• 10 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8224
  •  GBP / BGN 2.2744
  •  CHF / BGN 2.0039
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Инж. Красимир Коев: Качеството на реколтата от грозде е добро

Инж. Красимир Коев: Качеството на реколтата от грозде е добро

/КРОСС/ Качеството на реколтата е добро. Тези, които са отглеждали масивите си с всички сили и средства и с необходимия брой пръскания след поройните дъждове и градушките, са успели да съхранят качеството. До 30% по-малко количество грозде ще имаме в Югозападна България. Това каза инж. Красимир Коев - изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по лозата и виното, в предаването „Тази неделя" по бТВ.

Добивите за страната ще бъдат с 20-25% по-малко. Най-големи са пораженията в района на Югозападна България - Сандански и Мелник, уточни той.

Дори и цената на гроздето да е по-висока, производителите компенсират със своите печалби и ги намаляват, за да не се увеличават цените в магазините, за да не изгубят пазара си, обясни той. Драстично поскъпване на виното няма да има, смята Красимир Коев.

„Преди година започна инфлация в страната и в целия свят. Повиши се цената на електроенергията, на горивата, цената на труда. Инфлацията доведе и до повишаване на разходите за лозята", допълни Красимир Коев.

Лозята в България не намаляват, заяви той. За 2022 и 2023 г. площите изкоренени лозя са 4000 дка, но на тяхно място са засадени 2800 дка нови лозя, които ще започнат плододаване след три години.

Красимир Коев заяви, че количествата грозде, които се внасят, не могат да изкривят пазара у нас. „От Северна Македония не е внесено една чепка грозде. От Румъния са влезли 9 тона грозде", обясни директорът на Изпълнителната агенция по лозата и виното.

Има увеличени обеми на грозде за ракия, защото има увеличени обеми на производство и продажба на ракия в страната през последните две години, подчерта инж. Коев.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.