• 11 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8145
  •  GBP / BGN 2.2728
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 17°C

Д-р Петър Марков: Птичият грип е с много по-голяма смъртност от КОВИД-19, когато попадне у хората

Д-р Петър Марков: Птичият грип е с много по-голяма смъртност от КОВИД-19, когато попадне у хората

/КРОСС/ Птичият грип е с много по-голяма смъртност от КОВИД-19, когато попадне у хората. Има доказателства, че този вирус е мутирал и се предава и между бозайници, а не само между птици. Това каза епидемиологът, работещ във Великобритания, д-р Петър Марков в предаването „Събуди се" по Нова телевизия.

Той коментира предупреждението на епидемиолога Ричард Пийбоди от СЗО за пандемия от птичи грип. „Важно е да кажем, че птичият грип е доста по-различен от обикновения сезонен грип. Птичият грип, когато попадне у хора е изключително високо патогенен. За сравнение докато при КОВИД-19 1 на 1000 заразени може да почине, то при птичия грип смъртността е 2 на 1000 души. Тоест леталитетът е над 60%, когато този вирус е в хора", обясни експертът.

Вирусът на птичия грип за щастие по-трудно се предава между хора. Практически няма случаи на предаване на този вирус от човек на човек. През последния месец обаче има докладвани две епидемии между бозайници - вирус във ферма от норки и при тюлени край Перу. „Това поражда притеснение, че вирусът е успял да се предаде между бозайници. Скокът между адаптация при птици адаптация при бозайници е много по-голям. Ако имаме патоген, който убива всеки втори и може да се предава между хора, това е много сериозно", заяви Марков.

Произходът на вируса, който причини тази пандемията през последните вече три години, е от голямо значение. Правят се изследвания и проучвания в тази насока, коментира той.

Изказването на директора на ФБР Кристофър Рей, че КОВИД-19 най-вероятно идва от контролирана от китайското правителство лаборатория, e 100% политика и 0% наука, смята той. Има много доказателства за произход на вируса от животни, но не и от изтичане от лаборатория, посочи Марков.

„Имаме продължаваща циркулация на коронавируса - от последните подварианти на Омикрон, които еволюират един от друг. Омикрон е с доста по-ниска патогенност. Доста от хората по света са с имунитет - било то от преболедуване, било то след ваксинация. Нивата на заболеваемост и смъртност са много по-добре спрямо година или две по-рано. Но не бива да забравяме, че COVID-19 не е изчезнал. Той циркулира и еволюира и винаги има риск да се появи нов вариант, който е по-неблагоприятен", обясни епидемиологът.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.