• 22 Яну 2021 |
 •  USD / BGN 1.6087
 •  GBP / BGN 2.2069
 •  CHF / BGN 1.8155
 • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
 • Времето:  София 10°C

Ева Майдел: България вече има качествена стратегия за финансова грамотност

Ева Майдел: България вече има качествена стратегия за финансова грамотност

/КРОСС/ „Първата стратегия за финансова грамотност на България е много качествен документ, който ще допринесе за подобряване на знанията на българите по финансови въпроси като управление на личен и семеен бюджет, спестявания, кредити и други, с които се сблъскваме ежедневно. В Европа и конкретно в България, където демографската ситуация все повече притиска пенсионата и здравната система, а кризата върна икономиката назад чувствително, не можем да си позволим да разглеждаме финансовата грамотност само като лична отговорност. Ако не повишим качеството на финансовите решения на обществото, трудно ще имаме висок стандарт на живот и в бъдеще." Това заяви българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел на 11 януари 2021 г. по време на дискусия за обсъждане на проекта на стратегия за финансова грамотност на България.

Документът е наличен за публично обсъждане до 21 януари тази година на онлайн портала за обществени консултации на Министерски съвет.
„За хората, които вече са извън образователната система, информация за финансови явления е най-ефективно да идва в моменти и на места, на които се взимат съответните решения. Затова частният сектор има ключова роля. Стратегията предвижда координация и стимулация на усилията на бизнеса да предоставя бърза и обективна информация за финансови услуги и продукти", допълни Ева Майдел.
Българският евродепутат коментира, че е нужна силна и дълготрайна комуникация на инструментите, които ще бъдат на разположение на граждани и организации.

Ключов е таргетираният подход. Всяка група от обществото трябва да получи информация по най-ефективния и лесно възприемчив за нея начин - социалните медии и интернет, традиционни медии, специализирани хартиени издания и прочее.
Проучване на ОИСР от 2020 г. за финансова грамотност на гражданите в Югоизточна Европа показва, че българите се справят добре с краткосрочното управление и контрола върху финансите си, но са под средното за региона по отношение на дългосрочното планиране. Около 78.6% от българите разчитат на държавата за доходи по време на пенсионния си период. Алтернативите, използвани за спестяване у нас са най-вече в наличност или в банков депозит. Има сериозни различия между отделните обществени групи. С най-нисък общ резултат за ниво на финансова грамотност са младите хора под 30-годишна възраст- 53%. Населението между 30 и 60 години имат среден резулат от 61%, а най-възрастните - 57%.

Онлайн събитието се организира от Българската финтек асоциация в партньорство с Министерство на финансите, Министерство на образованието и науката и подкрепата на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
 • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
  БЪЛГАРИЯ
  ИКОНОМИКА
  ПОЛИТИКА
 • ОПЦИИ
  Запази Принтирай
  СПОДЕЛИ
  Twitter Facebook Svejo
  Вземи кратка връзка към тази страница

  копирайте маркирания текст

 • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2021 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.