• 20 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

6 милиарда тона вода на ден. Ледовете в Гренландия се топят с рекордна скорост

6 милиарда тона вода на ден. Ледовете в Гренландия се топят с рекордна скорост

/КРОСС/ Няколко дни необичайно топло време в северната част на Гренландия са причинили бързо топене на ледниците, както се вижда от реки разтопен лед, които се устремяват в океана, пише CNN.

Учените отбелязват, че температурата се е повишила с 10 градуса над обичайната за това време на годината и е 15°C. Според изследователите обемът на леда, който се е стопил в Гренландия само между 15 и 17 юли, възлиза на 6 милиарда тона вода на ден. Това количество е достатъчно, за да напълни 7,2 милиона плувни басейна с олимпийски размери. С други думи, то е достатъчно да залее Западна Вирджиния (САЩ) с 30 см вода.

„Топенето през изминалата седмица не е нормално, като се имат предвид средните климатични стойности от 30 - 40 години", казва ученият Тед Скамбос от университета в Колорадо. Учените се опасяват от такова рязко затопляне „Това определено ме тревожи - допълва Куталмис Сайлам от Тексаския университет. - Вчера можехме да се разхождаме по тениски - това наистина не се очакваше."

Всяко лято учените се притесняват, че ще видят повторение на рекордното топене, случило се през 2019 г., когато 532 милиарда тона лед изтекли в морето. Неочаквано топлата пролет и юлска гореща вълна същата година причиниха топенето на почти цялата повърхност на ледения щит.

В резултат световното морско ниво се повиши трайно с 1,5 милиметра. Гренландия съдържа достатъчно лед - ако той се разтопи, - за да повиши морското равнище със 7,5 метра по целия свят. Последните изследвания сочат все по-опасна ситуация на най-ледения остров в Северното полукълбо.

Проучване през февруари е установило, че в основата на ледената покривка на Гренландия се наблюдава висока скорост на топене, предизвикано от огромни количества стопен лед, стичащ се от повърхността. Тази вода е особено опасна, защото може да дестабилизира горния слой и да доведе до масивна и бърза загуба на лед. През 2020 г. учените установиха, че топенето на ледената покривка на Гренландия е достигнало критична точка, от която няма връщане. Според изследователи от държавния университет в Охайо никакви усилия за предотвратяване на глобалното затопляне няма да могат да го спрат.

Друго изследване е установило, че скоростта на топене през последните години е надхвърлила всичко, което Гренландия е преживяла през последните 12 000 години, и това е достатъчно, за да предизвика забележими промени в гравитационното поле над острова.

В същото време широката топлинна вълна, обхващаща голяма част от Европа, неотклонно се придвижва на изток, съобщи Ройтерс. След Великобритания, Франция, Испания, Италия предупреждения за екстремни температури обявиха страни като Полша и Словения, а пожарникари продължават да се борят с горските пожари по цяла Европа. Предупреждения за температури между 35° и 40° има за днешния ден и в България, а на места в западните и централни райони на Дунавската равнина те може да са и по-високи.

Горещините, обхванали Европа, причиниха смъртта на стотици хора и много горски пожари, които изпепелиха десетки хиляди хектари земя в Испания, Португалия и Франция. Във вторник, 19 юли, във Великобритания и Франция бяха регистрирани рекордно високи температури. Гърция, където близо до Атина бушува огромен горски пожар, усложняван от силни ветрове, призова Европа да се бори по-усилено с изменението на климата.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.