• 02 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8248
  •  GBP / BGN 2.2881
  •  CHF / BGN 1.9984
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 11°C

Министър Запрянов: Многонационалната бойна група на НАТО в България заслужава висока оценка

Министър Запрянов: Многонационалната бойна група на НАТО в България заслужава висока оценка

/КРОСС/ „Многонационалната бойна група на НАТО е едно решение на Алианса за реално присъствие на съюзните сили, които са по колективната отбрана на източния фланг. Когато ние казваме, че българската национална отбрана се осъществява в рамките на колективната отбрана, това е най-добрият пример". Това каза министърът на отбраната Атанас Запрянов по време на посещението на президентите на България и Италия Румен Радев и Серджо Матарела на Учебен полигон „Ново село", където те се срещнаха с националните контингенти от състава на бойната група на НАТО в България. „Очакваме на Срещата на върха на Алианса във Вашингтон да бъде дадена висока оценка и на нашата бойна група, и на всички сили на НАТО, които са разположени на източния фланг", заяви министърът на отбраната.

В рамките на визитата на двамата президенти министър Запрянов, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов и командирът на Сухопътните войски генерал-майор Деян Дешков проведоха среща с българския контингент в Многонационалната бойна група на НАТО. Министър Запрянов благодари на военнослужещите за професионалното изпълнение на задачите и изтъкна тяхната важна роля в утвърждаването на авторитета на Българската армия сред съюзниците. Той ги увери, че политическото и военното ръководство на Министерството на отбраната полагат усилия за повишаване на статуса на всички категории военнослужещи и цивилни служители в системата, което се изразява в постигнатия консенсус в Народното събрание за повишаване на базовата заплата на военнослужещите, която през 2025 г. трябва да достигне средната за страната. Той подчерта, че не само парламентарните партии, а и президентът Румен Радев подкрепят усилията за повишаване на социалния статус на военнослужещите като една от мерките за преодоляване на некомплекта в Българската армия.

Началникът на отбраната даде висока оценка на представянето на нашия контингент в Многонационалната бойна група и акцентира върху модернизацията на българските въоръжените сили и допълнителните способности, които ще придобият след получаването на нова бойна техника.

По време на общия брифинг на президентите Радев и Матарела бяха отбелязани отличното взаимодействие и високото ниво на съвместна подготовка на българските и италианските въоръжени сили, както и приноса на другите държави-членки. Изказана беше благодарност за високия дух и за степента на готовност на Многонационалната бойната група и в частност на България като страна домакин и на Италия като рамкова държава.

„Вашата високо отговорна дейност допринася не само за сигурността на България, тя допринася за сигурността на целия регион и е важно условие за политическата и икономическа стабилност и за цялостното развитие на нашата страна и региона", заяви президентът Румен Радев пред българските военнослужещи от състава на бойната група.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Ебем ти окупаторите. Политиците ни са боклуци и ни докараха на главите чужди войски на уж суверенната ни територия.

18.04.2024 20:34:06

Анонимен

Окупатори.

18.04.2024 18:09:32

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.