• 19 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Медицински специалисти очакват по-тежък грипен сезон заради спадналия имунитет

Медицински специалисти очакват по-тежък грипен сезон заради спадналия имунитет

/КРОСС/ Българско сдружение по иновативна медицина, МЗ, офисът на СЗО в България, Националният център по заразни и паразитни болести, БЛС алармираха за настъпване на грипа и за ваксинация, особено за хората над 65 г., бременните и хората с хронични заболявания.

Сезонният грип не е изчезнал, нищо чудно да има по-тежки случаи и повече случаи на грип, но има оръжие - грипните ваксини, каза Валери Цеков от Българското сдружение по иновативна медицина.

А и очакват нов щам на грип, както на всеки десет години.

Той успокои, че грипът няма смъртността, която се наблюдава при коронавируса, но е сериозно заболяване и средно годишно около 300 000 души губят живота си от грип, особено при възрастните хора, сериозно страдат и децата, поясни д-р Валери Цеков, председател на БСИМ по време на пресконференция в БТА.

България е на последно място не само в Европа, но и в целия свят по ваксинация, 10% и няма как да има колективен имунитет. Има лек напред, утроил се е обхватът от 2013 насам, добави той.

През 2020 г. редица държави, включително и в България, се наблюдава значителен спад на грипните заболявания, поради комбинирания ефект на предприетите мерки срещу коронавирус и вирусната интерференция, социалната дистанция, затворените училища.

2021 г. случаите на грип и ОРЗ са на нивото от 2019 г. у нас, което значи, че грипен сезон 21-22 г. ще е на нивото на 2019-2020 г. заради падане на имунитета срещу грип - може да има по тежки случаи, особено при децата под 10 г. възраст, възрастни и хора с хронични заболявания, стана ясно на пресконференцията.

В Хърватия вече им грип и данните от септември 2021 г. сочат, че близо 60% от положителните за грип случаи са регистрирани в болнични заведения и е установено разпространението на грип в страната, засега не може да се прецени дали това ранно разпространение ще придобие епидемичен характер, но се смята, че усложненията са заради спадналия имунитет.

Ваксинационните щамове, включително в противогрипните ваксини, са - Виктория, Пукет, Вашингтон, Камбоджа, в България ще бъдат доставени 180 000 четиривалентни ваксини за аптеките и 230 000 ваксини за "грип тетра" за изпълнение на Национална програма за подобряване на ваксинопрофилактиката на сезонния грип 2019-22 г. Очаква се ваксинационното покритие този сезон да бъде най-високото през последните 20 г.

А относно това дали може да се ваксинираме срещу коронавирус и грип - примерите сочат, че е разрешено в Австрия, Дания, Финландия, Великобритания и САЩ, в Австралия и Швеция - 7 дни разлика между двете ваксини, а препоръката на СЗО е интервалът да е 14 дни.

Ива Христова, директор на НЦЗПБ обяви, че няма към момента случай на грип в България и уточни, че се тества за грип, освен и за коронавирус, и не може да бъде пропуснат.

НЦЗПБ показва нарастване на циркулацията на вирусите, причиняващи респираторни заболявания, нараства активността на риновируси, есента се наблюдава и нарастване на набока вирусите и на парагрипни вируси, може да се очаква да се зададе и грипна епидемия.

Скендер Сила, директор на СЗО за България, коментира, че пандемията от коронавирус не е приключила, а България е с най-висок брой смъртни случаи на един милион, средно 80 души умират. Той посочи, че има безопасни, ефективни ваксини и СЗО препоръчва здравните работници, лица с хронични заболявания, по-възрастни хора - да се ваксинират, след това - останалите възрастни. Скила подчерта, че делта вариантът е силно заразен и заразява два пъти повече хора.

Представителят на СЗО за България смята, че заради ниския процент на ваксинация ще се наблюдава претоварване на здравната система и възможност за приемане на всички в болница. В България има добри традиции с ваксините през годините и очаквах, че обхватът ще е сходен като другите държави-членки, възмути се Сила.

Той призова да се спазват и другите мерки, тъй като в страната ни са твърде много починалите.

Д-р Гергана Николова, член на УС на БЛС посочи примери от практиката. " Ние много трудно убеждаваме да се направи ваксина срещу тетанус и дифтерия, ваксината за грип също няма да влоши състоянието", поясни тя. Обаче била поставила само 100 противогрипни ваксини на хилядите си пациенти. "Нагласата на българина към ваксината се дължи и нагласата срещу ваксината за коронавирус", категорични е Николова. Има рязък скок на хората с респираторни оплаквания, допълни д-р Гергана Николова.

По думите й в момента заболяваемостта от коронавирус в личната й практика е много голяма и "се работи тежко". Тя даде примери от практиката си: "Има много болни и уплашени хора". От началото на годината тя има двама пациенти, стигнали до интензивно отделение. В момента има много болни деца, съобщи Николова, добави, че има две деца с доказан коронавирус, но не са стигнали до усложнения.

Гергана Николова смята, че ковид зоните са "хубава идея, която не успяла да се реализира" заради малкия брой лекари в България.

Заболеваемостта от коронавирус се увеличава, делта вариантът протича по-тежко, коментира и директорът на НЦЗПБ Ива Христова. Следи се класическият делта вариант и 38-те му подварианта, у нас най-честите са 4,6,9, но те не променят клиничното протичане.

Христова очаква мерките да се затегнат, но поясни, че "трябва да се реагира адекватно спрямо ситуацията". Само лабораторно може да се докаже от какво се боледува в момента, тъй като има настъпване на респираторни заболявания с коронавирус едновременно.

Грипът у нас идва по-късно, през ноември, пикът - януари, а отшумяването февруари, допълни проф. Христова.

Националният епидемиолог д-р Ангел Кунчев не присъства на пресконференцията, посветена на ваксинацията срещу грип, но бе съобщено, че изпраща извинения, но "има симптоми, ще проведе изследвания и се самоизолира".

Автор: Антония Чорева, NewsBG

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.