• 26 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2829
  •  CHF / BGN 1.9974
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 4°C

Икономистът Ваня Григорова: Трябват спешни промени, така че българинът да се чувства на място в България

Икономистът Ваня Григорова: Трябват спешни промени, така че българинът да се чувства на място в България

/КРОСС/ В предаването „Панорама" по БНТ Ваня Григорова, каза че разломите вече са толкова големи, че се виждат много ярки символи на раздор вътре в общности, които би трябвало да са заедно. „2018 г. едни инвалиди крещяха на други инвалиди. Това озлобление дори вътре в една група, са провокирани разбира се от част от политическия елит, но това трябва да го преодолеем, ако се опитваме да запазим поне цялостно обществото".

Вече има осъзнаване за това, че не може да продължаваме да сме държавата с най-ниските заплати, данъци, най-ниските пенсии, смята Григорова. „Силно се надявам, че ще се направят всичките тези промени, така че българинът да се чувства на мястото си в България, а не да си тръгва".

Имаме тежка криза в здравеопазването, имаме криза в осигуряването, а са нужни много смели стъпки, за да се подобри състоянието по тези теми, допълни Григорова. „В западна Европа системите са солидарни, а ние тук разчитаме на благотворителност, вместо на солидарност".

Трябва да погледнем цивилизованите държави как го правят, а те го правят, защото когато имаме най-изкривената данъчна система в ЕС, когато ЕК ни го казва с всеки годишен доклад, че данъчната ни система взима от по-бедните и остава повече средства на по-заможните, ние трябва просто да се вслушаме в това, незнайно защо политиците не го правят, категорична е Григорова. „По този начин няма как да променим траекторията, по която сме поели."

Относно пенсиите, политиците паднаха в собствения си капан - даването на добавките към пенсиите, за да се намали удара от кризата от пандемията, първо, продължи твърде дълго, за да не се преизчислят пенсиите и те да станат малко по-високи в техния реален размер. „Многократно казахме, че тези добавки много лесно могат да бъдат взети и те бяха взети, но впоследствие партиите на промяната започнаха да се наддават и тези пари не станаха част от пенсиите. Сега се опитват тези пари да бъдат вътре в промяна на формулата. Именно затова сега виждаме поредният случай, в който управляващите се опитват да компенсират това изоставане, защото те им дадоха нереалистични очаквания".

Солидарността не е рядка в България, но останала на едно семейно-родово ниво, в заключение каза Григорова.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.