• 19 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Продължава напрежението по турско-гръцката граница

Продължава напрежението по турско-гръцката граница

/КРОСС/ Сълзотворен газ от двете страни на граничния пункт Кастаниес.

Мигрантите опитват да влязат в Гърция по река Марица. Военни кораби спряха навлизането на лодки с мигранти към островите.

Жителите на Лесбос втори ден не допускат кораб на неправителствена организация да акостира.

В последния час отново има напрежение на гръцко-турската граница. От турска страна срещу гръцките граничари се използва сълзотворен газ. Гърците отговориха с водни струи. Не се забелязва голямо движение на мигранти, съобщават граничарите и очакват всеки момент нови опити за преминаване на границата.Властите съобщават, че в последните 12 часа са попречили на около 2 хиляди мигранти да преминат в Гърция, а 24 души са арестувани на река Марица.

Много малка част от мигрантите са от Сирия според информация на охранителите на границата. Повече от 90% са нелегални мигранти.

В Егейско море до островите Лесбос,Самос и Хиос се провежда военно учение и е в сила забрана за движение на частни плавателни съдове. Поради тази причина няма пристигащи лодки с мигранити.Военните кораби блокират всяко навлизане в гръцки териториални води.

За да намали напрежението на островите от присъствието на хиляди мигранти,започва тяхното прехвърляне във вътрешността на страната в затворени лагери,съобщи говорителят на правителството.

С ново напрежение между масата хора на граничния пункт „Пазаркуле", искащи да преминат в Гърция, и гръцките сили за сигурност започна сутринта на пункта, предава кореспондентът на БНР Мариан Карагьозов.


Сутринта в района се усещаше миризмата на сълзотворен газ, въпреки че репортерите се намираме на около 2 километра от самата граница.

Бежанците и мигрантите се оплакват от твърдите мерки, използвани от гръцките сили за сигурност и сред тях се носят следните слухове.

Повечето от искащите да преминат в Гърция са блокирани в импровизираните лагери край границата. Турската жандармерия и полиция разчистиха лагер край бреговете на р. Марица, в който спяха хора от различни народности.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.