• 08 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8206
  •  GBP / BGN 2.2720
  •  CHF / BGN 2.0019
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

Разликата между дизел за отопление и дизелово гориво за превозни средства

Разликата между дизел за отопление и дизелово гориво за превозни средства

/КРОСС/ Може да сте чували термините „дизел за отопление" и „дизелово гориво" да се използват взаимозаменяемо, но те се отнасят до два различни вида гориво, макар и със сходни характеристики.

Когато става въпрос за избор на правилното гориво спрямо вашите специфични нужди, разбирането на разликите между дизел за отопление и дизелово гориво е от съществено значение и ще ви спести скъпоструващи грешки. Въпреки че при извънредни ситуации дизеловото гориво може да се използва като заместител на горивото за отопление, то не е подходящо за дългосрочна употреба като такъв. 

Що се отнася до отоплението на жилищни и търговски обекти, висококачественият дизел за отопление от Dieselor е предпочитан от клиентите заради предимствата му пред останалите начини за отопление. Нека сравним двата вида гориво, за да разберем защо въпреки че си приличат, имат различни приложения.

 

Прилики между нафта за отопление и дизелово гориво

Както нафтата за отопление, така и дизеловото гориво се получават от суров нефт чрез процес на рафиниране. Нефтът (известен още като „суров петрол") е смес от газообразни, течни и твърди въглеводороди. По време на процеса на дестилация различните компоненти се разделят въз основа на тяхната точка на кипене. И двата вида гориво попадат в категорията на петролните продукти от среден клас, които се получават при междинни температури на загряване. Те обаче не са един и същ продукт. Въпреки че имат подобен химичен състав, те съдържат различни добавки и са специално формулирани за конкретно предназначение. Ето защо не се препоръчва използването на дизелово гориво като дългосрочен заместител на нафтата за отопление или обратното.

 

Разлики между нафта за отопление и дизелово гориво

Горивото за отопление, наричано още нафта, газьол или дизел за отопление, намира широко приложение при системи, които са пригодени да работят с този тип енергийна суровина. Сред най-големите консуматори на газьол са битови и административни сгради, училища и детски градини, болници, хотели и други корпоративни и промишлени обекти. 

Дизеловото гориво е вид моторно гориво, предназначено за превозни средства с дизелов двигател за движение по пътищата и извън тях - строителни и селскостопански машини и превозни средства с висока проходимост.

 

Основни характеристики, които отличават газьола от дизеловото гориво за превозни средства:

           Много по-висока плътност

  • По-нисък вискозитет
  • Малко по-ниска мощност BTU (137 000) в сравнение с дизеловото гориво (139 000)
  • Възпламенява се при температура над 55 градуса.
  • Минимално съдържание на сяра и пепел
  • Може да съдържа добавка за предотвратяване на желирането по време на екстремно студено време.
  • Гарантира икономичен разход и оптимално усвояване на вредните газове.

Както споменахме по-горе, една от ключовите разлики между двете горива е съдържанието на сяра. Нафтата за отопление обикновено има по-ниско съдържание на сяра в сравнение с дизеловото гориво. Сярата в горивото е причина за отделянето на вредни замърсители във въздуха, които могат да причинят респираторни проблеми и киселинен дъжд. По-ниското съдържание на сяра в нафтата за отопление я прави гориво с по-чисто изгаряне в сравнение с дизеловото гориво.

 

Изводи

Дизелът за отопление и този за задвижване на превозни средства на пръв поглед могат да изглеждат като близнаци, но при по-внимателно вглеждане се разкриват техните уникални характеристики. Въпреки че имат подобен химичен състав, те се различават по съдържанието на сяра и по някои други особености. Нафтата за отопление служи като надежден източник на топлина за домове и предприятия, докато дизеловото гориво захранва двигателите, които движат нашия свят. Тези горива могат да бъдат заменяни при извънредни обстоятелства, но дългосрочната употреба на едното вместо другото може да доведе до неблагоприятни последици като например прекалено висок разход на гориво или повреда на оборудване.

Разбирането на особеностите на тези два вида гориво ни позволява да вземаме информирани решения за оптималното им използване. Консултирайте се с опитните професионалисти на Dieselor, които ще ви помогнат в избора на подходящото за вашите нужди гориво с най-висока ефективност и в съответствие със законовите разпоредби. Компанията предоставя качествено и бързо обслужване на клиентите на конкурентни цени.


 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.