• 19 Апр 2024 |
 •  USD / BGN 1.8359
 •  GBP / BGN 2.2843
 •  CHF / BGN 2.0205
 • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
 • Времето:  София 11°C

Петър Петров: Скандални факти бяха изнесени на вчерашното заседание на Комисията, по отношение на Глеб Мишин

Петър Петров: Скандални факти бяха изнесени на вчерашното заседание на Комисията, по отношение на Глеб Мишин

/КРОСС/ Скандални факти бяха изнесени на вчерашното заседание на временната Комисия за установяване на факти и обстоятелства, по отношение на Глеб Мишин и преписките за българско гражданство. На нея участваха както заместник - министърът на правосъдието , така и директорът на дирекция „Българско гражданство" Катя Матева.

"Онлайн-реклами на българско гражданство, продажби на бланки на молби за българско гражданство на пазара в Одеса, получаване на временна закрила, единствено с цел последващо подаване на документи за гражданство за избягване на процедурата за резервация на часове - това са само част от „пробойните" при преписките за българско гражданство, подавани предимно от украински граждани", коментира Петър Петров от "Възраждане", който е и член на временната Комисия.

Беше признато, от страна на отговорните институции, че са налице сериозни проблеми при резервацията на часове за подаване на молби за гражданство. Отпусканите дневно 30 часове биват запазвани за, по-малко от първата една секунда след отварянето на системата за запазване. Бяха изразени съмнения за продажбата на часове за подаване на молба за гражданство срещу суми, започващи от 250 евро и затова бе поискана допълнителна информация за дейността на тази онлайн-система през последните 2 години. Заместник - министърът представи на членовете на комисията списък с над 3300 преписки за българско гражданство по произход, които са извадени за повторна проверка, заради съмнителни документи, представени по тях.

Народният представител от "Възраждане" Петър Петров отправи към него искане за предоставяне на допълнителна информация - като дати на подаване на молбите за гражданство по тези преписки, информация къде са били подадени, информация защо точно тези преписки са станали обект на повторна проверка. Исканата информация ще бъде предоставена до следващото заседание на временната комисия през следващата седмица.

Към директора на дирекция „Българско гражданство" бяха отправени въпроси от "Възраждане", по отношение на нарушаването на сроковете за произнасяне по молбите за българско гражданство. Народните представители изразиха съмнения, че нарочно не биват назначавани повече служители, с цел за да не излизат наяве евентуални незаконосъобразни практики. Те не приеха обясненията, че причината за бавния темп на работа е, че финансовото министерство отказало да отпусне пари за по-голям щат с 10 допълнителни служителя.

Следващото заседание на временната комисия ще продължи с изслушване на директора на дирекция „Миграция", както и с анализ на допълнително предоставената информация от Министерството на правосъдието по отношение на преписките с проблемни документи в тях, за които има съмнения, че са част от корупционна схема с посредници.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
 • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
  БЪЛГАРИЯ
  ИКОНОМИКА
  ПОЛИТИКА
 • ОПЦИИ
  Запази Принтирай
  СПОДЕЛИ
  Twitter Facebook Svejo
  Вземи кратка връзка към тази страница

  копирайте маркирания текст

 • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.