• 28 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8038
  •  GBP / BGN 2.2991
  •  CHF / BGN 1.9712
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

Защо не е препоръчително да шофирате със зимни гуми през лятото?

Защо не е препоръчително да шофирате със зимни гуми през лятото?

/КРОСС/ Ако смятате да шофирате със зимните си гуми през цялата година, за да намалите разходите си, е важно да преосмислите решението си. Съществуват няколко убедителни причини, поради които не е разумно да използвате зимни гуми през летния сезон. Те са проектирани специално за осигуряване на подобрено сцепление и контрол при студено време и заснежени или заледени пътища. Използването им през неподходящия сезон може да има значителни недостатъци. В тази статия ще ви представим няколко основни причини, поради които трябва да се преосмислите използването на зимни гуми през лятото.

Влошаване на качеството на гумите

Знаете ли, че зимните гуми могат да влошат състоянието си, ако са изложени на високите летни температури? Причината е в това, че те са проектирани да поддържат гъвкавост и сцепление при температури под 7°C и не са предназначени за по-топли условия. За да предотвратите преждевременното износване на зимните си гуми, е важно през топлите месеци да преминете на летни гуми. За разлика от зимните гуми, летните са изработени специално за по-високи температури, осигурявайки по-дълъг живот и оптимално представяне.

Намаляване на сцеплението

Зимните гуми са специално проектирани да осигуряват отлично сцепление върху заснежени и заледени повърхности благодарение на увеличения брой блокове на протектора. Използването им през цялата година обаче може да доведе до преждевременно износване на протектора при шофиране върху горещ бетон, което може да създаде рискове за безопасността през предстоящия зимен сезон. Това е така, защото зимните гуми са проектирани така, че да останат възможно най-гъвкави при ниски температури, но когато са изложени на гореща настилка, те могат да станат твърде гъвкави. В резултат на това сцеплението се намалява и спирачният път може да се удължи значително, което създава хлъзгава и потенциално опасна ситуация. Най-добре е да преминете отново към летни гуми през топлите месеци, за да сте сигурни, че зимните ви гуми са в отлично състояние, когато имате най-голяма нужда от тях. Направете своя избор на летни гуми 185 60, за да си гарантирате спокойствие и комфорт на пътя.

Нарушен контрол над автомобила

Нарушеният контрол на превозното средство е сериозен проблем за безопасността, който може да възникне при използването на зимни гуми при по-високи температури. Каучуковата смес, използвана в зимните гуми, е по-гъвкава, което може значително да повлияе на характеристиките им за управление. Зимните гуми може да не са толкова ефективни, колкото летните, когато става въпрос за управление, спиране, завиване и ускоряване при по-топли условия. Важно е да имате това предвид, когато избирате подходящите гуми за вашия автомобил и условията на шофиране, с които ще се сблъскате.

Увеличаване на разходите

Противно на общоприетото схващане, изборът да шофирате със зимни гуми при неподходящи метеорологични условия може да не е рентабилен. Това е така, защото зимните гуми имат по-високо съпротивление при движение, което води до намаляване на горивната ефективност. Въпреки че зимните гуми са проектирани да издържат на по-тежко натоварване, те губят съпротивлението си и инерцията си, когато се деформират поради горещите метеорологични условия. В резултат на това автомобилът се нуждае от повече гориво, за да поддържа инерцията си, което води до увеличаване на разхода на гориво и до допълнителни разходи. Ето защо може да е по-рентабилно да се придържате към летните гуми, за да избегнете излишни разходи.

След внимателен обзор става ясно, че използването на зимни гуми през летния сезон не е препоръчително поради множество причини. Зимните гуми са конструирани така, че да постигат отлични резултати в студено време и по хлъзгави, заледени пътища. За съжаление, използването им при високи температури ускорява тяхното износване, което води до влошено управление на автомобила, лошо сцепление и повишен разход на гориво. За вашата безопасност, и за да извлечете максимума от вашето превозно средство, най-добре е да преминете на всесезонни или летни гуми през топлите месеци. Така не само ще спестите пари в дългосрочен план, но и ще удължите живота на зимните си гуми.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.