• 17 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 17°C

Георги Гьоков :Бюджетът не е съвършен, но е добър, балансиран, бюджет на растежа

Георги Гьоков :Бюджетът не е съвършен, но е добър, балансиран, бюджет на растежа

/КРОСС/ Бюджетът е инвестиционен - предвижда инвестиране в хората, подобряване на публичната среда, в инфраструктура и икономика. Този бюджет не е съвършен, но е добър, балансиран, бюджет на растежа и на възвръщане на справедливостта в социалната система. Това каза министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков в предаването „Неделя 150" по БНР.

По думите му той е направен с отговорно отношение към парите на хората.

Според него винаги може да се очаква критика към бюджетите, но те няма да са експертни, а политически. „ГЕРБ завиждат на този бюджет. Искам повече пари за социалните неравенства, опитваме се да ги намалим, но при предишното управление неравенствата се задълбочаваха.

Средствата за това подпомагане в бюджета за тази година са с 350 млн. лева повече, така че има сериозно увеличение на средствата. Поели сме ангажимент и към Европа за привеждане на нашето подпомагане в съответствие с жизнения минимум за един човек", обясни министърът.

Гьоков не отрече, че заради политически решения пенсионната система е изкривена. „Прекомерното нарастване на минималната пенсия, несъобразено с приноса на хората към системата, изкривява системата и хората остават с чувство на несправедливост.

До 1 юли ще предложим няколко варианта за пенсиите, за да намерим справедлив начин за увеличаване на пенсията с отчитане на приноса на всеки един", посочи той.

Решаването на социални проблеми през осигурителната система не е добър подход. Пенсиите трябва да бъдат разграничени от всички добавки и подпомагане, смята той.

Минималната работна заплата трябва да се увеличава, заяви Гьоков. „През годините не успяхме да убедим социалните партньори, че тази заплата се определя на някакви принципи.

Не успяхме, защото няма изграден автоматичен режим - заплатата да зависи от други обстоятелства, които се случват в страната, например да е обвързана със средната работна заплата.

Когато се появи такъв режим на определяне на МРЗ веднъж в годината, тогава всичко ще стане ясно и на социалните партньори. А те не са толкова против увеличаването на МРЗ, а по-скоро от това, че няма предвидимост", коментира той.

Административно вдигане на доходите няма как да се случи, това може да стане със стимулиране на икономиката и на икономическия растеж.

„В коалиционното споразумение е заложена стратегия за доходите. Но това е сложна задача. Усилено работим по нея. Но волята на правителството е за увеличаване на доходите", посочи още министър Гьоков.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.