да финансира такива инсталации. И този инсенератор щеше да е последният, финансиран с евросредства и за щастие това няма да се случи", заяви Данита Заричинива от неправителствена организация "За земята".

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.