• 23 Юли 2024 |
 •  USD / BGN 1.7963
 •  GBP / BGN 2.3224
 •  CHF / BGN 2.0224
 • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
 • Времето:  София 22°C

Национална среща на главните медицински сестри се проведе днес в конферентната зала на УМБАЛ “Св. Анна”-София АД

Национална среща на главните медицински сестри се проведе днес в конферентната зала на УМБАЛ “Св. Анна”-София АД

/КРОСС/  Национална среща на главните медицински сестри се проведе днес(10 юли) в конферентната зала на УМБАЛ "Св. Анна"-София АД. Срещата беше под надслов "Кадровата криза в здравеопазването" и се организира от Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи(БАПЗГ)в партньорство с нашата болница. Обсъдени бяха възможните краткосрочни и дългосрочни политики в здравеопазването.

Председателят на БАПСГ Милка Василева представи най- новите данни за настоящата ситуация на кадрови недостиг и нарастващата нужда от осигуряването на качествени здравни грижи. Главна медицинска сестра и Директор здравни грижи на "Св. Анна"София АД Марияна Колева презентира добрите практики в лечебното заведение по отношение на условията за труд, заплащането и и продължаващото обучение на медицинските кадри.

Председателят на Националния съвет по качество на БАПЗГ Петя Недкова разказа за възможностите, които представя Асоциацията за осигуряването на непрекъснато обучение, което е задължително за всички професионалисти здравни грижи.

Новината на деня бе съобщена от д-р Ивелина Георгиева - зам. директор на УМБАЛ "Св. Анна" - София АД, която обяви че от 1 юли основната заплата на медицинските сестри в болницата скача от 1500 на 2000 лева.

"Това увеличение е с над 30% и става реалност въпреки, че е обявено в период в който няма подписан КТД, уточни пред журналистите Главна сестра Марияна Колева.

Според нея работещите в УМБАЛ "Св.Анна"-София АД сестри са 340, което е с 40% по-малко от необходимото. В болницата има над 200 свободни работни места за медицински сестри и кадровия дефицит засяга всички болници в страната" подчерта Колева.

На края на срещата беше приета декларация от името на БАПЗГ, адресирана до "народните представители, сегашни и бъдещи управляващи в централната и местната власт".

Декларацията настоява за незабавни мерки за:

1.Създаване на устойчива система за планиране на необходимостта от медицински персонал.

2.Създаване на нормативно регламентирана система за определяне на нуждите от минимален брой медицински специалисти за функциониране на всяко звено в системата на здравеопазване.

3.Създаване на законодателна рамка на правомощията, отговорностите, мястото и възнаграждението на всички, упражняващи професиите от направление "Здравни грижи" в болничната и извънболничната помощ.

4.Разработване и приемане на методика за минимално стартово възнаграждение и устойчиво нарастване на трудовите доходи на медицинските специалисти по здравни грижи, спрямо нивото на професионална квалификация.

5.Гарантирано , предвидимо и устойчиво кариерно развитие.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
 • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
  БЪЛГАРИЯ
  ИКОНОМИКА
  ПОЛИТИКА
 • ОПЦИИ
  Запази Принтирай
  СПОДЕЛИ
  Twitter Facebook Svejo
  Вземи кратка връзка към тази страница

  копирайте маркирания текст

 • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.