• 04 Март 2024 |
 •  USD / BGN 1.8088
 •  GBP / BGN 2.2852
 •  CHF / BGN 2.0412
 • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
 • Времето:  София 4°C

В МК бе подписан меморандум за партньорство при провеждане на кампания за медийна грамотност

В МК бе подписан меморандум за партньорство при провеждане на кампания за медийна грамотност

/КРОСС/ В Министерството на културата бе подписан Меморандум за партньорство при провеждане на кампания за медийна грамотност. Подписи под официалния документ в присъствието на зам.-министъра на културата Виктор Стоянов положиха министърът на културата Кръстю Кръстев, председателят на Съвета за електронни медии Соня Момчилова, генералният директор на Българската национална телевизия Емил Кошлуков, генералният директор на Българското национално радио Милен Митев, председателят на Сдружение „Коалиция за медийна грамотност" Кристина Христова и изпълнителният директор на Асоциацията на българските радио- и телевизионни оператори - АБРО Анна Танова.

„Благодаря на всеки един от Вас за ползотворното партньорство при изготвянето, обсъждането и съгласуването на Меморандума. Вярвам, че с подписването му заедно поставяме и основите на една по-мащабна и синхронизирана кампания за медийна грамотност - като важна общественополезна кауза", посочи министърът на културата Кръстю Кръстев.

„Даваме ясен знак, че държавата поема своята отговорност по отношение на повишаването на медийната грамотност. Амбицията на настоящия екип на Министерството на културата е намеренията да не останат само на хартия, а да предприемем заедно реални действия. Затова и оценяваме високо споделените идеи от всички Вас по време на работния процес. Отворени сме да обсъждаме и нови, защото каузата ни е общественополезна и важна", посочи зам.-министър Виктор Стоянов, в чийто ресор е грижата за медийната грамотност.

Съгласно Директивата за аудиовизуалните медийни услуги българската държава, като член на Европейския съюз, следва да насърчава и предприема мерки за развитието на умения за медийна грамотност. Съгласно чл. 33а от Закона за радиото и телевизията медийната грамотност включва умения и знания, които позволяват на гражданите: да правят информиран избор за медийното съдържание и за медийните услуги; да използват медийните услуги и медийното съдържание по безопасен начин; да създават медийно съдържание и да участват отговорно, етично и ефективно в различните форми на комуникация. В изпълнение на горецитираната Директива, както и на Програмата за управление на Република България (юни 2023 г. - декември 2024 г.), в Министерството на културата бе изработен Меморандум за партньорство при провеждане на кампания за медийна грамотност, с цел постигане на широка информираност на гражданите по отношение на медийната регулация и саморегулация, правилата и принципите за добра журналистическа практика и етична журналистика съгласно Етичния кодекс на българските медии; правилата за почтена и правдива реклама по смисъла на Национални етични правила за реклама и търговска комуникация.

Въз основа на подписания меморандум Съветът за електронни медии и Министерството на културата планират да изработят кампания за медийна грамотност, която ще обхване настоящата година. Целта на кампанията е повишаване осведомеността и ангажираността на българските граждани относно необходимостта от критичен поглед и информиран избор за медийното съдържание.

Част от кампанията ще бъдат и информационни аудио- и/или аудиовизуални клипове, които по разбираем начин ще представят темата за медийната грамотност. Участниците в Меморандума ще съдействат за разпространението на клиповете, както и ще осигурят медийно време на експерти по темата, според възможностите на програмните си схеми. Срокът на Меморандума е 31 декември 2024 г.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
 • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
  БЪЛГАРИЯ
  ИКОНОМИКА
  ПОЛИТИКА
 • ОПЦИИ
  Запази Принтирай
  СПОДЕЛИ
  Twitter Facebook Svejo
  Вземи кратка връзка към тази страница

  копирайте маркирания текст

 • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.