• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

Гърция се рекламира като сигурна дестинация. Вижте плана за рестарт

Гърция се рекламира като сигурна дестинация. Вижте плана за рестарт

/КРОСС/ Гърция е готова да приеме това лято туристи от целия свят, но ще се придържа към съветите на здравните експерти, за да гарантира, че ще остане безопасна зона от гледна точка риск за разпространение на новия коронавирус, заяви днес министърът на туризма, цитиран от Асошиейтед прес.

Тази година е много стресираща за всички и презареждането на батериите е силна необходимост. Но, разбира се, ние ще трябва да изчакаме експертите, международните органи, да кажат дали е безопасно да го направим, заяви министърът на туризма Харис Теохарис.

Ние не искаме да излагаме на риск хората, които ни посещават. И, разбира се, нашето население, каза министърът в интервю за Асошиейтед прес.

Гръцкото правителство наложи ограничителни мерки още в началото на епидемията, с което задържа броя на заразените на значително по-ниско равнище в сравнение с други страни в Европа. Към днешна дата броят на заразените с новия коронавирус в Гърция е малко над 2900, а броят на смъртните случаи е 179. Само 12 души са интубирани в интензивни отделения, отбелязва АП.

Ограниченията постепенно се премахват и животът се нормализира. Гърция е силно зависима от туризма и правителството иска да привлече туристи от чужбина за летния сезон. Страната тъкмо започна да се възстановява от тежка финансова криза, продължила едно десетилетие, посочва агенцията.

Сега гръцките власти са изправени пред деликатния баланс да рекламират Гърция като сигурна и привлекателна дестинация и същевременно да не допуснат посетителите да предизвикат нова ескалация на епидемията.

Правителството е планирало график за рестартиране на туризма в два етапа. От 15 юни посетителите ще могат да летят до Атина или Солун. Директните международни полети до регионални летища, включително до островите, ще бъдат разрешени от 1 юли.

Миналата седмица Гърция обяви, че няма да налага карантина на посетителите от 29 държави, но те може да бъдат подложени на тестове за коронавирус на случаен принцип. Новината разгневи някои държави, включително съседна Италия, която не е включена в списъка.

По-късно правителството внесе яснота, че мерките се отнасят за полети от конкретни летища, а не от държави. Гърция уточни, че е взела решението въз основа на списък на Европейската агенция за авиационна безопасност за летищата с висок риск от предаване на коронавирус.

Посетителите ще могат да летят до Гърция от тези летища, но ще бъдат подлагани задължително на тест за коронавирус и ще бъдат поставяни в изолация за 7 дни, ако тестът е отрицателен, или за 14 дни - ако тестът е положителен.

"Може би се получи недоразумение, че ние блокираме цели държави или нещо подобно. Не искахме да се разбере по този начин", каза министърът на туризма.

Той посочи, че списъкът на Европейската агенция за авиационна безопасност (EASA) за високорисковите летища подлежи на промяна и от него може да бъдат изключвани летища, когато ситуацията в сферата на общественото здраве се подобри. Например, международното летище в Рим не е в списъка на EASA, каза министърът.

"Ние всъщност не блокираме държави, а летища. Това показва, че не става дума за конкретни паспорти или държави", каза Харис Теохарис.

Карантината пада на два етапа

И през юни се удължава превантивната карантина на пътниците, които влизат в Гърция, а до 15 юни остава в сила забраната за влизане в страната на граждани на страни извън ЕС, предаде АНА-МПА.

Гръцката служба за гражданско въздухоплаване е издала серия от инструкции, с които информира пътниците за забраните, които са в сила.

По-конкретно карантината ще бъде отменена на два етапа - през първата и през втората половина на юни. До полунощ на 14 юни ще бъде в сила правилото, че всички пътници, включително гръцки граждани, които идват от чужбина, ще бъдат подлагани на задължителен тест за коронавирус. Ако тестът е отрицателен, те ще трябва да останат под карантина в продължение на седем дни, а ако е положителен - 14 дни.

От 15 до 30 юни тази процедура ще бъде прилагана само за пътниците, които пристигат от страни с висока степен на опасност от зараза с коронавирус, както са определени от организацията за въздушна безопасност на ЕС. Останалите ще могат да влизат в страната без ограничения, но е възможно да им бъдат взети проби при пристигането в Гърция. Тестове ще бъдат правени на определен брой пътници от всеки полет.

Минимум четири метра разстояние между чадърите

Гръцкото правителство обнародва днес наредба, която определя правилата за предотвратяване на разпространението на новия коронавирус на организираните плажове с оглед на началото на новия туристически сезон, съобщи АНА-МПА.

Позволява се предлагането на напитки като кафе, сокове и др., но остава забраната за озвучаване с музика, организиране на събития и използването на баровете за престой на клиентите. Позволява се сервирането само на напитки и пакетирана храна на плажа. Заведенията, които нарушават отраниченията, са заплашени от глоба от 5 хиляди до 25 хиляди евро и затваряне от 15 до 20 дни.

Максималният брой на плажуващите се определя на 40 души на 1000 квадратни метра, а минималното разстояние между центровете на чадърите - на 4 метра. Разстоянието между отворените чадъри трябва да бъде поне 1 метър между периметрите на сенниците им.

Под всеки чадър може да има максимум два шезлонга, освен в случаите на семейства с непълнолетни деца. Между шезлонгите под различни чадъри трябва да има мининум 1,5 метра.

Не се позволяват колективни спортове, които предполагат физически контакт.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.